in

Asociaţia Spirit Românesc, consultanţă gratuită pentru familiile nevoiaşe cu copii

Începand cu luna mai 2012, Asociaţia  Spirit Românesc – Roma va activa un serviciu adresat familiilor române.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei, pe care îl publicăm mai jos,  iniţiativa face parte din activităţile prevăzute de către proiectul PROCHILD (“Nessun bambino può crescere da solo”, site www.nessunopuocresceresolo.it), proiect realizat cu contributul Uniunii Europene Programul Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie şi este adresat copiilor şi adolescenţilor români  (inclusiv de origine romă) cu risc de abandon sau neglijenţă în România şi în Italia, cu obiectivul de a promova şi de a susţine dreptul acestor minori de a creşte în propria  familie şi de a fi pe deplin integraţi în comunităţile lor locale.

“Alegerea de a emigra naşte din dorinta de a oferi un viitor mai bun propriilor fii, dar aceasta alegere risca câteodata sa devină un sacrificiu cu consecinţe plătite de către toti. A emigra înseamna, de fapt, a te separa de propria familie, câteodata si de propriii copii. Înseamnă deci noi modalitati de a fi o “familie”. Acestora li se adaugă dificultăţile legate de situaţia economică, de găsirea unui loc de muncă, de necesitatea de a munci mult şi imposibilitatea de a dedica mult timp celor dragi.

Ordinea problemelor propuse sunt două şi ambele legate de faptul că în România, mai mult de trei milioane de persoane au lasat tara in ultimii ani si trei sute cincizeci de mii de copii au ramas singuri sau aproape singuri. Pe de o parte apare problema “orfanilor albi”, copii lăsaţi în patrie de către părinţii care emigreaza pentru a permite lor si familiei lor un viitor mai  decent. In Romania aceşti “orfani” se confruntă des cu situaţii de degradare, mai ales atunci când tutela lor este încredinţată persoanelor străine sau instituţiilor. Performanţele lor şcolare scad şi adesea sporesc tot mai mult comportamentele de tip delicvent şi antisocial.

Un alt fenomen important este asociat cu reîntregirea familiei, a copiilor cu parintii lor, dupa o perioadă de separare. In majoritatea cazurilor nu este o alegere impartasita ci impusa de nevoia de a ramane o perioada mai lunga in afara tarii, si consecintele se observa imediat, parintii si copiii nu se mai recunosc si de aici nasc mari conflicte, situatii de deziluzie pe langa dificultatile obiective legate de incluziunea sociala.

Datorită acestui proiect, Asociatia  Spirit Românesc oferă posibilitate familiilor si întregii comunităţi, de a se confrunta pe aceste teme in cadrul workshop-urilor, pentru a medita împreuna asupra situaţiei familiilor române ce locuiesc la Roma şi în Provincie, şi ce măsuri pot fi luate pentru a interveni.

In contemporan, pentru cine doreşte să aprofundeze argumentele discutate şi să beneficieze de consulenţa specializata în gestionarea raportului părinte-copil, vor fi organizate intalniri de grup conduse de catre psihologi, adresate atat adultilor cat si tinerilor.

Pe lângă consulenţa psicologică, este prevazut orientamentul către serviciile din teritoriu, iar în cazul în care a fi nevoie de o intervenţie pentru a rezolva situaţii specifice, este prevăzut contributul unui asistent social”.

Toate activităţile sunt gratuie şi sunt adresate familiilor române, cât şi tuturor organizatiilor şi instituţiilor care sunt în contact cu comunitatea româna (rom şi nu) şi care consideră util să adere iniţiativei".

Pentru informaţii despre workshop contactati n° 3407881718

Pentru informaţii despre consulenţa specializată telefonaţi la n° 328/4646477.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Lista formularelor consulare pe care le puteţi descărca şi completa acasă

Bologna/ Româncă de 25 de ani lovită de tren