in

Cel mai slab curs din istoria României: euro, la un pas de 4,4 lei

Cursul valutar anunţat de Banca Naţională a României a fost de 4,38 lei/euro şi a atins un nou maxim istoric, iar banca centrală a trebuit să intervină pentru a tempera deprecierea leului. Precedentul record pe cursul oficial de schimb a fost atins la 30 iunie 2010, când euro a fost la 4,37 lei.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri, 16 martie, un curs de referinţă de 4,38 lei/euro. De asemenea, leul a scăzut şi în raport cu dolarul, fiind anunţat un curs 3,35 lei/dolar. Referinţa pentru francul elveţian a urcat 3,61 lei/franc elveţian. În ceea ce priveşte motivele pentru care moneda locală continuă să se deprecieze faţă de cea europeană, acestea includ atât semnalele economice proaste cât şi evoluţia internaţională a cursului dolar/euro, moneda americană dând puternice semne de apreciere dar şi o posibilă „răzbunare” a BNR pe Guvern, care a anunţat că vrea să majoreze salariile bugetarilor.

Precedentul record pe cursul oficial de schimb a fost atins la 30 iunie 2010, când euro a fost la 4,37 lei. Sentimentul negativ din acea perioadă a avut la bază majorarea TVA de la 19% la 24% şi incertitudinile legate de acordul cu FMI, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate propuse de Guvern.

„Răzbunarea” BNR

Leul a continuat să se deprecieze până la un maxim de 4,39 lei/euro, însă a scăzut puţin după intervenţia BNR. „Când investiţiile străine directe scad văzând cu ochii, exporturile încetinesc brusc iar importurile cresc este normal să afecteze cursul, pentru că cererea internă de valută nu mai poate fi acoperită la fel de bine. BNR a intervenit la fixing, a făcut cursul din pix”, a declarat un dealer. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declaraţii presei pentru că sunt direct implicaţi în piaţa valutară şi ar putea obţine beneficii de pe urma lor.

Cursul a depăşit recordul negativ din 2010

Dealerii valutari consideră că dacă BNR nu va interveni nici în piaţă, nici la fixing (metoda de stabilire a cursului în funcţie de cursurile practicate de cele mai mari bănci din România), atunci cursul se poate duce foarte uşor peste 4,4 lei/euro. Aceasta este apreciată drept răzbunarea BNR pentru că Guvernul vrea să majoreze salariile bugetarilor. Dealerii şi-au amintit şi de „răzbunarea BNR” din iunie 2010, când, „ca prin minune”, banca centrală „şi-a luat ochii de pe curs şi mâna de pe leu” şi a lăsat cursul să explodeze. Aşa a fost atins recordul negativ din 2010, când banca naţională a vrut să îşi arate nemulţumirea faţă de decizia Guvernului Boc de majorare a TVA de la 19% la 24%, venită după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională tăierea pensiilor cu 15%.

Ulterior cursul a coborât în jurul valorii de 4,3 lei/euro. De data aceasta, însă, situaţia este cu totul alta pentru că inflaţia este la un nivel mic, dar, în acelaşi timp „dacă majorarea salariilor depăşeşte creşterea productivităţii, atunci avem din nou presiuni pe inflaţie, ceea ce BNR-ului nu îi place, după cum a demonstrat-o până acum. Cursul euro a crescut din momentul discursului din Parlament al preşedintelui Traian Băsescu, în care acesta a cerut Guvernului „reîntregirea salariilor”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fotograf la nunţile românilor din Italia: de la târnăcop, la aparate de filmat de 3000 de euro

Românii aşteaptă cu nerăbdare concertul Red Hot Chili Peppers. S-au vândut aproape toate biletele