in

Exclusiv G.R./ Dan Diaconescu ne prezintă cele 18 filiale din Italia: “Veţi avea surprize de proporţii!”

Dan Diaconescu, mogulul de la televiziunea tabloidă OTV, ziaristul devenit patron de presă şi creator al unor branduri moarte (în primul rând Elodia), după ce a fost arestat şi a pozat cu cătuşele la mâini, dându-se victimă a regimului Băsescu, a decis să intre în politică. După peripeţii care i-au crescut ratingul, a înregistrat oficial Partidul Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD), un partid populist cu care vrea să ia cu asalt Parlamentul la viitoarele alegeri. PP-DD este clasat al treilea în sondaje, după USL şi PDL, iar DD visează la Cotroceni. Pentru că la Cotroceni în ultima vreme accesul a fost asigurat de diaspora, PP-DD are deja 18 filiale în Italia. Deocamdată DD are interdicţie de a părăsi ţara, din cauza unui dosar penal, şi nu poate vizita Italia!

Domnule Dan Diaconescu, PP-DD are deja câteva nuclee de simpatizanţi în Italia. Doriţi să le dezvoltaţi?

«Este adevărat, pe 10 aprilie 2011, preşedintele organizaţiei “Românii de Pretutindeni” a PP-DD, dl. Eugen Mihalache, s-a deplasat la Florenţa, unde a condus şedinta de constiture a Filialei Italia a partidului. La momentul respectiv, au fost constituite 15 organizaţii, iar în prezent filiala Italia a PPDD cuprinde 18 asemenea structuri, ceea ce demonstrează o dezvoltare constantă a activităţii reprezentanţilor noştri. Concomitent cu crearea de noi organizaţii, au fost consolidate şi dezvoltate cele deja existente. De asemenea, s-au format alte 5 nuclee, în special în zona de sud a Italiei, ce urmează, în viitorul apropiat, a fi transformate în organizaţii ale partidului.»

Diaspora, “România fără frontiere”

Din punct de vedere organizatoric, în interiorul partidului, veţi considera diaspora ca a 43-a organizaţie judeţeană?

«Din punct de vedere strict tehnic şi organizatoric, conform legislaţiei din domeniul electoral, aşa este clasificată Diaspora. Pentru noi însă, românii plecaţi la muncă în străinătate în ultimii ani, dar şi cei stabiliţi peste graniţele ţării de mai multă vreme, reprezintă o categorie specială, în sensul că, fie sunt oameni care au fost nevoiţi, din disperare, să aleagă pribegia, fie sunt conaţionali de-ai noştri foarte curajoşi, care au avut îndrăzneala să înceapă o nouă viaţă în străinătate. Şi unii şi alţii, nu au ales această variantă pentru că în ţara lor aveau un trai decent. Şi unii şi altii sunt, practic, victimele aceluiaşi sistem, “patronat”, timp de 21 de ani, de diferite partide. Şi unii şi alţii, s-ar fi întors sau ar reveni imediat în România, dacă ar întrezări şi cea mai mică speranţă la un trai mai bun. Mai mult, aceşti oameni au fost folosiţi în ultimii 21 de ani ca şi masă de manevră.

Guvernanţii şi-au adus aminte de ei doar în anii electorali, urmărind doar să le fure voturile, dar în schimb nu au făcut nimic pentru a-i determina să revină în ţară sau pentru a le uşura situaţia acolo unde aceştia muncesc şi trăiesc. Ce să mai spunem despre faptul că românii din diaspora au trimis miliarde de euro în ţară, bani care au salvat de numărate ori guvernele incapabile şi iresponsabile aflate la conducerea României. Ce au primit în schimb? Absolut nimic! Citeam de curând un interviu cu Eugen Tomac (PDL), secretarul de stat de la Departamentul Românilor de Pretutindeni, foarte sugetiv pentru a întări cele afirmate de mine. În speţă, acesta a declarat “Votaţi şi vă vom sprijini”… Înţelegeţi şi dumneavoastră şi cititorii ce doriţi! În concluzie, facem o distincţie clară între palierul tehnic, pe care nu avem cum să-l ignorăm, şi cel afectiv, sentimental. Nu pot să nu mă gândesc cu durere în suflet şi revoltă la faptul că plecarea în străinătate a românilor generează adevărate drame şi menţionez aici cazul fetiţei din Arad, care a murit de dorul mamei sale, plecată la muncă în Italia, dar şi multe alte cazuri de copii şi bătrâni abandonaţi. Asadar, pentru PP-DD şi pentru mine, diaspora reprezintă tot România, dar fără frontiere

Aţi desemnat deja în partid persoane care să răspundă de românii din străinătate?

«Aşa cum am menţionat, preşedintele Organizaţiei “Românii de Pretutindeni” este dl. Eugen Mihalache, care gestionează relaţiile PP-DD cu diaspora, ajutat fiind de o echipă pe care şi-a format-o în timp. Din staff-ul său fac parte persoane care au activat în diplomaţie sau la nivelul unor instituţii din administraţia centrală, având responsabilităţi şi atribuţii în acest domeniu.»

Aveţi pregătite proiecte legislative pentru românii din afara ţării şi în mod particular pentru cei din Italia?

«Am gândit o serie de proiecte care să fie transpuse în realitate imediat ce vom avea posibilitatea să facem acest lucru. Acestea merg de la acordarea de scutiri, la un anumit nivel, pentru taxele şi impozitele platite de cei ce revin în ţară şi investesc într-o afacere în România, oricât de mică ar fi aceasta. Apoi vizează înfiinţarea de noi ambasade şi consulate sau, acolo unde e cazul, suplimentarea personalului, diminuarea la maximum a taxelor pentru servicii consulare, şi merg până la finanţarea de cabinete de consultanţă juridică gratuită, în diferite domenii ale dreptului, de interes pentru românii din diaspora. Unele dintre proiectele menţionate vor putea fi transpuse în realitate prin legi votate în Parlamentul României, altele, dimpotrivă, vor avea avea un drum mai scurt de parcurs, respectiv, decrete, hotărâri sau decizii adoptate la diferite niveluri ale institutiilor statului.»

“Suprize de proporţii”

Dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, aţi avea pregătite persoane care să candideze în circumscripţiile din afara ţării?

«De principiu, avem în vedere persoane care pot candida, cu succes, spunem noi, în toate cele 4 colegii uninominale din diaspora. În ceea ce priveşte nominalizarea acestora, considerăm ca este totuşi prea devreme pentru acest lucru, întrucât până la alegeri ar putea interveni mici modificări. În orice caz, sunt candidaţi foarte bine ancoraţi în diaspora sau care se bucură de notorietate şi prestigiu în rândul românilor din străinătate. Pot să vă spun doar ca veţi avea surprizede proporţii

Votul prin corespondenţă

Ce părere aveti despre votul prin corespondentă şi despre forma care a fost propusă de către actualul guvern?

«Nu suntem de acord cu această propunere legislativă, în primul rând pentru că nu o considerăm fezabilă şi viabilă, în al doilea rând pentru că asupra acestei proceduri planează o serie de suspiciuni privind posibilitatea de a frauda scrutinul, şi în al treilea rând, pentru că este o initiaţivă a PDL, partid în care nu avem nici cea mai mică încredere.»

Se vehiculează informaţii conform cărora PP-DD ar urma să facă parte din mult-mediatizata “Mişcare Populară” alături de PDL. Este adevărat?

«Nimic mai fals! Am spus-o de nenumărate ori şi reconfirm şi cu această ocazie: PP-DD nu se va alia niciodată cu cei care au nenorocit România! Nu ne vom alia niciodată cu cei care ne-au furat, minţit şi umilit timp de 21 de ani! Nu ne vom alia cu trecutul negru al României! Scopul nostru este tocmai acela de a îndepărta de la putere sau de a nu mai permite să acceadă la putere, pe toţi aceia care au guvernat din 1990 până în prezent. Dacă am accepta o astfel de alianţă, ne-am anula tocmai raţiunea pentru care ne-am constituit şi existăm ca şi partid politic. Aşa cum am spus şi recent la Timişoara, am 4 certitudini în plan politic: Băsescu preşedinte-Diaconescu la puşcărie, Diaconescu preşedinte-Băsescu la puşcărie! Mai aveţi dubii privind participarea PP-DD la “Mişcarea populară”?»

Cum comentaţi poziţionarea diferitelor partide din România faţă de dreptul de a vota al românilor din diaspora?

«Este ceva terifiant, în afara ori cărei limite a bunului simţ. Încearcă să îşi fure unii altora voturile sau să blocheze participarea românilor la vot, tratându-i pe conaţionalii noştri ca pe nişte obiecte sau monedă de schimb. Totul a început prin propunerea PDL privind votul prin corespondenţă care, aşa cum am spus, ridică multe semne de întrebare. Realizând pericolul unor fraude imense, PNL, prin vocea lui Crin Antonescu, a reacţionat, ce rând ca numai românii care plătesc taxe şi impozite în ţară să aibă dreptul de a vota. În fine, nici PSD nu s-a lăsat mai prejos, opi nând că românii din diaspora nu ar trebui să voteze, având în vedere că nu locuiesc şi trăiesc în România şi, deci, nu sunt influenţati în mod direct de rezultatul votului. Toate acestea arată lipsa oricăror scrupule din partea acestor partide, atunci când se pune problema de a rămâne sau de a ajunge la “ciolan”. Din păcate, cei care au de suferit sunt tot cetăţenii, dar la asta nu se gândeşte nimeni. Sunt mai importante interesele lor meschine.»

Generaţia OTV

Aveţi de gând să investiţi în media, în Italia? Mă refer la un post TV, radio sau publicaţie de vreun fel?

«Nu am analizat încă această posibilitate, dar mi-aţi dat o idee la care voi reflecta. Ori cum, OTV este un canal “free” la recepţie, drept pentru care orice român, din Italia sau din alte ţări, poate viziona un program românesc.»

Care credeţi că este principala problemă cu care se confruntă românii din afară?

«Pe lângă problemele legate de absenţa de lângă cei dragi, dorul de casă şi, uneori, condiţiile inumane de muncă, românii din străinătate se confruntă şi cu o totală lipsă de sprijin din partea guvernului de la Bucureşti. Aşa cum am mai spus, în anii electorali li se promite “marea cu sarea”, iar ulterior, pentru o perioadă de 3 ani, nimeni nu se mai interesează de soarta lor! De asemenea, ambasadele şi consulatele României din străinătate percep taxe mari pentru serviciile prestate cetăţenilor români şi, nu în ultimul rând, se află la distanţe mari faţă de unele comunităţi importante, ceea ce face dificilă şi costisitoare deplasarea concetăţenilor noştri la aceste reprezentanţe.

Nu mai vorbim despre faptul că ambasadele şi consulatele nu dispun de un fond minim “de urgenţă”, din care să poată ajuta persoanele care au probleme neprevăzute şi grave sau nu dispun de mijloace minime de subzistenţă. Trebuie rezolvate şi aspectele legate de accesul la informare a românilor, atât în ceea ce priveşte situaţia din ţară, diferite aspecte de ordin legislativ privind dreptul muncii, dar mai ales drepturile pe care le au în ţările de reşedinţă, astfel încât să reuşească să se integreze cât mai bine în comunităţile locale, dar să şi participe la procesul decizional pe plan local. Toate aceste probleme, PP-DD îşi propune să le rezolve, atât pe termen mediu, cât şi lung, atunci când va ajunge la putere.»

Alianţa cu PD-ul lui Bersani

Vă gândiţi la o alianţă cu vreo formaţiune italiană?

«Sigur că am luat în calcul apropierea de o formaţiune politica italiană, bineînţeles tot în scopul de a-i sprijini pe conaţionalii noştri. Astfel, românii vor putea candida la diferite funcţii în administraţia locală pe listele partidului cu care vom parafa un protocol de colaborare, având în acest fel acces la procesul decizional din comunităţile în care trăiesc. Dealtfel, cu ocazia prezenţei în Italia, dar şi ulterior, dl. Mihalache a iniţiat contacte şi discuţii destul de concrete, şi pozitive spunem noi, cu reprezentanţi de relief ai PD italian

Mesaj către români

Ce mesaj transmiteţi românilor din Italia?

«Doresc să transmit tuturor românilor din Italia şi, în general, din diaspora, salutul meu călduros şi sincer şi să-i asigur de faptul că PP-DD şi eu personal ne gândim la ei şi nu i-am uitat. Ne gândim la ei cum te gândeşti la 3 milioane de suflete care merită mai mult, trebuie să îndure zilnic supliciile muncii în străinătate şi care au dreptul să îşi trăiască viaţa, civilizat şi în bunăstare, lângă cei dragi lor. Trebuie să ştiţi că “vânătorii de voturi” pe care i-am amintit nu au interesul să ridice nivelul de trai al populaţiei pentru simplul motiv că nu i-ar mai putea manipula şi şantaja pe români! Noi nu le vom vâna voturile în anii electorali, nu i-am minţit şi nu i-am furat ca celelalte partide care s-au perindat la guvernare în România în ultimii 21 de ani. Noi vom fi alături de ei permanent, atât cu gândul cât şi cu fapta si vom face tot posibilul sa creăm, în ţară, condiţii pentru ca ei să revină lângă cei dragi.

Îi rog pe românii din străinătate să nu mai primească diferite “cadouri electorale” de la partidele aflate în goana după voturi pentru că în acest fel vor prelungi agonia României pentru încă 4 ani! Îi rog să se gândeasca la familiile din ţară şi să încerce, prin votul lor acordat în străinătate, să le facă o viaţă mai bună decât cea pe care o duc în prezent. Îi mai rog să nu uite că toate partidele i-au minţit şi, mai ales, un vechi proverb românesc, care spune că “Lupul îşi schimbă părul, dar năravul, ba!”»

Prima vizită în Italia

Pe când va fi prima vizită în comunitatea din Italia?

«Aţi atins un subiect dureros pentru mine, din cel putin două motive: pe de o parte, îmi doresc enorm să vizitez comunităţile de români din străinătate, să iau contact direct cu oamenii, cu telespectatorii mei, să le vorbesc şi să le ascult păsul, dar pe de altă parte, ciuma portocalie, tocmai pentru a nu-mi da această posibilitate, a găsit de cuviinţă să mă aresteze şi să mă hărţuiască prin tot felul de metode, inclusiv aceea de a-mi interzice, pentru moment, deplasările în străinătate! Sper din tot sufletul ca interdicţia pe care o am să fie ridicată cât mai curând şi promit că Italia va fi printre primele mele destinaţii, atunci când voi fi un om liber, care poate călători!»

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ti lascio una canzone/ Maria Crăciun mulţumeşte fanilor români de la Roma: “Nu mă aşteptam să câştig”

Nicu Moraru (Propatria): Copiii românilor din Italia, “adevăraţii noştri ambasadori”