in

Criză pe șantierele din Roma: muncitori fără loc de muncă și casă, capitala e blocată

Muncitori fără loc de muncă și casă, șantiere nesigure: Roma e blocată. În fiecare zi s-au pierdut 11 locuri de muncă, în 14 ani au murit 190 de lucrători. Biroul de inspecții de la Primăria Romei este blocat. 60% dintre accidente au loc în Capitală: din 2003 au murit 65 de muncitori. Aproape toate victimele străine sunt de origine română. Corriere della Sera comentează astfel datele prezentate la Congresul sindicatului Filca Cisl din Roma.

În fiecare zi la Roma își pierd locul de muncă 11 muncitori din sectorul construcțiilor, riscând să cadă apoi pradă patronilor fără scrupule care îi exploatează la negru. Și în opt ani (decembrie 2008-2016) a scăzut cu peste 30.000 de unități numărul înscrișilor la Cassa Edile. Ca și cum ar fi dispărut dintr-odată populația din Oristano.

Date impresionante și îngrijorătoare comunicate pe 28 februarie pe timpul celui de-al zecelea congres al Filca Cisl din Roma. Cifre ale unei crize fără sfârșit, cu o medie de 4.090 de locuri de muncă pierdute la fiecare 12 luni.

Dar și în privința accidentelor de muncă pe șantiere – sau în orice caz în mediul construcțiilor – continuă măcelul lucrătorilor: 190, în total în Lazio, din 2003 și până pe 10 februarie. Șaizeci și cinci la Roma, 110 în întreaga provincie, 29 la Latina, 32 la Frosinone, 16 la Viterbo, 3 la Rieti. 60% dintre accidente se produc în Capitală, cu peste 40 de lucrători străini decedați, aproape toți români. Întorcându-ne în timp, din 1999 au fost 237 de victime. Mii de răniți, dintre care mulți grav și cu daune fizice ireversibile.

Din studiul Filca Cisl a reieșit și că vârsta medie a muncitorilor morți a fost de 39 de ani, cauza cea mai frecventă fiind căderea de la înălțime (40%), urmată de lovirea de către utilaje de lucru (25%) și prăbușiri (10%). În privința ocupării forței de muncă, situația este la fel de dificilă: astăzi numărul muncitorilor înscriși la Cassa Edile este de 31.279, în 2008 erau circa 64.000. În perioada 2013-2016 locurile de muncă pierdute au urcat la 7.800, cu o consecință directă asupra subindustriei în așa măsură încât la fiecare lucrător care îngroașă rândurile șomerilor sunt trei lucrători ai firmelor furnizoare de materiale sau de logistică care au aceeași soartă. Și este în creștere numărul lucrătorilor italieni cu contracte de scurtă durată (de la două la patru luni) care se adresează sindicatelor pentru litigii.

Un pact social

Marco Federiconi, confirmat secretar general al Filca Cisl din Roma, a cerut primarului Raggi «maximul de angajament pentru a face să repornească construcțiile, motor al dezvoltării economice a orașului. Astăzi Capitala este un oraș abandonat și fără proiecte, cu lucrări de miliarde de euro niciodată terminate. Trebuie un pact social la Roma, o alianță pentru a se stabili intervenții orientate către binele orașului. Este urgentă o masă de discuții permanentă care să abordeze criza din sector și un plan strategic țintit care să plece de la lucrări mici și medii, cu fonduri care însă nu pot să fie cele 100 de milioane în trei ani prevăzute pentru lucrările publice și întreținerile stradale».

Și pentru siguranță «sunt tot mai puține inspecții fiindcă toate organele de inspecție au carență de personal. Nu ne putem gândi numai la o reducere a costurilor. Fără investiții, lupta împotriva muncii la negru și accidentelor de muncă este pierdută», încheie secretarul care dezvăluie: «Din noiembrie, Observatorul privind Munca al Roma Capitale, organ de autocontrol pe șantierele publice, este blocat din cauza unor dificultăți de natură organizativă».

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Onestitatea lui i-a impresionat pe locuitorii din Padova, a găsit 600 de euro și i-a dus la poliție: ”Dar ce-am făcut, vreun act de eroism?”

Ravenna, român de 38 de ani, găsit într-un șanț, ucis de o mașină pirat