in

Mariana Muntean, candidată Fli la Aquila: „A sosit şi vremea noastră”

În oraşul Aquila, distrus acum trei ani de cutremur, trăieşte o comunitate numeroasă de români: circa 1000 de rezidenţi, plus alte câteva sute care nu s-au înscris la Evidenţa Populaţiei. La alegerile din mai, cinci candidaţi români se vor prezenta în faţa alegătorilor. Una din candidate este Mariana Muntean, funcţionară în sindicatul Feneal Uil şi preşedinta asociaţiei Gentium, care va candida pe lista partidului lui Gianfranco Fini – Futuro e liberta'.

Mariana Muntean, născută în urmă cu 42 de ani la Tîrnăveni, în judeţul Mureş, a venit în Italia după ce în România a lucrat ca asistentă medicală. Ştie că lupta pentru un post de consilier nu va fi uşoară, mai ales pentru că voturile vor fi împărţite: "Nu îi cunosc pe fiecare dintre românii care candidează, de unii am auzit de la cunoştinţe sau prieteni. Fiecare dintre noi am încercat să informăm conaţionalii de necesitatea de a se înscrie pe listele electorale suplimentare, pentru a-şi exercita dreptul de vot. Eu, spre exemplu, am îndrumat peste 130 de români să se înscrie, la fel au făcut şi ceilalţi candidaţi", ne spune Mariana Muntean.

Nu este prima oară când Mariana Muntean candidează în Aquila. În 2004, an în care şi-a început parcursul politic, a candidat pentru funcţia de consilier adjunct, pentru a reprezenta interesele străinilor în primărie. În 2006 s-a apropiat de partidul Popolo della Liberta' al lui Silvio Berlusconi. Ulterior, după ce Gianfranco Fini a rupt relaţia politică cu fostul premier, a devenit simpatizantă a noii grupări, Futuro e Liberta' (Fli). Pasul următor a fost să accepte propunerea de a candida pe listele partidului, la alegerile administrative.

"De 13 ani, de când trăiesc în Italia, am avut ocazia să cunosc multe persoane, atât români, cât şi italieni. Anii petrecuţi în primărie, mai întâi ca mediator cultural, apoi ca şi consilier adjunct, m-au ajutat să mă formez din punct de vedere profesional, mai ales în ceea ce priveşte raportul cu străinii, cu imigranţii".

Fără ţară

Pe români îi consideră "cetăţeni fără ţară, dar nu în sensul rău al cuvântului. Din păcate, românii sunt cu o parte a sufletului în patrie. Atât în România, cât şi în Italia, se simt străini, au inima împărţită". Mariana Muntean cunoaşte bine oraşul Aquila şi faptul că, după cutremur, probleme s-au înmulţit: "E un oraş de munte, fără industrie, iar acum singurul mod de a renaşte este prin intermediul construcţiilor". Un domeniu pe care românca îl cunoaşte bine, fiind funcţionară în sindicatul Feneal Uil. Mulţi români care muncesc în construcţii, şi nu doar ei, nu sunt bine informaţi în legătură cu drepturile pe care le au.

De aceea, primul obiectiv pe care l-ar realiza, dacă ar deveni consilier, ar fi să înfiinţeze un birou de informaţii în cadrul primăriei. Mulţi politicieni, susţine Mariana Muntean, îşi amintesc de români sau de străini, doar în campania electorală: "Am urmărit campania electorală a mai multor politicieni care au promis, dar nu eu realizat apoi nimic. De aceea e bine că sunt români pe liste, simţeam că a venit momentul să arătăm că şi noi avem un cuvânt de spus, că a sosit şi vremea noastră".

Campania electorală, "război civil"

Deşi lupta electorală în Aquila va fi "aproape ca un război civil, cu 700 de candidaţi, dintre care 5 români", Mariana Muntean este optimistă: "Mă susţine partidul din care fac parte, dar, mai ales, mă susţin, sper,  toate persoanele care m-au cunoscut de-a lungul acestor ani, care ştiu ce am făcut atât ca mediator cultural, dar şi ca sindicalist şi preşedinte al asociaţiei Gentium".

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Zânele Zalăului „au vrăjit” Roma

Vasile Pătălău: omul lui Dan Diaconescu, pe lista PD în Sicilia