in

Dorin Briciu, candidat a doua oară la Sezze: «Acum am mai multe șanse»

În localitatea Sezze, situată în provincia Latina (Lazio), alegerile locale programate pentru 11 iunie vor avea şi un candidat român. Pentru a doua oară, Dorin Adrian Briciu va candida din nou pe listele Partito Democratico. La alegerile din luna mai 2012, românul a obținut 158 de voturi, un rezultat bun, fiind foarte aproape de a intra în Consiliul Local. De această dată șansele sunt mai mari, ținând cont că numărul românilor înscriși să voteze a crescut.

“Localitatea Sezze număra peste 6.000 de români înscrişi ca rezidenţi, dintr-un total de aproximativ 25.000 de locuitori. Acum numărul lor a crescut, dar și mai important este că mai mulți români ș-au înscriși pe liste pentru a putea vota. Sper ca de data asta să nu pierd șansa de a intra în Consiliul local. Depinde desigur și de rezultatul pe care îl obține candidatul la primar.”, ne-a declarat Dorin Briciu.

Dorin Briciu are 44 de ani, este originar din Lugoj, judeţul Timiş şi locuieşte la Sezze de aproape 15 ani, împreună cu soţia şi fata, în vârstă de 17 ani. Înaintea venirii în Italia, în 2003, a avut diferite locuri de muncă, a făcut o şcoală post liceală de contabilitate şi cursuri de informatică, iar la Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj a frecventat pentru trei ani cursurile facultăţii de relaţii economice internaţionale.

Foarte activ în comunitatea românească din Italia, Dorin Briciu a participat la multe evenimente. Printre cele mai importante ar fi intrarea în Congresul Românilor de Pretutindeni. Anul trecut, românul a fost printre primii care au trimis peste 250 de semnături din partea românilor care l-au susținut să intre, devenind membru.

L-am rugat să ne spună câteva cuvinte despre primii ani în Italia și care au fost motivele care l-au determinat să se stabilească în Peninsulă. “Am plecat din ţară în anul 2003, dar împreună cu familia, de care nu m-am despărţit niciodată. Motivul e asemănător milioanelor de români care au părăsit ţara în ultimii 22 de ani, şi anume căutarea unei vieţi mai bune pentru mine şi familie. Nimic spectaculos în această decizie. Situaţia economică şi socială din România de după revoluţ ie o cunoaştem cu toţii.”.

Din 2003, Dorin Briciu a avut posibilitatea în Italia să cunoască greutăţile prin care trec românii şi străinii în general. A muncit pentru câţiva ani la negru, pentru ca mai apoi, după obţinerea documentelor, să poată face diferenţa dintre locul de muncă legal şi cel provizoriu sau lipsit de drepturi.

După patru ani de muncă în construcţii, la negru, a intrat în legalitate şi a ajuns funcţionar în cadrul sindicatului UIL.

Iată cum ne explică ascensiunea sa şi rolul pe care îl are în momentul de faţă în comunitatea din Sezze:

“Anii petrecuţi ca muncitor în negru, aproape patru, m-au făcut să înţeleg prin ce trec cei care practic nu sunt apăraţi de niciun drept din domeniul muncii. Acum, pot să înţeleg diferitele fenomene, să pot da sfaturi şi să fiu pregătit pentru toate problemele cu care se confruntă cei care apelează la sindicatul unde lucrez. Au urmat şi pentru mine anii de muncă legali, cu contract şi putând să beneficiez de toate drepturile salariale, concediu, zile libere sau plăţi suplimentare. Mi-e greu să cred că cineva care nu asimilează astfel de experienţe, poate fi şi un bun funcţionar sindical, pentru că nu ar înţelege foarte uşor fenomenele cu care se confruntă muncitorii în ziua de azi.”

Dorin Briciu, care sunt motivele pentru care îți încerci șansele a doua oară?

Am decis să candidez pentru a putea duce la îndeplinire un proiect început cu mai mulţi ani în urmă, în cadrul Grupului Asociaționistic Român din Italia, al cărui consilier sunt, pe probleme de legislaţie a muncii, ținând cont activitatea mea de sindicalist.

Spune-ne mai mult despre acest proiect.

Acest proiect a dus la crearea legii nr. 86/2016, lege care dă posibilitatea înfiinţării Centrelor Comunitare Româneşti din Străinătate. Acelaşi proiect a inspirat şi sloganul meu de campanie, „ALĂTURI DE OAMENI ŞI ÎMPREUNĂ CU EI”, slogan care dă titlul programului meu politic, proiect ce vizează tutelarea cetăţenilor români aflaţi la muncă în Italia în general şi la Sezze în special, sprijinirea şi informarea corectă a acestora cu privire la drepturile şi îndatoririle cetăţeneşti, singura cale către o bună şi completă integrare în cadrul comunităţii, evitând astfel pericolul cel mai mare care paşte comunităţile româneşti din străinătate şi anume, asimilarea.

Românii din Sezze te cunosc foarte bine, ești de mulți ani în mijlocul lor. Totuși, ce mesaj le transmiți pe această cale?

Sper că românii din Sezze să îmi susţină proiectul şi, bineînţeles, să mă voteze, să înţeleagă importanța participării la viaţă socială şi politică a comunităţii, la administrarea oraşului în care au ales să trăiască, să muncească, oraşul în care cresc şi învaţă copiii noştri şi să se prezinte în număr cât mai mare la vot.

Andi Rădiu

[email protected]

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Adio monedelor de 1 și 2 cenți. Detestate de consumatori și foarte scumpe pentru stat, Italia renunță la ele

Povestea Violetei, îngrijitoare în Italia, de la Roma la Amatrice: «Dorul de casă mă sfâșie, dar nu mă dau bătută»