in

Torino, îngrijitoarea-poetă ține unită comunitatea: a organizat singură o bibliotecă românească. ”Nu pot să o țin deschisă mereu, nu e ușor”

O româncă din Torino a organizat singură o bibliotecă românească, scrie La Repubblica. În Via Reiss Romoli, la câțiva metri de racordul autostradal, Gherghina Tofan a amenajat biblioteca în clădirea care găzduiește și Creșa Arcobaleno.

O cameră plină cu rafturi înțesate cu cărți, în cadrul asociației Frăția din Torino, care se ocupă de voluntariat în comunitate.

Biblioteca, inaugurată în 2013 și intitulată după poetul Grigore Vieru, are patru secțiuni principale, «una cu texte de autori români, una cu cărțile unor autori internaționali traduse în limba noastră, una pentru copii și una dedicată Italiei, în special orașului Torino, din respect pentru localitatea care ne găzduiește».

Este frecventată în fiecare săptămână de zeci de persoane, adulți și copii, care când trec pe la asociație îi descoperă existența și se opresc, citesc și iau cărți cu împrumut: printre cele mai citite, cele ale clasicilor țării balcanice. Pe pereți sunt fotografiile marilor personaje ale culturii românești, printre care Eminescu, Păunescu, Vieru, dintre care pe unii Gherghina povestește că i-a întâlnit personal.

Totul merge mai departe datorită femeii, de 63 de ani, poetă și îngrijitoare a unei fete infirme, care gestionează biblioteca de una singură: «Nu pot să o țin deschisă mereu, nu e ușor, pentru că noaptea trebuie să lucrez, apoi sunt nepoții, și sâmbăta fac voluntariat. Într-o zi sper doar să găsesc pe cineva la fel de nebun ca mine – glumește – dispus la orice pentru bibliotecă, pentru ziua în care va trebui să plec».

În timp locul a devenit o punte de legătură cu România: «Când mă întorc în țara mea mă invită la manifestări culturale și îmi dăruiesc cărți pentru acest loc, iar aici organizăm activități și evenimente cu oaspeți care ne donează foarte multe texte. Dar pe noi ne interesează calitatea, nu cantitatea».

Și, apropo de inițiative, acum două săptămâni a fost rândul Armoniilor de toamnă, un moment rezervat poeziei și culturii statului balcanic, cu prezentarea unei cărți a unei alte poete, românca Florentina Niță.

În viitor obiectivul va fi acela de a deschide un sediu propriu și autonom, «deoarece persoanelor le e teamă de asociații și de partide, biblioteca este un loc al tuturor. Acum nu avem fonduri, dar încercăm». Însă între timp spațiul rămâne un adevărat loc de agregare pentru românii din oraș.

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

”Ești un român scârbos”: italian atacat cu maceta după ce l-a batjocorit pe un român. Închisoare și amendă pentru român

Gara Centrală Milano, ar fi putut provoca un dezastru, hoț de cupru arestat: ”Punea în pericol siguranța lucrătorilor”