Advertisement
Comentarii

Scandal între două organizații fantomă pe seama cursurilor de limba română din diaspora

Andi Rădiu

Dispută pe seama cursurilor de limbă română din diaspora. Protagoniste, două formațiuni (asociații, uniuni, grupuri…că nici nu mai ști unde să le încadrezi) fantomă: una înființată ilegal, având în coadă doar certuri, scandaluri și dispute intestine, numită Consiliul Românilor de Pretutindeni, iar alta, cu o ”aură de  intelectualitate”, denumită extrem de pompos Rețeaua Internațională de Studii Românești, care pretinde să fie luată în serios fără alte comentarii. V-ați intimidat, nu-i așa?

Despre Consiliul Românilor de Pretutindeni am auzit cu toții, nimic de bine, doar maimuțăreli. Ne obișnuisem cu ei, când am citit că acest grup are soluții pentru cursurile de limba română. Așezați-vă, e chiar adevărat. Mai jos puteți citi manifestul ”biroului executiv”, adică ”spuma” născută din Congresul Rp, apoi Consiliul RP. Un birou a cărei componență nu o știe nimeni. Personal cunosc câțiva în această formațiune ilegală și aș putea să jur cu mâna pe inimă că sunt foarte aproape de stadiul de analfabeți. Desigur, există și persoane de un anumit nivel intelectual, oameni respactabili, dar să te apuci să dai sfaturi legate de dulcele nostru grai, ba chiar să ”colaborezi la identificarea unor soluții moderne”, având semianalfabeți în grup, e puțin cam rușinos…ba chiar e treabă de nerușinați.

Trecem la apărători, la cei care contestă nu calitatea grupului care propune soluții, ci ideea acelui Consiliu: Rețeaua Internațională de Studii Românești. Nu au site (e în lucru de vreo doi ani), nu au activitate, au în schimb o săracă pagină de facebook cu foarte puține comentarii, sigle și foto. Scociorâm prin internet și găsim pe o pagină a unui consulat că: ”Ideea înființării acestei rețele aparține lectorului de limba română de la Universitatea din Granada, dr. Oana Ursache, care a prezentat primul proiect la primul Colocviu Româno-Marocan, organizat anul trecut la Universitatea Hassan al II-lea din Casablanca (aprilie 2015)”. Nici nu se putea cadru mai bun pentru înființarea unei asemenea rețele.

Adică e în final un scandal între două organizații fantomă pe seama cursurilor de limba română din diaspora. O fi semn bun pentru ”păstrarea limbii și culturii române în afara țării”. Ar trebui să întrebăm ministerul Educației, ICR-ul, Institutul Limbii Române (adică MAE)… sau cine ne dă și nouă niște răspunsuri?

Orice drept la replică e bine primit.