in

Băsescu, huiduit în Parlament. Preşedintele vrea să le dea bugetarilor salariile înapoi

Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat, astăzi, Parlamentului. Printre temele abordate în discursul prezidenţial a fost eficienţa măsurii de austeritate şi creşterea salariilor bugetarilor începând cu 1 iunie, reforma Codului Civil şi a Codului Penal, necesitatea aderării la zona euro, dar şi problema unei reorganizări teritoriale. Discursul lui Băsescu a fost întrerupt de scandări ale unor persoane aflate în balcoanele plenului, care au strigat: „Demisia!” şi au aruncat hârtii pe care scria „Traian Băsescu, întâiul şi ultimul”. Şeful statului le-a spus râzând să aştepte să-şi termine cuvântul. „Bine, aşteptaţi să îmi termin cuvântul… „, a spus Băsescu. Mai mult, protestatarii au scandat numele Regelui Mihai. Reacţia şefului statului a fost: „Mergeţi la el şi chemaţi-l!”.

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Băsescu:

• Trebuie să dăm înapoi salariile bugetarilor

„Aţi înţeles să adoptaţi măsuri severe ce au afectat cetăţenii României. Au fost măsuri extrem de difilile, luate cu inima strânsă, dar sunt momente când politicienii trebuie să se ridice deasupra intereselor politice. Este, însă, o datorie a mea şi a dvs să găsim soluţii pentru ca în jurul datei de 1 iunie să reîntregim salariile bugetarilor. Veţi putea găsi resurse ca la sfârşitul manadatului bugetarii să aibă salariile întregi”.

• Datorită noului Cod de Justiţie, nimeni nu mai doarme liniştit, inclusiv judecătorii şi procurorii corupţi

„Majoritatea parlamantarilor a înţeles că statul nu poate fi eficient cu o structură de legi moştenită de la Ceauşescu. Abia dvs aţi spus că avem nevoie de un alt cod de justiţie pentru o societate modernă. Aţi trecut prin Parlament toate legile privind reforma Justiţiei şi rezultatele se văd. Justiţia a devenit tot mai eficientă în lupta cu corupţia. Astăzi, prin cadrul legislativ creat, nimeni nu este intangibil. Nimeni nu mai doarme liniştit, inclusiv judecătorii şi procurorii corupţi”.

• Trebuie să reluăm dezbaterea pe legea Sănătăţii

„Tema sănătăţii trebuie reluată pentru modernizarea statului. Ministerul Sănătăţii evită să facă public pachetul minim garantat pentru servicii medicale. Asiguraţii de sănătate trebuie să ştie ce le garantează statul în baza legii. Toţi miniştrii Sănătăţii au fost ezitanţi în acest sens.”

• România nu poate fi eficientă organizată ca în 1968

„Reorganizarea administrativă nu se poate face imediat după promulgarea legii, necesită un timp de tranziţie în jur de 4 ani. O ţară organizată ca în 1968 nu mai poate fi eficientă astăzi. Avem aceleaşi direcţii de educaţie, de poliţie, de agricultură, o astfel de organizare nu poate aduce dezvoltare României”.

• Avem nevoie şi de noua lege privind procedura penală

„Cred că trebuie să aveţi în vedere nevoie de a completa legea privind confiscarea extinsă şi valorificarea bunurilor confiscate sau sechestrate. Am convingerea că Guvernul va trasmite rapid către Parlament noua lege privind procedura penală”.

• Prin reducerea numărului de parlamentari la 300 se vor reduce şi cheltuielile statului

„Un prim pas pentru reformarea clasei politice s-a făcut prin votul uninominal. Cred că reducerea la o cameră şi la 300 de parlamentari ar fi un al pas şi cred că şi politicienii sunt conştienţi de nevoia de reducere a cheltuielilor statului. Cheltuielile foarte mari ale statelor din UE pentru funcţionare, cheltuielile mult peste buget pentru asistenţa social sunt cele două sunt motivele crizei din Europa”.

• România trebuie să intre în zona euro, Pentru aceasta, avem nevoie de performanţă în economia de stat

„Un obiectiv major al României este intrarea în zona euro. Trebuie să întelegeţi cât de important este să devenim stat membru al zonei euro. Obiectivul trebuie să fie creşterea performanţei în economia de stat. Marii transportatori, producători de energie trebuie să devină competitivi din punct de vedere al producţiei”.

• Viitorul economic al României ar putea fi mineritul

„Redeschideţi mineritul care a devenit rentabil! Dacă avem bani, să-l redeschidem cu banii noştri, dacă nu cu investitţii străine. Adevăratul aur sunt locurile de muncă. Dacă rămânem cu 6 milioane de pensionari şi cu 4 milioane jumătate de salariaţi nu vom putea susţine sistemul de pensii”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ana Maria Tomazin: “Visul italian se poate transforma în coşmar”

Senatorul Viorel Badea cere biserică pentru românii din Guidonia