Advertisement

Fotograf la nunţile românilor din Italia: de la târnăcop, la aparate de filmat de 3000 de euro

Corneliu Rusu este unul dintre cei mai apreciaţi fotografi de nunţi, botezuri şi alte evenimente în familie din comunitatea românească din zona Romei. Mărirea şi stabilizarea comunităţii a dus la creşterea cererii pentru acest tip de servicii, o confirmare în plus că românii din Italia debin o comunitate aşezată şi statornică. Originar din Dorohoi, judeţul Botoşani, Corneliu Rusu şi-a reluat în Italia, după o perioadă de muncă în construcţii, activitatea care i-a oferit cele mai mari satisfacţii: fotografia.

Corneliu Rusu, 45 ani, este rezident la Guidonia, lângă Roma. A venit pentru prima dată în Italia în anul 2000, cu o viză de Germania obţinută prin ACR. Acasă, la Dorohoi, fusese taximetrist şi în timpul liber, fotograf la nunţi. "Am rămas clandestin în Italia şi m-am angajat în construcţii. Mi-a fost foarte greu, nu eram obişnuit cu munca fizică, dar n-aveam încotro. Am muncit la lopată şi târnăcop, la negru, pentru 50 – 60.000 lire pe zi. Reuşeam să plătesc o chirie, într-un apartament cu alte 8 persoane, şi dacă eram foarte atent, reuşeam să pun şi ceva deoparte. Am învăţat meserie, zidărie – muratorie, cum zic românii pe aici – dar nu cred că e de viitor. Cel mai mult am ajuns să câştig 65 euro pe zi, dar din lucrări pe cont propriu. Era rentabil mai demult, când încă nu se deschiseseră graniţele. Acum suntem foarte mulţi şi patronii italieni au de unde alege. Decât să plătească 60 euro pe zi unui meseriaş, îşi ia doi români cu 30 de euro pe zi, nou veniţi, care poate nu ştiu nici limba, nici prea multă meserie, dar cu care economiseşte foarte mult", spune Corneliu.

Soluţia, pentru el, pare a fi fotografia. "M-am săturat de construcţii. Sunt căsătorit şi am devenit tată  vreau să-i ofer fetei mele un viitor. M-am reîntors la pasiunea mea, fotografia. Am absolvit în ţară Şcoala populară de artă fotografică de la Reşiţa, cursuri de 3 ani. Aici am avut posibilitatea să-mi cumpăr aparate pe care în ţară nu mi le-aş fi putut permite niciodată. Acasă, înainte să vin în Italia, lucram cu aparate cu peliculă şi preţul la o nuntă era foarte mic. Şi aici am lucrat cu peliculă o vreme, până am avut acces la aparate digitale."

500 euro o nuntă

"De câţiva ani m-am apucat mai serios în Italia de fotografie. Am acum 4 aparate profesionale, care costă fiecare între 2.500 şi 3.000 euro, obiective, blitzuri – un blitz profesional costă 400 euro – şi am şi două telecamere profesionale.  În sezonul nunţilor, avem toate sâmbetele ocupate, până în noiembrie. Facem şi câte două nunţi pe sâmbătă".

Care sunt serviciile şi preţul? "Facem fotografii, între 250 şi 300 la eveniment, plus 3-4 ore de filmări profesionale. Dar nu e ca în România, unde sistemul calitativ este mult mai slab. Ce facem noi nu diferă de ce fac italienii din domeniu. Organizăm regie, şedinţe foto, iar pentru cei care vor, facem şi videoclipuri. Tipăresc pe hârtie câte două fotografii din fiecare poziţie, apoi le dau discul, plus alte 3 discuri DVD cu filmările prelucrate şi montate, plus un slide-show cu muzică. Toată lumea a fost mulţumită până acum. Preţul, pentru o nuntă completă, numai filmarea, costă între 450 şi 500 euro, plus circa 250 euro pentru fotografii. În preţ sunt incluse şi două fotografii mari cu mirii, de 30×45 cm."