in

Napoletană emigrată în Germania: «În Hamburg, calitatea vieții pentru familii nu este o utopie»

Giordana este o napoletană emigrată în Germania, care a lucrat ca arhitect în Barcelona și Dubai. Acum locuiește în orașul german cu cei doi copii și soțul ei. Și spre deosebire de Italia, unde ajutorul părinților ar fi esențial, în Hamburg sănătatea și serviciile pentru familii și copii sunt numeroase și de mare ajutor.

„Nu este așa ca în Italia, unde ajutorul părinților este fundamental: putem sta pe picioarele noastre. Soțul meu și cu mine suntem profesioniști, iar în Hamburg suntem evaluați și plătiți ca atare. Calitatea vieții este foarte ridicată și ne permite să strângem bani pentru a face ceea ce ne place cel mai mult: călătorim în întreaga lume împreună cu cei doi copii”, a povestit Giordana pentru Il Fatto Quotidiano.

Înainte de a veni aici, a lucrat ca arhitect timp de aproape zece ani în Spania, la Barcelona, ​​și șase luni, în Dubai. Apoi, decizia finală, pentru Germania, cu soțul ei.

Viața Giordanei este aceea a unei mame cu copii într-o țară în care sunt ajutate familiile, maternitatea este protejată și unde reconcilierea vieții profesionale și de familie nu este o utopie. „Am un contract part time pe timp nedeterminat, lucrez luni și marți 8 ore și miercuri 4, pentru un total de 20 de ore. În Hamburg, grădinițele sunt complet gratuite pentru primele 25 de ore, așa că nu plătesc nimic și pot să mă bucur de copilul meu mai mic pentru restul săptămânii”.

Dar asta nu e tot. Statul german dă fiecărui copil, indiferent de venitul părinților și până la 18 ani (sau 25 de ani, dacă merge la universitate), 180 de euro pe lună (așa-numitul Kindergeld). Germania este una dintre țările cu cea mai înaltă protecție a copiilor din lume.De asemenea, la dispoziția părinților sunt numeroase facilități gratuite pentru familii.

Statul nu-i abandonează pe lucrători. „Există o prestație de șomaj, care durează un timp proporțional cu anii cât ai fost angajat“,spune Giordana, „dar nimeni nu ia o lungă perioadă de timp, pentru că puteți găsi de lucru. Când luați șomajul, statul vă verifică într-un sens pozitiv: vă cheamă să faceți cursuri de perfecționare, vă asistă. Deci nu ești abandonat. Dacă atunci perioada cu dreptul de a primi indemnizația de șomaj expiră și nu aveți încă un loc de muncă, nu rămâneți fără nimic, ca în Italia. Aici veți primi ajutor atât pentru casa, facturi și mâncare, mai ales dacă ai copii. Știm că mai multe persoane  care beneficiază de aceste subvenții”.

Ce spune Giordana despre imigranți? Este adevărat că în Germania există o dezbatere privind ipoteza reducerii bunăstării imigranților europeni și extraeuropeni? „Nu, nu este adevărat. Aici exista o dorință puternica de integrare, care pornește de la limbă, dat fiind faptul că statul plătește pentru imigranți un curs de limbă până la nivelul B1. În general, toată lumea știe că imigranții sunt o resursă, că expații sunt foarte importanți pentru țară. Pornind de la creșterea demografică până la economia sa”.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alungată de criză, o italiancă din Padova a emigrat în București: «Mi-am ascultat inima și am ales România»

Deputat din Parlamentul României: «În Italia sunt 3 milioane de români, jumătate muncesc la negru. Cum îi protejează MAE?»