in

Roma a revocat ordinul de exil al poetului Ovidiu, după 2000 de ani

După 2000 de ani de la exilarea poetului roman Ovidiu în Dacia, pe coasta Mării Negre, pe teritoriul actual al României, municipalitatea din capitala Italiei, la cererea primăriei din Sulmona, a luat decizia să revoce ordinul de exil decis de împăratul Augustus.

Motivul exilării nu se cunoaște precis, însă unii istorici au spus că ar fi vorba despre un adulter cu o nepoată a împăratului Augustus, la rândul ei izgonită în aceeași perioadă.

Ovidiu, născut în 43 înainte de Hristos, a fost exilat în anul 8 după Hristos, pe coasta Mării Negre, în portul Tomis. El a murit acolo, numeroasele sale solicitări de a revedea țara natală fiind ignorate.

În 15 decembrie 2017, Consiliul local din Roma a aprobat în unanimitate moțiunea, propusă de majoritatea Cinquestelle, pentru a „repara grava nedreptate suferită” de autorul „Tristelor”.

Consiliul local din Roma reprezintă, conform moțiunii aprobate, „în mod ideal continuitatea istorică a Senatului Poporului din Roma” și de aceea este competentă să anuleze actele împăratului.

Moțiunea se bazează pe sentințele din două procese celebrate la Sulmona, prin care poetul Ovidiu a fost achitat de acuzațiile aduse cu două milenii în urmă. Primul proces datează din 1967, în timp ce apelul, din 2011, s-a încheiat în 2012, sentința fiind transmisă la Roma.

În 2008, tot la cererea M5S, Primăria Florenţa l-a reabilitat pe Dante Alighieri, exilat în 1302.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Battipaglia, a răpit o adolescentă de 15 ani după ce i-a bătut mama, român arestat în flagrant

Situaţia la frontiera României, în ultimele 24 de ore: tranzit de peste 106.000 de persoane și 27.000 de mijloace de transport