Advertisement

“Guvernanţii trebuie să ţină cont că zeci de mii de copii români se vor întoarce cu părinţii lor în România”

Ionica Raiciu are 52 de ani şi este originară din Mangalia, judeţul Constanţa. Locuieşte în Liguria, într-un mic orăşel, Lunigiana, unde a înfiinţat o asociaţie, “Associazione Donne Rumene Lunigiana”. Ionica Raiciu (foto) ne-a trimis cererile ei pentru campania “Cu ce te-ar putea ajuta statul român” iniţiată de Gazeta Românească.

“Statul român ar putea şi trebuie să facă foarte multe pentru românii din afara ţării, în primul rând pentru faptul că marea lor majoritate are de gând să se întoarcă în ţară, iar banii pe care îi trimit menţin multe structuri.

Sunt foarte multe femei care lucrează ca asistente la bătrâni şi copii, multe dintre ele la negru şi la o vârstă destul de înaintată, apropiată de vremea pensionării. De aici rezultă două probleme: completarea vechimii în ţară, prin posibilitatea de a plăti retroactiv contribuţiile şi o clarificare a situaţiei celor care au nevoie atât de vechimea din ţară, cât şi cea din afara ţării.

E nevoie de o mai bună asistenţă pentru cei care au nevoie de aceste clarificări. Propun înfiinţarea de birouri de informaţii, măcar în capitalele din regiuni, care să acorde asistenţă, birouri care pot îndeplini şi alte funcţiuni, cum ar fi burse de muncă pentru cei care doresc să se întoarcă.”

La această chestiune, Ionica Raiciu atrage atenţia şi asupra faptului că românii din Italia ar trebui să se informeze şi singuri, prin publicaţiile care apar în limba română sau internet.

“E nevoie de acele birouri, pentru că ar exista un funcţionar care să explice, dar eu cred că toţi cei care au nevoie ar trebui să se informeze şi singuri. Eu de exemplu citesc cu regularitate publicaţia dumneavoastră şi am aflat o grămadă de lucruri care mi-au fost de folos mie sau membrelor asociaţiei. Pe această cale doresc să vă felicit pentru ceea ce faceţi, pentru cazurile pe care ni le aduceţi la cunoştinţă şi problemele cu care se confruntă conaţionalii noştri.”

O altă propunere a româncei se referă la fondurile destinate manifestărilor culturale: “Toţi am face spectacole şi activităţi culturale prin care să promovăm cultura românească, dar fondurile sunt aproape imposibil de atins. Măcar pentru copii ar trebui sporite cursurile de limba, cultură şi civilizaţie românească. Să ţină cont guvernanţii că zeci de mii de copii români se vor întoarce cu părinţii lor acasă.”

Ionica Raiciu, preşedinta unei asociaţii pentru românce: „Femeile duc greul, în familie şi societate”

“Românii din Italia care se întorc în ţară să fie scutiţi un an de impozite”

Cu ce te-ar putea ajuta statul român?