in

Iată ce munci fac imigranţii în Italia

Unioncamere: "Produc 11.1% din PIB". In ultimele săptămâni, diverşi exponenţi ai lumii politice s-au exprimat în legătură cu locurile de muncă ale imigranţilor din Italia, precum miniştrii Sacconi şi Tremonti.

Dar care sunt domeniile ocupaţionale care nu îi mai interesează pe italieni?

Egiptenii, “pizzaioli”

Potrivit datelor furnizate de Caritas, pizzarii din Milano sunt mai mult egipteni decât napolitani. In Val di Non, în schimb, rezultă că recoltarea merelor este încredinţată aproape în exclusivitate senegalezilor, în timp ce în Veneto coaserea pieilor este lăsată pe mâna lucrătorilor nigerieni.

Hamalii indieni

La Reggio Emilia hamalii, la fel ca mulgătorii, sunt aproape toţi indieni, aşa cum comunitatea sikh este cea care se dedică în majoritate creşterii vitelor în Campania faţă de italieni.

Pescarii din Sicilia, tunisieni

Printre comunităţile cele mai active sunt şi pescarii tunisieni din Mazara del Vallo, acum indispensabil în Sicilia. In rândul camionagiilor cei mai prezenţi sunt albanezii şi românii. In ce priveşte lucrătorii domestici, filipinezele rămân în vârful clasamentului menajerelor cele mai căutate, iar îngrijitoarele sunt aproape întotdeauna de origine ucraineană sau moldovenească.

Chinezii, întreprinzători în domeniul textilelor

Si în rândul întreprinzătorilor avansează imigranţii: La Carpi (Modena) şi la Prato sunt în număr mare întreprinzători chinezi în domeniul textilelor, la fel ca la Arzignano (Vicenza) unde în domeniul marochinăriei sunt activi mulţi marocani şi sârbi.

Românii, “muratori” şi “badante”

Iar românii? Cei mai mulţi dintre bărbaţi lucrează în cosntrucţii, iar femeile sunt printre cele mai apreciate ca menajere sau “badante”.

Iată, aşadar, lista muncilor refuzate de italieni şi care în schimb sunt efectuate de circa 4 milioane şi jumătate de străini regulamentari care, potrivit estimării Unioncamere 2008, reprezintă 11,1% din PIB-ul naţional.

Din punct de vedere economic retribuţiile străinilor rezultă însă inferioare mediei italienilor: plata lor lunară este de 971 de euro faţă de 1.258 euro pe care îi câştigă în medie italienii.

Citeste si: Sacconi: "Imigrantii fac muncile refuzate de italieni"

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Noul Cod al muncii a intrat în vigoare, munca la negru se pedepseşte cu închisoare

Ghidul declaraţiei de venituri in Italia: „colf” si „badante”