in

Dacă într-o țară occidentală s-ar fi întâmplat așa ceva, și-ar fi dat demisia guvernul?

Sorin Cehan

Împotriva corupției ar trebui să ne manifestăm permanent, zi și noapte, 365 de zile pe an și tot nu ar fi de ajuns. Acum președintele Iohannis, cel care a încurajat protestele, a lansat și un referendum contra corupției, cu o temă atât de evidentă încât doar un inconștient ar putea vota împotrivă: Referendum naţional cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Răspunsul este atât de evident încât frizează inutilitatea.

Mult mai de folos au fost protestele. Am fost întrebat dacă într-o țară occidentală s-ar fi întâmplat așa ceva, și-ar fi dat demisia guvernul?

Răspunsul este la fel de evident, cu o precizare: într-o țară occidentală o asemenea ordonanță dată în capul opiniei publice nu ar fi fost posibilă. Și-ar fi dat urgent demisia guvernul și șeful partidului care susține guvernul. O minimă igienă a vieții politice obligă la așa ceva. Orice va face acest guvern de acum înainte, va întâmpina rezistență din partea oamenilor, fiind vorba de guvernul ordonanței date „noaptea ca hoții”. Majoritatea parlamentară ar trebui să schimbe guvernul și să își aplice programul de guvernare pentru care a fost votată.

Este extraordinar faptul că în diaspora există o reacție rapidă atunci când se protestează în țară. Ne amintim de protestele din 2012 contra lui Băsescu, răspândite cu viteza luminii în diaspora, apoi „Uniți Salvăm”, mișcarea contra multinaționalelor frackingului. Apoi la votul din 2014, de la protestele din fața MAE după primul tur de scrutin, a luat și diaspora foc. Acum ordonanța 13 a scos lumea în stradă în țară, iar militanții din diaspora au reacționat rapid. Am aflat de oameni indignați din diaspora care s-au urcat în avion și s-au dus în Piața Victoriei, să trăiască pe viu experiența unică a mulțimii furioase. Diaspora este în rezonanță cu țara, românii nu au plecat niciodată de tot.

Este evident și faptul că cineva încearcă să profite de proteste, partide, grupuri, indivizi, servicii secrete, fiecare cu planurile sale. Sunt clare și manipulările, de genul titlurilor cu un milion de manifestați în Piața Victoriei. Cu puțin discernământ, cu mai puțină euforie, se poate evalua la rece rolul și rezultatul protestelor din 2017. Există riscul ca protestele să fie inutile? Se va schimba ceva? Nu se va schimba nimic, ba se poate și mai rău, dacă protestele nu vor fi urmate de o reală însănătoșire a spațiului public românesc. Deocamdată este bolnav și piața îl îndeamnă să se vindece, dar nu îl poate vindeca.

Diaspora a ”rezistat” și duminica trecută: 100.000 de români au protestat în străinătate

Românii din Milano au încins Hora Unirii în faţa Consulatului și au cântat ”Treceți, batalioane române, Carpații”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Diaspora a ”rezistat” și duminica trecută: 100.000 de români au protestat în străinătate

Povestea tragediei și a ticăloșiei: Român mort pe șantier și aruncat la gunoi, condamnați doi italieni