in

Epavele din Occident ajung maşini bune în România: 80% dintre maşinile puse la vânzare au kilometrajul măsluit

Să măsluiești kilometrajul maşinilor puse la vânzare şi să le falsifici istoricul a devenit aproape un sport național în România. „E mai probabil că vei găsi acul în carul cu fân decât o mașină second hand cu kilometri reali”, spun specialiştii din domeniu.

Samsarii de autovehicule câștigă în fiecare an circa 160 de milioane de euro în plus doar din modificarea numărului real al kilometrilor parcurși de vehiculele pe care le vând, arată o analiză a portalului InspectorAuto.ro.

Circa 80% dintre maşinile second hand aflate la vânzare în România au intervenţii asupra kilometrajului. Dincolo de paguba din buzunarul clientului, care plăteşte scump un hârb, mai grav e că samsarii pun în pericol siguranţa circulaţiei.

Deocamdată, nimeni și nimic nu poate să vrea să oprească această pseudoindustrie care produce pagube uriaşe.

Un grup de parlamentari au depus la Senat la sfârşitul anului 2015 un proiect de lege care are ca scop descurajarea tranzacţiilor cu vehicule ale căror date sau caracteristici sunt trucate sau nereale. Practic, noul proiect de lege vrea să completeze Codul Penal cu infracţiunea de „înşelăciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor” care va fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 5 ani. Din nefericire, la aproape un an de la depunerea acestei iniţiative, legea nu există. Mai mult, a fos respinsă la Senat, iar acum se află în comisiile Camerei Deputaților, care este Cameră decizională.

300.000 de km daţi înapoi

Jurnaliştii de la România Liberă au inițiat o investigație pentru a descoperi dacă se mai vând epave din Occident pe piață din România ca mașini second hand de calitate. Unul dintre exemple: un Opel Insignia break 2010, adus din Germania, înmatriculat în România, care avea la bord 108.000 km și se vindea cu 8.100 de euro. Piele, cutie automată, scaune încălzite etc. Jurnaliştii au încercat să afle mai multe informaţii despre această maşină, însă un dealer local le-a oferit un răspuns halucinant: „Pentru a va putea oferi istoricul acestui auto, trebuie să obțineți acordul proprietarului, implicit trebuie să fie de față la citirea istoricului. Fără acordul acestuia, nu va pot ajuta”. Acest lucru este destul de dificil pentru cel care cumpără o mașină, mai ales când e înmatriculată în altă țara și când vânzătorul ar avea ceva de ascuns.

Jurnaliştii au cerut informaţii și pe pagină oficială de Facebook Opel România, iar de acolo au primit un răspuns rapid. „Multumim pentru mesajul tău. În primul rând, te felicităm pentru alegerea făcută, apoi, credem că e important să știi că pe această mașină au fost raportate lucrări de reparație în Germania, având transmis un rulaj mai mare de 400.000 km“, ne-a răspuns echipă Opel România. Așadar, o mașină lovită, cu peste 400.000 de km, este vândută în România de un „unic proprietar“ cu un kilometraj dat înapoi cu 300.000 de km.

Şi nemţii au probleme

“Mașinile cu kilometri dați înapoi sunt o problemă peste tot în lume, iar în România piață neagră a kilometrilor are o valoare de circa 160 milioane euro/an, sumă rezultată exclusiv din ajustările în minus ale kilometrajelor mași¬nilor aduse din alte țări. Acești bani reprezintă câștiguri neoneste realizate de samsari pe seama cumpărătorilor creduli și păcăliți”, arată sursa citată într-un comunicat de presă.

La acești bani se adaugă costurile suplimentare pe care cumpărătorii autovehiculelor măsluite le au cu reparațiile și întreținerea mașinilor. Suma este aproximativ egală cu cea câștigată de samsari prin darea kilometrajelor înapoi, ceea ce înseamnă că nereglementarea corespunzătoare a pieței auto second-hand și lipsa de transparență generează pierderi cuprinse între 300 și 350 milioane euro/an pentru clienții de mașini rulate din România.

„Poliția germană estimează că o treime dintre mașinile rulate comercializate în Germania au kilometri dați înapoi, iar statisticile disponibile la nivelul UE arată că circa 43% din mașinile aduse în Franța, din Belgia, au kilometrajele ajustate în minus cu 91.000 km, în medie, după ce ele au părăsit Belgia. În cazul României estimările noastre arată că circa 80% din mașinile aduse din afară au kilometri dați înapoi, iar dacă transformăm aceste cifre în bani obținem cifre ¬colosale: între 300 și 350 milioane euro/an – bani plătiți exclusiv de clienții de mașini rulate, fără ca aceștia să aibă garanția că utilizează o mașină sigură și cu kilometri reali”, a declarat Mihai Cune, fondator și director general al Inspec-torAuto.ro.

Belgia are un sistem model în privința transparenței pe piața auto second-hand, potrivit sursei citate. ”Clientul de mașină rulată este expus la riscuri mari și nici o entitate privată sau guvernamentală din UE nu este interesată să protejeze cu adevărat această categorie de clienți. Drept dovadă, statistici actualizate și detaliate despre piețele second-hand din UE nu există pe nicăieri, iar frauda realizată prin darea kilometrajelor înapoi este în floare în țări în care nu ai crede că se poate întâmpla așa ceva: Germania și Franța”, a menționat Mihai Cune.

O soluție viabilă pentru rezolvarea problemei kilo¬metrajelor ajustate la nivelul UE este schimbul transfrontalier de date între stațiile de verificare tehnică periodică (ITP).


Ai mașină cu numere românești și locuiești în străinătate? Vei putea face revizia fără să te deplasezi în țară. Iată legea!

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Prezența unor români lângă o școală din Spania dă naștere la un val de indignare: ”Zona a devenit nesigură”

În Italia există 6 milioane de obezi. 49% dintre italieni la dietă