in

Cine are dreptate în scandalul gazelor de șist?

Cornel Toma

Nu cred că am văzut o diagnoză mai precisă a românului decât “scandalul Pungești”. Pe un teren cu o trecere în proprietate dubioasă, vine o companie cu trecut dubios să caute gaze, o altă companie dubioa să rău și rusească se opune, o gașcă de protestatari sperie țăranii din zonă și încep să protesteze cot la cot, jandarmeria se bagă un de nu-i fierbe oala în timp ce poliția nu se bagă din ordinul unui guvern din ce în ce mai dubios, și colac peste pupăză, toți sunt surzi.

“Pliurzi”, cum le spunea bunică-mea oamenilor care aud, dar nu vor să priceapă nimic. Nu trebuie să fii un mare avocat ca să-ți dai seama că Chevron nu poate fugări nici muște cu pliciul pe proprietatea aia, darămite să caute gaze. În orice stat civilizat, schimbarea destinației unui teren este concordată cu vecinii. Am un petec de pământ și din agricultură vreau fac discotecă, întreb vecinii.

Concepul “fie care face ce vrea pe proprietatea lui” folosit de “fanii” Chevron denotă o gândire medievală. Nici mare specialist în cadastru și fond funciar nu trebuie să fii să vezi că titlul de proprietate pe acel teren trebuia să fie de mult subiectul unui dosar penal. Poliția însă stă sprijită în pulan și se uită la masa de protestatari care fac orice să provoace, dar nimic cu cap ca să oprească prospecțiile. Idem jandarmii, reacționează violent când trebuie să stea locului și stau locului când sunt scuipați și înjurați.

Milano, din nou în stradă contra gazelor: cântec anti-Chevron pe muzica Bella Ciao!

Apoi nu trebuie să fii mare geolog să înțelegi fracturarea înainte să dai zeci de “unfriend” pe Facebook. În 10 minute de lectură afli că este un procedeu folosit pentru maximizarea cantității de gaze sau țiței extrase, prin inducerea unei presiuni în zăcământ. Care presiune fisurează stratul de deasupra și permite extracția. Ce nu știu cei care au dărâmat gardul la Pungești este că procedeul ăsta se poate face și cu apă sau cu aer. Depinde de natura solului.

Care e situația la Pungești? Nu știm! Aia e buba! Acolo se prospectează, nu se extrage nimic. Până nu se termină prospectarea nu știm nici măcar dacă sunt gaze sau petrol acolo și nici care este opțiunea cea mai bună pentru o eventuală extracție. și dacă merită.

Revin la “pliurzi”. Chevron vrea bani, deci nu ascultă. Îi tăiem de pe listă pe ei și pe Gazprom, care probabil se și prăpădesc de râs pe subiectul ăsta. Poliția și procurorii se fac că plouă și că e totul în regulă cu concesiunea și terenul. Jandarmii execută, ei nu ascultă. Protestatarii. Dacă dăm la o parte gașca celor pentru care e la modă să se tragă în poze pe la proteste (nu-mi place generalizarea “hipster”), rămân cei bine intenționați.

Dar prost informați și încăpățânați. Care îți spun “piei Satană” dacă le spui ce am zis eu despre fracturare mai sus. Cu toate că din 10 nu găsești unul care să fi citit altceva despre subiectul ăsta în afară de mesajele pe care și le scriu între ei. Și care nu pricep că peștele de la cap se împute. Și dacă vor să schimbe ceva, trebuie să se schimbe pe ei mai întâi. După care să ceară un referendum național (poate fi convocat cu 250.000 de semnături, dar și un milion să fie nu văd problema) pentru scoaterea în afara legii a fracturării.

O să aibă surpriza să afle că e o metodă deja folosită în România pentru construcția de puțurilor de apă, pentru pregătirea cavităților miniere, pentru limitarea pierderilor de zăcământ (când aveam petrol) ori de seismologi. Dar asta e altă poveste. Iată de ce nu am eu o părere despre extragerea gazelor de șist. Cu toate acestea sunt de partea celor care ies în stradă (chiar și de partea celor care protestează ca musca fără cap) pentru că asistăm la trezirea conștiinței comune. Și este mare lucru.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Istoria se repetă: Mirel Magop a refăcut drumul lui Badea Cârțan, pe jos până la Roma

Actorul Nae Lăzărescu a murit – „Deși era bolnav, a fost foarte discret, pentru că nu voia să întristeze lumea”