in

Întreprinzătorii italieni din România sunt disperați: nu mai găsesc fortă de muncă, lucrătorii au plecat în Italia. Confindustria România cere discuții urgente la Guvern

Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Marco Giungi a tras un semnal de alarmă referitor la criza de forță de muncă din România. Multe companii italiene care activează acolo se confruntă cu lipsa acută a forţei de muncă. Paradoxal, românii au plecat în Italia la muncă.

La un forum economic organizat în 6 iunie de Confindustria România, ambasadorul Marco Giungi a spus: ”Mă adresez în special Guvernului român pentru a-i spune că avem o problemă!”.

«Multe dintre întreprinderile noastre ar fi dispuse să investească mai mult, dar acestea sunt înfrânate de lipsa forţei de muncă. Întreprinderile noastre sunt capabile să gestioneze schimbarea. Spun cu orice ocazie că suntem peste 20.000 de societăţi italiene care activează în România şi care dau locuri de muncă la peste 400.000 de persoane. Aceste societăţi doresc să rămână aici. Avem strategii de investiţii, dar nu există baghete magice. Nu avem ceva de predat celorlalţi, dar trebuie să discutăm.

Dacă problema este forţa de muncă fie aducem forţa de muncă din afară, fie schimbăm tipul de producţie. Mare parte dintre românii din afară sunt în Italia. Ei pot constitui o resursă de forţă de muncă pentru aici. Din afara României, poate veni resursă umană, dar revenirea românilor din diaspora nu este uşoară. Sunt români care sunt în Italia de 20 de ani şi şi-au construit acolo o familie. Pentru a-i convinge să vină în România, trebuie să le oferi condiţii. Practic, nu putem vorbi despre mutarea populaţiei, niciun Guvern nu poate impune asta, ci doar să faciliteze aceste lucru. Este posibil să readucem românii din străinătate, iar unele întreprinderi de aici fac acest lucru, întâmpinând toate acele dificultăţi inerente. Nimic nu e uşor, nici să gestionezi o schimbare», a spus ambasadorul italian, citat de economica.net.

Giovanni Villabruna, preşedintele Confindustria România, a declarat că România ”se pare că nu are capacitatea necesară de a-i readuce înapoi pe lucrătorii români de peste hotare”.

«Întreprinzătorii italieni nu pot rămâne nepăsători și inerți în fața acestei grave probleme a lipsei forței de muncă, care nu doar blochează ulterioare investiții și limitează creșterea, ci pune sub semnul întrebării subzistența în România a acelor societăți italiene care nu vor reuși să facă față cererii productive (…).

Devenim operativi prin studierea unor prevederi urgente de ajutor financiar acordat societăților care investesc în tehnologie, în Industria 4.0, creând noi roluri profesionale care duc la inovație și progres. Sprijin financiar pentru societățile care sunt constrânse să caute forță de muncă în străinătate (în Italia, în Europa, deoarece în România trebuie importate competențe și know-how). Facilități fiscale pentru investițiile necesare, în termeni de costuri de logistică și de cazare care derivă din acestea.(…) De mulți ani s-a încercat stimularea întoarcerii în România a românilor din străinătate, fără succes, din păcate. Doar creând un mediu de lucru favorabil și sigur pot fi încurajați să se întoarcă, cel puțin o parte dintre aceștia. Ar putea fi aplicate, chiar dacă limitate în timp, facilități fiscale specifice pentru cei care se întorc în România pentru a munci și care apoi decid să se stabilească definitiv. Aceste facilități ar putea fi aplicate și în cazul membriilor direcți ai familiei: soț/soție, fii, surori/frați și părinți. Propuneri sunt multe, dar adunate la un loc și dialogând în mod constructiv pentru rezolvarea problemei, poate fi identificată rețeta care funcționează cu adevărat. (…)

În România lipseşte forţa de muncă, iar resursele care există pleacă peste hotare. Ţara se pare că nu are capacitatea necesară de a-i readuce înapoi pe lucrătorii români de peste hotare. Vrem să găsim soluţii de a opri această hemoragie de plecări de femei şi bărbaţi, fenomen care nu face altceva decât să sărăcească economic România. Copiii lor născându-se în alte naţiuni nu fac altceva decât să nu contribuie la dezvoltare propriei ţări. Vorbim aici despre tinerii de peste 25 de ani’, a afirmat Villabruna.

În România lipsesc acum aproximativ 1 milion de lucrători, potrivit estimărilor făcute de patronate.

Confindustria Romania a solicitat Guvernului României o întâlnire urgentă pe tema lipsei forței de muncă, scrie Curierul Naţional.

În 6 iunie, a avut loc la București Forumul Economic Both Worlds 2018 Confindustria România, Oamenii și Munca, Cum să păstrezi și să atragi forța de muncă prin măsuri speciale, aflat deja la cea de-a zecea ediție.

La eveniment au fost prezenți numeroși întreprinzători italieni și români, interesați de tema de maximă actualitate abordată: lipsa forței de muncă în România. Problema impactului negativ a lipsei mâinii de lucru, a fost abordată cu deosebită seriozitate, deoarece acolo unde nu este muncă nu este nici creștere. Golirea sectoarelor industriale înseamnă sărăcirea teritoriului și crearea unei prăpastii la nivelul întregii economii: activitățile comerciale și piața imobiliară fiind primele afectate.

În urma discuțiilor din cadrul forumului s-au remarcat următoarele soluții concrete propuse de Confindustria Romania Guvernului Român pentru reducerea lipsei acute a forței de muncă care se înregistrează pe piața românească: creșterea ratei ocupării forței de muncă în rândul femeilor, acordarea de stimulente fiscale pentru turnover-ul lucrătorilor din sectoare mai puțin productive (agricultură) către sectoare mai productive (industrie și servicii), acțiuni de re-skilling și up-skilling către sectoarele emergente. Participanții la forum au mai propus: un regim fiscal cu acordarea de facilități pentru favorizarea primirii de noi forțe de muncă din străinătate și înlesnirea întoarcerii în țară a cetățenilor români, facilități fiscale speciale pentru cei care au decis să se stabilească în România după ce au venit aici pentru a munci. Pe scurt, crearea unui mediu de lucru mai atractiv, mai sigur și în același timp sprijinirea societăților în acest proces de modernizare prin acordarea de facilități fiscale și sprijin din partea statului român.

Viorica Dăncilă l-a primit la Palatul Victoria pe ambasadorul Italiei: «Să le asigurăm condiții optime de trai românilor din Italia»

„Sistema Italia”: așa cuceresc italienii România

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministrul diasporei: «Sunt 10 milioane de români în străinătate. Există o tendință de a se întoarce acasă»

Român de 21 de ani, prins cu 5 kg de hașiș la Padova