Advertisement

La Expoziţia Internaţională de la Torino, România a venit cu o tarabă de mici

În  luna mai, Torino a devenit,  mai mult ca oricând, o capitală românească. Ieri, 10 mai, s-au deschis porţile Târgului Internaţional de  Carte, la care România este invitat de onoare. În deschiderea evenimentului, la Auditorium „Giovanni Agnelli”, a avut loc pe 9 mai un concert de gală, susţinut de soprană Anita Hartig şi tenorul Teodor Ilincai, împreună cu Orchestra Filarmonicii din Torino.

Noi nu avem produse tipice, nu avem artizanat, nu avem nimic: doar mici

Dar iniţiativele culturale şi gastronomice la care România a luat parte sunt numeroase. În perioada 2-9 mai, la Cinema Massimo a avut loc festivalul „ROMÂNIA-ITALIA: Filmul românesc contemporan la Torino”, în cadrul căruia au fost proiectate filme şi lung metraje româneşti, produse din 1968 până în zilele noastre.

Pe 10 mai, la Târgul European din Piazza Statuto, au fost deschise standuri din regiunile italiene şi din toate ţările Europei, printre care şi România, care şi-au prezentat produsele tipice alimentare, de artizanat etc.

Exact ca în anii trecuţi, România se prezintă cu o tarabă de mici

Spre  deosebire de alte standuri gastronomice naţionale, cel al României nu a oferit vizitatorilor o gamă variată de produse. Oaspeţii au fost întâmpinaţi doar cu mici.

Era de aşteptat că România să fie prezentă, aşa cum a fost şi în anii trecuţi. Şi era de aşteptat să se prezinte în mod mai onorabil decât în anii trecuţi, fiind o ţară foarte sărbătorită la Torino în această perioadă. Însă peisajul este dezolant.

Exact ca în anii trecuţi, România se prezintă cu o tarabă de mici. Noi nu avem produse tipice, nu avem artizanat, nu avem nimic: doar mici. Şi nici pe aceia nu-i avem, pentru că la taraba noastră nu e nici măcar jarul aprins, în timp ce chiar vis-a-vis de ei, Ungaria nu mai pridideşte cu servirea clienţilor. La fel Polonia, Grecia, Unchiul Sam. Chiar dacă e doar joi seara.

Probabil mulţi se vor irita, dar adevărul este că, dacă ar fi fost vreun concurs, Ungaria, chiar dacă era prezentă cu un restaurant şi poate calitatea gulaşului lăsa de dorit, ar fi câştigat detaşat cu “taraba” cea mai frumoasă.

Irena Cara

Iată standul cu micii României, împodobit naţionalist cu drapelul patriei…


… şi, pentru comparaţie, alte câteva standuri de la Torino