in

Horă mare, lacrimi de dor de țară și cei dragi la Festivalul românesc de la Milano

Milano a găzduit în perioada 24-25 septembrie 2016 cel mai însemnat festival românesc din Peninsulă. Sute de români, italieni și alte naționalități, au lăsat deoparte prejudecățile, și-au deschis inimile și și-au unit mâinile la sărbătoarea tradițională românească, organizată de 12 ani de către Asociația Românilor din Italia, condusă de ing. Romulus Popescu.

Actuala ediție a debutat sâmbătă, 24 septembrie 2016, în inima orașului Milano, la Palatul Marino cu un spectacol inedit de muzică și poezie intitulat “Pianul cu poeme”. Protagonistele au fost pianista Ioana Maria Lupașcu și actrița teatrului Bulandra din București, Daniela Nane care a recitat într-o manieră extrem de sugestivă și intensă, versurile unor poeți renumiți precum Mihai Eminescu, Jacques Prevert, Victor Eftimiu, George Coşbuc, Ana Blandiana. Spectacolul a avut drept cuvânt cheie dragostea, poemele recitate de Daniela Nane fiind admirabil amplificate de interpretările pianistei Ioana Maria Lupașcu care a smuls ropote de aplauze la scenă deschisă cu armoniile imaginate de Astor Piazzolla, Raffaele Montanaro, Rahmaninov, Constantin Silvestri, Saeed Sharifian sau Ioan Dobrinescu.

După ce şi-a cucerit publicul cu o senzaţională interpretare a unui poem de George Coşbuc, actriţa Daniela Nane a făcut senzaţie recitând cu lacrimi în ochi poemul lui Costache Ioanid, “Ştergarul”.

Printre spectatori s-au aflat personalități de marcă, precum consilierul comunal Massimiliano Bastoni, avocatul Renato Maturo, consulul României la Milano Iulia Kiseleff, consulul onorific al Republicii Moldova la Milano, architect Victoria Maria Ionuțaș, consulul onorific al României la Lugano, Marinella Somazzi Safta, violonista Virginia Popescu, preotul Giacomo, poetul Viorel Boldiș .

La finalul spectacolului câțiva italieni, impresionați de prestația artistică a celor două românce, au cerut organizatorilor informații suplimentare despre poeții români și operele lor.

A doua zi a festivalului s-a desfășurat ca de fiecare dată, în Piața Colonne di San Lorenzo, la doi pași de Biserica ortodoxă din via De Amicis. Aici a avut loc o adevărată sărbătoare tradițională, cu expoziție de meșteșuguri, demonstrații practice de artă populară, dansuri și muzică românească, doar folclor autentic. Au participat artiști consacrați din Diaspora, precum naistul Dan Dumitru Crețu, solistul vocal Mariana Crețu, Cătălin Lungu, Liviu Nechita, Claudia Serdan, Vanni Stefanini, poetul Viorel Boldiș.

Pentru a reda atmosfera și emoțiile trăite de participanți, voi expune câteva păreri, exact așa cum mi-au fost transmise:

Daniel Marin:“Pentru că m-am aflat, nepremeditat, la Milano, în loc să mă aflu (cum îmi planificasem) la Roma…

L-am auzit, pentru prima oară, pe Viorel Boldis citindu-și poemele în română. Datorită Claudiei Serdan am ascultat ”Ioane, Ioane, toată lumea doarme”, pe care mi-l amintesc din copilărie. La ”Aseară ți-am luat basma” mâinile românilor de la coloanele de la Porta Ticinese s-au unit și-au dansat, mai puțin ale mele, care au trăit totul prin ceilalți, ca de fiecare dată, rar, când au această ocazie. M-am strecurat ”incognito” în mijlocul lor și le-am făcut, la întâmplare, fotografii, însă în spatele fiecăreia este o mică poveste. Iau cu mine pe insulă povestea ochilor închiși de la San Lorenzo, sau pe aceea, cu o seară înainte, a culturii române de la masa tăcerii, sau pe aceea a celor 7 ani în care, de ziua ei, o anumită fată din Italia a fost, de fiecare dată, singură. Ultima melodie cântată de ea (pentru că a simțit că în piață sunt și italieni) a fost Che sarà.”

Anisia Chidean: “ Am participat la aproape toate edițiile festivalului și de fiecare dată sunt extrem de emoționată și fericită.Simt că sunt acasă.Pentru câteva ore, piața San Lorenzo alle Colonne răsună românește și ne unește pe toți, indiferent de naționalitate, prin dans, muzică și voie bună.Totodată fetița mea are ocazia să vadă tradițiile tării în care mama ei s-a născut și a crescut ”.

Claudia Serdan: “ Am demonstrat încă o dată că muzica ne unește pe toți, indiferent de rasă, naționalitate, religie sau apartenența politică.A fost extrem de emoționant să văd ținându-se de mână români, italieni și alte popoare, cântând și trăind muzica mea.”

Piața istorică a orașului Milano a fost înfrumusețată și de zestrea tradițională românească, expusă și pusă în valoare de meșterii populari ai Școlii Populare de Artă și Meserii din Slatina. Pentru a doua oară în cadrul festivalului, Ionel Cococi a uimit publicul cu frumusețea și unicitatea ceramicii de la Vădastra, iar Olguța Filip a arătat măiestria iei românești.

În general participanții erau foarte curioși să vadă cum se lucrează manual meșteșugurile expuse. Consilierul Primăriei Milano, Daniela de Marchi, după salutul oficial adresat celor prezenți, a rămas aproape 2 ore la eveniment. S-a prins în hora românească, și-a cumpărat o ie tradițională și a urmărit cu atenție tehnica sculpturii în lemn utilizată de meșterul popular Alexandru Stan.

Directorul Centrului Cultural “Eugen Ionescu” din Slatina a prezentat trilogia „Lumea satului“, trei cărţi care reliefează spiritul oltenesc, tradiţiile şi obiceiurile, şi un album de tradiţii şi obiceiuri din judeţul Olt și a adresat participanților invitația de a descoperi și vizita România.

Evenimentul s-a încheiat cu o frumoasă horă românească, lacrimi de dor de țară și de cei dragi și o mare mulțumire sufletească a organizatorilor, care consideră că acest gen de evenimente umple sufletele românilor care muncesc printre străini și contribuie la îmbunătațirea imaginii tării noastre în Italia.

Din păcate, la sărbătoarea tradiționala din Piața Colonne di San Lorenzo nu a participat niciun reprezentant al Consulatului General al României la Milano.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul sponsorilor Moneygram, Happy Communication, Saiz Tour, Magazinul românesc „La Bunica” , Cabinetul de avocatura Renato Maturo, Asociația Internațională a Cavalerilor creștinismului și ai Păcii, Agenția de publicitate Plasti Car Team și Look Mania.

Larisa Axinia

CITEȘTE ȘI:

Festival românesc de zile mari la Milano: ”Ne propunem să vibrăm sufleteşte pe ritmurile celor mai frumoase melodii”

Sărbătoare mare la Verona – ”Festivalul iei românești”: concursuri, muzică și dansuri populare

Spectacol unic: Palatul Schönbrunn din Viena, învăluit de frumusețea iei românești

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Proceduri simplificate pentru călătoria în străinătate a cetățenilor români minori. Iată noutățile

A furat un ceas de 2000 de euro de la bătrâna invalidă pe care o îngrijea, româncă arestată în Puglia