in

Centenarul Unirii prin ochii copiilor – școala de vară de la Rignano Flaminio

De la 1 iunie 2018 până la 30 septembrie 2018, cu Binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Italia, la Schitul ortodox român „SFÂNTUL PROOROC ILIE TESVITEANUL” din Rignano Flaminio (Roma) se desfășoară cea de-a III-a ediție a Școlii de vară, în acest an intitulată ”Centenarul Unirii prin ochii copiilor”.

În tabără se pot înscrie în jur de 60-70 de copii cu vârste între 5 și 15 ani din comunitatea românească din comunele Morlupo, Rignano Flaminio, Civita Castellana si Sant Oreste și părinții copiilor (un grup de 15-20 părinți).

Ce reprezintă Centenarul Unirii pentru un mic român?

Centenarul Marii Unirii reprezintă pentru românii de pretutindeni un mijloc de creștere a stimei de sine prin dezvoltarea sentimentului de apartenență la identitatea românească și prin actualizarea valorilor și a principiilor consolidate de-a lungul timpului.

Copiii și adolescenții români, mare parte dintre ei născuți în Italia, au nevoie de modele comportamentale incontestabile din spațiul lor de origine pentru a putea contracara atitudinea discriminatorie negativă.

Astfel activitățile oferite prin proiectul „Școala de vară de la Rignano Flaminio – Centenarul Unirii prin ochii copiilor” au capacitatea de a promova păstrarea identității, a legăturii cu spațiul de origine; aceste aspecte sunt, fără îndoială, singurele în măsură de a contura o personalitate coerentă tinerei generații de români din Diaspora.

Centenarul Unirii aduce aminte de eforturile, de dăruirea, de nevoia, de independența, de dezvoltarea continuă care au caracterizat poporul român, mai ales în perioadele tumultuoase ale istoriei.

Proiectul este menit să responsabilizeze atât copiii, cât și părinții cu privire la necesitatea continuării valorilor menționate mai sus, nu doar pentru promovarea unei imagini pozitive a României, ci’ mai ales pentru posibilitatea dezvoltării armonioase și integrării active în alte societăți.

Sentimentul apartenenței la un neam, care la rândul său oferă modele comportamentale prin personalitățile sale, îndepărtează copiii și tinerii de sfera actelor asociate delincvenței juvenile.

Proiectul este cu atât mai necesar dacă analizăm situația părinților care pe de o parte încearcă să își mențină identitatea, iar pe de altă parte trebuie să depășească frustrarea și deruta emoțională provocate de părăsirea țării natale. Motivele imigrării sunt întipărite ca aspecte blamabile ale societății române. Reconcilierea cu originile este fără îndoială necesară armonizării individului atât cu ceilalți, dar mai ales cu sine.

De trei ani, tabere de vară la Schitul ortodox român „SFÂNTUL PROOROC ILIE TESVITEANUL” din Rignano Flaminio

Necesitatea continuării școlii de vară de la Rignano Flaminio își rezidă necesitatea tocmai în impactul pozitiv, pe care l-au avut primele două ediții: „Şcoala de Vară „Armonizarea identităţii româneşti la contextul europenizării” (2017) și „Doar impreună, mai aproape de oameni prin ateliere expresiv-creative pentru copii și prin forme de economie socială” (2016).

Rezultatele obținute in primele două ediții ale școlii de vară de la Rignano Flaminio și entuziasmul copiilor ne confirmă că este imperios necesar să continuăm să promovăm tradițiile românești, cultura străbunilor noștri și dulcele grăi românesc.

Activitățile oferite prin acest proiect au capacitatea de a promova păstrarea identității, a legăturii cu spațiul de origine;  aceste aspecte sunt fără îndoială singurele în măsură de a contura o personalitate coerentă tinerei generații de români din Diaspora.

Activitățile copiilor și ale părinților

Într-o primă fază (între 18 iunie și 31 iulie) se vor organiza laboratoare tematice care vizează identitatea română, creativitatea și expresivitatea. Practic copiii vor intereacționa între ei în ateliere de pictură, de artizanat tradițional românesc, teatru și poezie și vor participa la lecțiile de istorie, limba și literatura română, precum și la un curs de muzică populară. La finalul cursului copiii vor realiza o expoziție de imagini/tablouri, vor organiza un spectacol de poezie, cântece, teatru și dans românesc și vor primi premii simbolice și diplome onorifice de participare.

Condițiile în care deseori copiii proveniți din familiile de români întâmpină probleme în relaționarea cu semenii tocmai datorită originii lor, Școala de vară își propune să îi încurajeze pe cei mici să depășească astfel de momente prin oferire de exemple pozitive din istoria română, de motive care să îi facă pe tineri mândri de originea lor – aceasta este și cea mai potrivită manieră de a–i ajuta să își păstreze tradițiile, să se dezvolte în concordanță cu valorile românești.

Într-o a doua fază a proiectului (de la 1 august la 30 septembrie 2018) se vor organiza activități pentru părinți, care au ca obiectiv responsabilizarea acestora cu privire la atitudinea copiilor față de identitatea și valorile românești.

Părinții vor fi încurajați să depășească frustrările relaționate de motivul emigrării. Părinții vor înțelege că fiii sau fiicele lor se vor putea integra în societatea italiană doar dacă vor reuși să își păstreze identitatea, valorile și mândria originilor.

Practic se va crea un spațiu în care părinții să se simtă ascultați, înțeleși în dificultătile lor, în care vor fi ajutați în situațiile de suferintă psihologică legată de migrare, de separare, de problemele de integrare în societatea italiană.

Rezultate scontate

Apreciem că acest proiect va avea ca prim rezultat formarea atitudinii pozitive a tinerilor români din Diaspora față de spațiul cultural de origine. Desigur că argumentul oferit de Centenarul Unirii va crea copiilor și tinerilor sentimente patriotice, dintre care menționăm mândria descendenței române, sentimentul apartenenței la un neam, promovarea imaginii pozitive a României și însușirea principiilor tradiționale.

Finalitatea proiectului nu se rezumă doar la promovarea imaginii României în Diaspora, ci’ mai mult decât atât are în vedere stimularea încrederii în forțele proprii. Creșterea stimei de sine a grupului țintă este rezultatul așteptat de la fiecare activitate asociată proiectului. Acest lucru este posibil întrucât o dată cu formarea atitudinii pozitive față de spațiul de origine, copiii se vor putea ancora psihologic și spiritual în acesta pentru ca ulterior să-și dezvolte personalitatea în virtutea voinței caracteriale, a curajului, a dăruirii, dar și a compasiunii și perseverenței, calități promovate prin Centenarul Unirii.

Rezultatele proiectului „Școala de vară de la Rignano  Flaminio ediția a III-a-Centenarul Unirii prin ochii copiilor” ar fi incomplete dacă nu ar fi prevăzute efectele asupra componentei parentale. Înțelegând faptul că aceștia din urmă sunt principalul factor de influență în dezvoltarea și educarea tinerilor, anticipăm faptul că activitățile proiectului vor aduce un plus de valoare în atitudinea părinților față de modelele românești. Activitățile îi vor ajuta pe aceștia să depășească criza identitară legată de motivația emigrării.

Părinții vor fi încurajați să își promoveze tradițiile și originile estompând punctele negative și promovând calitățile native apte să îi propulseze atât în plan social, cât și în plan economic. De asemenea, proiectul are în vedere și consolidarea stimei de sine a părinților, care vor înțelege că un caracter puternic se formează prin forța exemplului, iar în acest context Centenarul Unirii oferă nenumărate modele ale reușitei și performanței indiferent de proveniență.

Acest proiect este realizat cu sprijinul Ministerului Românilor de Pretutindeni, cu Binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Italia și are patronajul Ambasadei României în  Republica Italiană, Ambasadei Republicii Moldova în Republica Italiană, Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran Militar de Malta și al Primăriei din Rignano Flaminio, Italia.

Pentru mai multe detalii despre proiect și înscrieri la Școala de vară 2018

Ieromonah Ștefan (Victor Simion) – egumen

Schitul Ortodox Român “Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”

Tel: (+39) 3289107918,

e-mail [email protected]

https://www.facebook.com/scoaladevararignanoflaminio/

 

 

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alarmă pentru România! Peste 210.000 de persoane au părăsit țara doar anul acesta

Îți cumperi casă în Italia? Iată capcanele pieței imobiliare