in ,

Noul primar al Londrei, Sadiq Khan: «Nu cred că românii, sau orice altă comunitate, ar trebui să-şi abandoneze specificitatea lor etnică»

Laburistul Sadiq Khan a câștigat alegerile din Londra din 5 mai cu 44,2%. Pe locul al doilea s-a clasat candidatul conservator, Zac Goldsmith, cu 35% din voturi. Khan a câștigat după redistribuirea voturilor, cu peste 50 de procente.

Este primul primar al Londrei din părinţi imigranţi şi de religie musulmană.

S-a născut în Londra, tatăl său fiind un imigrant pakistanez șofer de autobuz, și a absolvit „University of North London”.

A început să lucreze ca avocat (solicitor) specializat în drepturile omului și a fost consilier local între 1994 și 2006. În anul 2008 a ocupat funcțiile de Ministru de Stat pentru Comunități și Ministru de Stat pentru Transporturi în Guvernul laburist al lui Gordon Brown, apoi a fost ales parlamentar de Tooting.

Khan a fost votat de peste 1,1 milioane de londonezi, cel mai mare număr de voturi pe care l-a luat vreodată un politician britanic.

Înainte de alegeri, Sadiq Khan a acordat un interviu Ziarului Românesc din Marea Britanie (din acelaşi grup editorial cu Gazeta Românească din Italia şi Ziarul Românesc din Germania), vorbind şi despre români.

Iată ce spune primarul Londrei despre numeroasa comunitatea românească de la Londra:

Există o mulțime de români din Londra, mai mult de 100.000, iar cei mai mulți dintre ei lucrează sau studiază. Ar trebui ca românii să își consolideze comunitatea, în interiorul orașului sau ar trebui să își abandoneze specificitatea etnică?

Sadiq Khan: «Nu cred că românii, sau orice altă comunitate, ar trebui să abandoneze specificitatea lor etnică. Unul dintre lucrurile care face Londra să fie cel mai mare oraș din lume este acela că orașul îmbrățișează multiculturalismul, mai degrabă decât să forțeze oamenii să-și ascundă identitatea etnică. Cunosc, din Tooting (cartier al Londrei – n. red.) modul în care comunitățile cu rădăcini în alte părți ale lumii pot trăi alături, în armonie, aici, în Londra.

Cu toate acestea, Londra se află la o răscruce de drumuri. Suntem expuși riscului divizării comunităților noastre pe criterii de rasă și religie. Aceste comunități trebuie să fie unite, în scopul de a păstra orașul acesta ca un loc deschis și tolerant de a trăi. Eu cred că primarul Londrei are responsabilitatea de a se asigura că acest lucru se întâmplă și voi lua foarte în serios această responsabilitate.»

Există o dezbatere importantă cu privire la numărul imigranților din Londra. Dar, în spatele fiecărui număr există o persoană care trăiește la fel ca oricare alt londonez. De ce imigranții sunt o problemă, mai ales est-europenii?

Sadiq Khan: «Londra este un oraș tolerant și primitor, care a încurajat oamenii din întreaga lume să îl aleagă drept casa lor, iar mulți fac asta de generații. Eu sunt fiul unor imigranți. Părinții mei au venit din Pakistan, în Marea Britanie, în 1960, așa cum au făcut-o multe alte familii la momentul respectiv.

Cred că este important ca viitoarele creșteri ale populației Londrei să fie planificate, deoarece creșterea fără o planificare este un lucru rău. Asta înseamnă că nu avem casele de care avem nevoie, iar serviciile noastre publice nu pot face față. Dar, în cele din urmă, Londra este un oraș care nu numai că tolerează, dar celebrează diversitatea și vreau să mă asigur că ajut ca lucrurile să meargă în această direcție, prin unirea, iar nu prin divizarea comunităților.

Mircea Maer, Sorin Cehan

Interviul complet AICI

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sorin Burcea (Colete Italia): ”A sosit vremea să nu mai fim clandestini”

ADIO Italia!!! 470.000 de pensionari italieni au emigrat