in

Rugbystul Costel Blănaru a avut o nouă șansă în închisoare la Brescia: «Când mi-am luat rămas-bun de la soție și fiică a doua oară, m-a durut inima»

A intrat în anturaje nepotrivite și a ajuns la închisoare în Italia. Acolo a avut șansa să-l cunoască pe un consilier local italian, fost component al campioanei naționale, care a organizat o echipă de rugby în închisoare. Și care l-a remarcat pe român, ajutându-l să joace, la ieșirea din închisoare, la o echipă locală și scoțându-l din ambientul criminal. Il Giornale di Brescia ne spune povestea lui Costel Blănaru, 30 de ani, fost component al echipei CNAE Tecuci.

De aproape un an, mingea ovală a intrat în Penitenciarul Verziano (Brescia). Meritul lui Roberto Pegoiani, de 68 de ani, fost pilier la Concordia Brescia, campioană națională în 1975. «Pego», după cum îl numesc toți, de copil distrugea grămezile adversarilor în timp ce astăzi cu forța extraordinară a caracterului său duce rugbyul în spatele gratiilor și de unul singur a și înființat o echipă.

«Predau un sport făcut din reguli – povestește Pego. Să văd tinerii că se distrează dându-și mingea ovală în spate pentru mine este deja o victorie».

Costel Blănaru este unul dintre acești tineri din închisoare. Treizeci de ani, român, povestea sa pare să fi ieșit dintr-un roman. Costel a jucat îndelung în România. Ani de zile a fost mijlocaș la grămadă în echipa orașului său, CNAE Tecuci.

«Pasiunea pentru rugby este ceva ce am avut întotdeauna în interior – explică. La închisoare am avut apoi norocul să-l întâlnesc pe Pegoiani care pentru mine a fost mult mai mult decât un antrenor». Fostul campion al Italiei i-a făcut lui Costel o promisiunea în noiembrie anul trecut: «Când vei fi liber, te voi duce să joci într-un campionat adevărat». Zis și făcut. Pentru că Blănaru a ieșit în aprilie din Verziano și, deși încă trăiește într-un program de supraveghere, s-a întors în mod stabil la familia sa din Ghedi.

«De câteva săptămâni am început să mă antrenez cu echipa Cus Brescia, sunt fericit pentru că am găsit un club deschis și nimeni dintre noii colegi nu este are prejudecăți în privința mea». În amicalul recent contra adversarei Benacum, Costel a marcat două eseuri. «Dintotdeauna echipa Cus Brescia este atentă la aspectul social și pentru noi rugbyul înseamnă înainte de toate susținere – explică directorul sportiv, Marco Piotti. L-am cunoscut de puțin timp pe Costel și suntem fericiți că l-am primit în echipă, astfel abia așteptăm să debuteze în noul sezon».

Locuri nepotrivite, momente nepotrivite, companii nepotrivite. Astfel de combinații se întâmplă și se plătesc. Uneori pentru totdeauna. Costel este conștient de erorile comise  și detenția la Verziano l-a făcut să reflecteze.

«Am intrat la închisoare în 2015 mai întâi la Canton Mombello, unde am rămas șase luni. Apoi la Verziano. Când mi-am luat rămas-bun de la soție și fiică a doua oară m-a durut inima, astfel am decis să-mi las trecutul cu totul în urmă».

Și așa a fost. Costel are astăzi un loc de muncă ca grădinar și este o persoană corectă, cum de altfel trebuie să fie un rugbyst bun în afara terenului. În rugby te lupți pentru a învinge, dar mai ales pentru a te schimba pe tine însuți.

Campionul italian și sportivul român

Sportivii mari ai României au ajuns SĂ FURE: Fost campion mondial la box, arestat pentru furt la Roma

CAMPION NAŢIONAL ÎN ROMÂNIA, CRIMINAL ÎN ITALIA / Unul dintre ucigaşii medicului de la Roma, multiplu medaliat în ţară

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Simona Opriță, Montreal: «Fiindcă România mi-a refuzat o viaţă normală, nu m-aş întoarce»

Răcnetul Carpaților în Diaspora: Românii din Torino ies în stradă contra megamoscheii din București