in

EXCLUSIV/ Liviu Lipot din Bologna: „Candidez la Parlamentul României”

Liviu Laurenţiu Lipot din Bologna este un întreprinzător român de succes. A lucrat în construcţii, mecanic sau şofer, a cunoscut greutăţile pe care le întâmpină orice imigrant, pentru ca mai apoi să devină un cunoscut şi apreciat om de afaceri. În prezent are peste 170 de angajaţi, cărora le spune colaboratori sau prieteni. Intenţionează să candideze pentru un loc în Parlamentul României, la alegerile din toamnă.

Liviu Lipot are 38 de ani, s-a născut la Constanţa. A venit în Italia în 1997 şi acum locuieşte cu familia la Bologna. Iniţial a lucrat în construcţii, apoi ca mecanic şi şofer. În prezent are doua firme în Italia şi una în România. Doar în Italia are peste 170 de angajaţi, majoritatea români, dar şi italieni sau de alte naţionalităţi. Obiectul de activitate al firmelor este legat de transporturi de persoane şi marfă, montaj mobilă, logistică. Are parteneri importanţi precum Ikea, TNT, ItalMondo, Shenker, Geodi şi Leroy Merlin.

„Românii sunt muncitori şi oneşti”

„Pentru mine angajaţii sunt colaboratori, prieteni şi totodată persoanele care mă ajută să câştig. Există disciplină şi respect reciproc între noi pentru că toţi avem acelaşi interes. Nu ţin cont de naţionalitatea angajaţilor mei, sunt şi din Pakistan şi India şi din Italia, dar majoritatea sunt români, principala calitate fiind aceea că sunt muncitori şi oneşti.”

Liviu Lipot este şi proprietarul unei firme în România care  se ocupă cu decorarea hotelurilor, a restaurantelor sau diverselor construcţii, în special cu produse făcute de către angajaţii săi. Este vorbe de sculpturi şi ornamente în piatră, toate produse artizanal, cu valoare de obiect unic. Artizanii sunt persoane cu handicap, Lipot considerând că această categorie este deosebit de defavorizată de către societate, el dându-le o şansă de a avea un loc de muncă şi un loc în societate.

„Sunt excelenţi profesionişti, adevăraţi artişti. E foarte greu în ziua de azi să găseşti un loc de muncă şi fără să ai un handicap fizic, dar pentru ei e mai dificil. Ceea ce produc la firma mea din Constanţa e foarte apreciat, sculpturile lor fiind considerate adevărate opere de artă. Deja ne-am lăsat amprenta pe multe construcţii din ţară şi străinătate. Câteva biserici ortodoxe româneşti din Italia au de asemenea lucrări de-ale noastre, donate, evident.”

„Nu pot fi corupt!”

Intenţia românului este de a candida pentru un loc în Parlamentul României, la următoarele alegeri. Susţine că situaţia materială deosebită pe care o are „îmi permite să nu fiu corupt”.

Ar vrea să candideze pe listele unui partid care să vrea să facă ceva pentru românii din străinătate. Are câteva variante, dar nu doreşte să le facă publice acum. „Aştept orice propunere din partea unui partid care are de gând să aibă ca prioritate şi românii din afară. Situaţia mea materială îmi permite să mă pot arunca într-o cursă electorală de la acest nivel. Vă declar în exclusivitate acest lucru.

Am început să-mi formez şi o echipă de colaboratori, care mă vor consilia pe tot parcursul campaniei electorale. Am idei clare despre nevoile românilor din străinătate şi în mod particular cei din Italia.

Experienţa acumulată de-a lungul anilor departe de casă îmi permite să stau la discuţii cu orice alt contracandidat. Românii trebuie să înţeleagă că doar unul care a trăit printre ei şi care a găsit cheia succesului, îi şi poate ajuta. Dar toate la timpul lor. Repet, aştept propuneri de la oricine e interesat.”

Locul de muncă- o prioritate

L-am întrebat care e prioritatea numărul unu pentru românii din Italia. „Cel mai important pentru ei e locul de muncă, indiferent că stau aici în Italia sau că vor să se întoarcă acasă. Guvernanţii pe asta ar trebui să se orienteze cel mai mult. Aici în Italia, românii au devenit nişte „păcăliţi”. Sunt puşi la muncile cele mai grele şi de cele mai multe ori nu sunt plătiţi sau nu li se respectă drepturile. Există sindicate şi instituţii italiene care îi pot ajuta, e adevărat, dar mai există şi alte variante, mai eficiente. Iar una dintre propunerile mele de bază la asta se va referi.”

După experienţa pe care a câştigat-o în Italia despre comunitatea românească, Lipot crede că majoritatea conaţionalilor ar trebui să îşi schimbe mentalitatea, să nu mai aştepte la orice problemă intervenţia statului.

În opinia lui românii ar trebui să se întrebe cu ce ar putea ajuta ei statul român. „Sfatul meu este ca românii să fie mai uniţi, să fie demni şi să renunţe la mentalitatea asistenţialistă. Cu alte cuvinte, asteaptă mult de la stat, deseori aud „ce face statul pentru noi?”, iar această mentalitate este după părerea mea, o problemă, pentru că sufocă iniţiativa şi curajul.

Cred că viitorul României stă în mâinile milioanelor de români care au emigrat. Am plecat din ţară, nu de bine, am întâmpinat dificultăţi, am stat pe la cozi interminabile pe la consulat… Însă trebuie să ne repetăm tot timpul că putem şi trebuie să reuşim să facem ceea ce ne-am propus şi să nu uităm că cea mai mare victorie a Revoluţiei din 1989 este faptul că putem să ne valorificăm propriile capacităţi.

Le sugerez să abandoneze indiferenţa pentru că schimbarea lucrurilor în mai bine, stă în mâinile noastre. Si aş vrea să închei cu un citat din J.F. Kennedy : „Nu te întreba ce poate face ţara pentru tine, întreabă-te ce poţi face tu pentru ţară”.

A.R.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Petrovici Rodica, patroană la Castelfidardo: „Eu, pentru români, mă fac în patru”

Proiect de lege semnat de William Brînza, pentru 20 de parlamentari în diaspora