in

Rozalia Chiru şi-a lansat propria linie de cosmetice bio. ”Când crezi în tine, nimic nu este imposibil”

Rozalia Chiru e din Brăila, are 35 de ani şi a sosit în Italia în urmă cu 11 ani, din dorinţa de a creşte şi a se realiza profesional, pe măsura studiilor făcute şi a aspiraţiilor sale. Primul lucru pe care îl remarci la Rozalia este frumuseţea şi din menţinerea în mod natural a frumuseţii ea a făcut o profesie.

„Putem avea grijă de pielea şi părul nostru şi în mod responsabil, folosind produse naturale, vegane şi fără alergeni, create şi concepute în conformitate cu normativele organismelor de certificare eco-bio”, spunea ea. Aceasta este esenţa noii linii de produse cosmetice Beautilicious Delights, un nume greu de pronunţat, care înseamnă „Frumuseţe delicioasă”, pe care a creat-o şi care numără deja recenzii pe pagini de reviste importante precum Starbene şi Elle Magazine.

Rozalia, ce te-a adus pe meleagurile italiene?
«Am sosit în Italia în 2003, la scurt timp după ce terminasem facultatea de limbi străine, unde studiasem franceza şi italiana. În paralel cu universitatea am avut diferite locuri de muncă, dar cu o diplomă de limbi străine în mână nu reuşeam să văd prea multe oportunităţi care să îmi permită să cresc profesional. Aveam prieteni de familie care se mutaseră în Italia de ceva ani buni şi în 2002 am venit în prima vizită la ei, pentru ca apoi să mă stabilesc definitiv aici.

Pentru a putea rămâne în Italia trebuia să îmi găsesc un serviciu: italiana o vorbeam şi o scriam bine, iar cei 4 ani de muncă de birou pentru firme din îmi dădeau acel atu în plus la nivel de experienţă.

Trebuia doar să am încredere în forţele mele. Nu puţini au fost cei care au încercat să mă descurajeze, zicându-mi: „aici e Napoli, e greu pentru un italian să găsească un serviciu şi vrei tu, extracomunitară (pe vremea aceea România nu făcea încă parte din EU) să găseşti?”

Şi totuşi, exact aşa cum nu am încetat niciodată să cred şi să sper, am fost angajată în departamentul de vânzări la una dintre cele mai importante firme italieneşti de import-export de fructe uscate. Ulterior am fost promovată în departamentul achiziţii şi în total această experienţă a durat peste 4 ani, perioadă în care am crescut enorm, atât pe plan personal, cât şi profesional.

Lecţia cea mai importantă a fost să învăţ că inclusiv atunci când ceilalţi nu cred în tine, tu şi doar tu ştii cine eşti şi ce poţi, şi doar tu te poţi valoriza în aşa fel încât şi ceilalţi să-ţi vadă potenţialul. Pesemne că inclusiv datorită acestei atitudini nu m-am simţit niciodată discriminată din cauza naţionalităţii mele. »

La un moment dat, ai schimbat din nou şi te-ai mutat în nord. Din ce cauză?
«L-am cunoscut pe EL, jumătatea mea. Eu locuiam în Salerno, el la Verona şi după un an de relaţie la distanţă, hotărârea cea mai firească a fost ca eu să las sudul însorit pentru nordul înnorat. În 2008 m-am mutat la Verona, unde am luat-o de la capăt cu odiseea căutării unui loc de muncă, de data aceasta având mult mai multă încredere în forţele proprii şi avantajul unei experienţe importante într-o firmă italiană.

După câteva luni bune de căutare, am fost angajată în biroul de achiziţii al celui mai mare parc tematic din Italia (Gardaland n.d.r). Din păcate, noua experienţă profesională nu a fost la fel de pozitivă ca cea din sudul Italiei. Eu mă simţeam ca un motor Ferrari montat pe un Fiat 500. Îmi cunoşteam potenţialul, aşa cum îmi cunoşteam limitele, iar noua realitate în care munceam îmi cerea să merg cu 20 km/h când eu ştiam că aş putea merge şi cu 150 km/h.

Apoi de la o zi la alta, am înţeles că evadarea mea dintr-o situaţie profesională care nu îmi dădea satisfacţii era posibilă. Trebuia doar să am iarăşi un curaj nebun (şi multă inconştienţă) pentru a face saltul în gol, crezând din nou orbeşte în faptul că eu pot face mult mai mult cu viaţa mea, că pot trăi zilele şi cu zâmbetul pe buze, făcând ceva ce mă entuziasmează şi care eventual poate marca în mod pozitiv şi viaţa celor din jurul meu. »

Suflet neliniştit. Pun pariu că ai făcut iar un pas nebunesc!
«Am fost mereu pasionată de îngrijirea pielii şi a părului, iar în ultimii ani petrecuţi ca angajată găseam deseori alinare în această pasiune, studiind cărţi de specialitate, forumuri online şi frecventând cursuri despre o îngrijire cât mai naturală şi cât mai puţin agresivă a pielii şi a părului. Am avut întotdeauna probleme cu tenul şi cu părul meu fin şi subţire experimentând de-a lungul anilor diferite creme şi tratamente şi încet încet am început să mi le fac eu singură.

Am înţeles atunci că asta este ceea ce vreau cu adevărat să fac, dar că cele 8 ore petrecute la serviciu nu îmi permiteau să-mi urmez visul în totalitate. Atunci am luat o decizie aparent nebunească, şi anume aceea de a renunţa la acel serviciu pentru a avea timp să pun pe picioare afacerea mea.»

„Frumuseţea noastră exterioară îşi are originea în interiorul organismului”

Şi aşa ai devenit youtuber! «În urma încurajărilor primite de la prietenele care avuseseră ocazia să încerce şi să se bucure de sfaturile mele, am decis să împărtăşesc experienţa mea deschizând un canal YouTube (www.youtube.com/user/BeautyFoodTips) şi un blog (www.beautyfoodtips.com) în limba engleză, pentru a reuşi să comunic nu doar cu români sau italieni, ci cu lumea întreagă.

Beautyfoodtips nu e doar un canal YouTube cu sfaturi cosmetice şi reţete culinare sănătoase, ci un spaţiu virtual care încurajează adoptarea unui stil de viaţă în care suntem absolut conştienţi de ce anume mâncăm şi aplicăm pe pielea noastră, şi cum aceste alegeri ne pot influenţa pozitiv sau negativ pielea, părul şi mai ales sănătatea.

Eu cred cu fermitate că frumuseţea noastră exterioară îşi are originea în interiorul organismului, deoarece pielea şi părul reflectă ceea ce mâncăm şi stilul nostru de viaţă.

Unul dintre cele mai populare videoclipuri de pe canalul meu YouTube are aproape 20.000 de vizualizări şi este cel în care împărtăşesc cum reuşesc eu să acopăr cu succes firele de păr alb moştenite cu generozitate de la tatăl meu, folosind singura metodă 100% naturală de colorare a părului: henna. Această plantă este folosită încă din antichitate pentru vopsirea părului, fiind totodată şi un tratament extraordinar de sănătos, care poate fi aplicat în scopuri terapeutice, indiferent dacă aveţi sau nu păr alb.

Alte videoclipuri care s-au bucurat de un număr mare de vizualizări şi aprecieri au fost cele legate de realizarea în casă a anumitor produse cosmetice naturale: spuma demachiantă, şampon natural din nuci de săpun, parfum solid natural, deodorant natural, tratamente naturale impotriva acneei, diferite măşti faciale şi pentru păr etc. Mă bucur de fiecare dată când o persoană îmi spune că datorită videoclipurilor mele a reuşit să-şi facă singură un anumit produs cosmetic natural, renunţând la cumpărarea acestuia în varianta comercială şi plină de ingrediente chimice. Acest lucru înseamnă nu numai un mod mult mai sănătos de îngrijire a corpului nostru, dar şi o importantă economie de bani.»

Cum ţi-a venit ideea creării şi comercilizarii produselor pe care tu le produceai în casă, pentru tine?
«Multe persoane mi-au scris de-a lungul timpului întrebându-mă dacă vindeam produsele despre care vorbeam pe blogul sau canalul meu YouTube. Astfel, încet-încet, un vis îndrăzneţ a început să se contureze în mintea mea: linia mea de cosmetice naturale, care să nu pună accentul pe clasicele mesaje publicitare, ci pe o utilizare responsabilă a cosmeticelor, bazată pe cunoaşterea modului în care ingredientele conţinute acţionează asupra pielii noastre.

La un an de la lansarea canalului YouTube, după îndelungi studii şi multe teste de specialitate, a luat naştere linia mea de cosmetice naturale, biologice şi vegane, realizată în colaborare cu un laborator de cosmetice, spin-off al Universităţii din Bologna. Asta pentru că legea europeană în domeniu este foarte strictă, impunând fabricarea cosmeticelor în laboratoare specializate şi autorizate în acest scop, pentru a asigura calitatea şi siguranţa produselor comercializate.

Bineînţeles că nu este uşor să te improvizezi antreprenor de la o zi la alta, dar totul este posibil când intervine pasiunea pentru ceea ce faci. Când crezi în tine şi ştii cât valorezi, nici un obstacol nu este imposibil de depăşit. Pot în sfârşit să aplic toată experienţa obţinută în diversele domenii în care am lucrat, exact aşa cum spunea Steve Jobs: „Nu poţi uni punctele uitându-te înainte, le poţi conecta doar dacă te uiţi înapoi. Aşadar, trebuie să ai încredere că toate punctele se vor conecta într-un final în viitor.”»

De ce ai ales numele Beautilicious Delights?
«Beautilicious este format de fapt din 2 cuvinte: beauty – frumuseţe şi delicious – delicios. Pentru că aceste produse sunt simple, naturale şi le-am creat pentru a fi un adevărat răsfăţ pentru pielea şi părul nostru.

Problema în zilele noastre este că cele mai multe cosmetice realizate la nivel industrial conţin ingrediente sintetice, toxice şi cancerigene, iar noi pur şi simplu ignorăm acest lucru şi presupunem că prin simplul fapt că le vedem în reclame peste tot (în ziare, la tv sau radio) sigur nu sunt nocive pentru noi. Din păcate, nu e aşa!

Când vine vorba de industria cosmetică, una care generează miliarde de euro, nu suntem în siguranţă. E cazul să începem să fim mai atenţi cu ce anume aplicăm pe pielea noastră şi a familiei noastre, şi să începem să investigăm care sunt ingredientele conţinute în produsele cosmetice. Din fericire, în era internetului există o mulţime de instrumente care ne ajută să aflăm dacă substanţele din produsele noastre cosmetice sunt nocive, ecosostenibile sau nu. Ca să-l citez pe cel mai faimos (din Italia): www.biodizionario.it

Ceea ce încerc să fac prin această linie cosmetică şi prin canalul YouTube este să promovez o îngrijire responsabilă a pielii, în care, indiferent de alegerea pe care o facem – cosmetice mai mult sau mai puţin ecosostenibile, naturale sau biologice – nu alegem produsul x sau y pentru că am văzut o reclamă şi/sau ne place mesajul ei publicitar, ci pentru că am ales în mod conştient şi responsabil să avem grijă de noi, de sănătatea şi frumuseţea noastră.»

Ce diferenţiază produsele Beautilicious Delights de celelalte produse de pe piaţă?
«Pentru început linia cosmetică include două creme de faţă (una pentru piele mixtă/grasă şi alta pentru piele uscată), un spray de păr şi un balsam de buze.

În afară de faptul că sunt produse vegane, deci nu conţin ingrediente de origine animală, nu conţin alergeni, noutatea introdusă de mine este că pot fi personalizate: la produsele de bază (crema de faţă şi şpray de păr) se pot adăuga 1-2 activi vegetali, aleşi în funcţie de tipul de ten/păr şi problemele care trebuie tratate. Momentan există patru activi pentru crema de faţă (purificant, antiage, antioxidant, împotriva petelor) şi doi pentru şpray-ul de păr (volumizant şi cel pentru netezirea părului indisciplinat şi electrizat). E suficient să adăugaţi la crema sau şpray-ul de păr Beautilicious Delights activul vegetal ales pentru a crea un cocktail unic şi eficient de ingrediente active pentru o piele radioasă şi un păr sănătos şi strălucitor.»

Am văzut câteva pagini de reviste importante care citează linia ta de cosmetice. Începi să devii faimoasă!
«Da, încep să apară primele mici satisfacţii: deşi linia cosmetică are doar câteva luni de viaţă în spate, a stârnit deja interesul unor reviste importante precum Elle Magazine şi Starbene, care au inclus produsele Beautilicious Delights în articole dedicate îngrijirii personale naturale. De asemenea, diverse reviste online ca GreenPlanet.net şi bloguri italieneşti de specialitate au făcut recenzii pozitive acestei linii cosmetice, fapt care mă încurajează să merg mai departe, gândindu-mă deja la următoarele produse care vor face parte din gama Beautilicious Delights.»

Anul acesta a fost şi cel al primei tale participări la SANA, salonul internaţional al produselor biologice de la Bologna. Cum a fost?
«Nu era prima oară când mergeam la acest târg, dar anul acesta nu mai participam ca simplu vizitator, ci ca producător de cosmetice bio, cu un stand de prezentare în toată regula. A fost o experienţă importantă şi extrem de utilă, pentru că am avut ocazia să avem contacte directe şi nu doar virtuale cu persoane şi magazinele interesate de achiziţionarea/vânzarea produselor cosmetice biologice.»

Unde putem cumpăra produsele tale?
«Momentan, produsele Beautilicious Delights sunt disponibile online pe site-ul www.beautiliciousdelights.com, urmând ca în curând să fie introduse spre comercializare şi în magazinele bio din Italia.»

Irena Cara

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Protestul romilor la Pordenone: în faţa poliţiei, cu copii în brațe. „Daţi-ne maşina sechestrată înapoi!”

„Te iubeşte mama”, proiect prezentat la “Sărbătoarea românească” de la Verbania