in

Milano, Forum Economic “România – noi oportunități de afaceri și colaborare”

Consulatul General al României, prin Biroul de Promovare Comercială și Economică al României de la Milano și Regione Lombardia au organizat,  în data de 24 noiembrie 2017, la Milano, Forumul Economic “România-noi oportunități de afaceri și colaborare” . Inițiativa a avut loc cu sprijinul Biroului de Promovare Comercială și Economică din cadrul Ambasadei României de la Roma, cu ocazia vizitei în Italia a secretarului de stat din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Adrian Marius Dobre.

Lucrările forumului au fost deschise de către Adrian Georgescu, consulul general al României la Milano, și de către Alessandro Sorte, Assessore din cadrul Regiunii Lombardia, care au salutat această inițiativă, menită să dezvolte relațiile economice bilaterale.

Secretarul de stat Adrian Marius Dobre  a prezentat climatul investițional din România, accentuând performanțele economice înregistrate de țara noastră, creșterea PIB în primele trei trimestre cu 7%, din care 8,8% în trimestrul trei al acestui an și  a evidențiat avantajele competitive ale țării noastre ca destinație pentru investiții, comparativ cu alte țări, precum și programele Ministerului pentru Mediul de Afaceri Comerț și Antreprenoriat menite să încurajeze înființarea de companii în România. Programele şi măsurile demarate de actualul guvern sunt destinate îmbunătățirii climatului economic și sprijinirii dezvoltării companiilor, de acestea putând  beneficia orice firmă înregistrată în România, inclusiv cele cu capital italian.

Ambasadorul României în Republica Italiană, George Bologan, a transmis un mesaj  de apreciere față de această inițiativă, evidențiind importanța dimensiunii economice în relațiile bilaterale dintre Romania si Italia și subliniind că România a devenit una dintre cele mai sigure destinații de afaceri din lume.

La eveniment au participat peste 80 de reprezentanți ai  companiilor italiene active în domeniile: bancar, energetic, agricol, IT&C, consultanță fiscală și legală, producție industrială, medical, interesate să investească în România, precum și reprezentanți ai marilor grupuri din Italia deja prezente în România (Pirelli, Unicredit, Banca Intesa Sanpaolo).

Din partea italiană au participat consilierii regionali Marco Tizzoni, Fabrizio Fogini, Luca Radice şi Cristiano Piglisi, reprezentanți ai Camerei de Comerţ Milano, ai Promos, ai Asociatiei Italiene de Comerţ Exterior(AICE), Agenţiei pentru Comerţ Exterior(ICE Milano) ai  Confindustriei Lombardia, Confindustriei Milano, Monza şi Brianza,  reprezentanţi ai mediului de afaceri între care Enrico Parolo, Presedintele Asociatiei Investitorilor din Lombardia, Matteo Montanari, Director General DT Consult etc.

Delegația Ministerului pentru Mediul de Afaceri Comerț și Antreprenoriat  din România a fost formată din Camelia Sandu, director executiv al  Agentiei pentru  I.M.M., Atragerea de Investiții și Promovarea Exportului, Sorin Vasilescu, Directorul Direcției de  Investiții Străine și Corina Rechitean, consilier superior la Direcția Europa UE.

Evenimentul  a fost organizat cu sprijinul  atașaților economici din Italia, Simona Mărăscu și Norina Boru, reprezentanți ai Birourile de Promovare Comercială și Economică de la Milano și Roma.


Informații de backround referitoare la relațiile economice bilaterale

 Pe baza datelor MMACA, se estimează că în anul 2017 valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale va depăși 14 miliarde de euro, cea mai mare valoare înregistrată în ultimii zece ani.

Italia este al doilea partener comercial ala României, după Germania. 

 La 31 august 2017, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 9,5 miliarde euro (creștere cu 7,3% față de aceeași perioadă din 2016), din care exportul 4,6 miliarde euro (creștere cu 4,8%) și importul 4,9 miliarde euro (creștere 9,7%).

Prezența unei numeroase comunități românești în Italia (1.168.000 de cetățeni români înregistrați în Italia la 01.01.2016, conform I.N.S. Italia), a unui număr tot mai mare de societăți comerciale înregistrate de cetățenii români aflați Italia (peste 24.000 de societăți de capital și de persoane, 47.871 întreprinderi individuale) și a unei mari comunități de afaceri italiene în România (45.031 de companii la 30.09.2017 conform O.N.R.C.) conferă o dimensiune social-economică extrem de importantă acestei relații.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Adio salarii în numerar în Italia. Cei mai defavorizați: ÎNGRIJITOARELE și muncitorii din AGRICULTURĂ și CONSTRUCȚII angajați la negru

Scandal la Ivrea: «Nu cedăm biserica românilor». Rezidenții, împotriva vânzării bisericii către comunitatea românească