in

Milano, în clasă 22 de străini din 26: «La școală se vorbește araba». Părinții italienilor își înscriu copiii în altă parte

Este atât de plină de elevi imigranți, de primă sau secundă generație, încât părinții italienilor își înscriu copiii în altă parte, chiar și în afara cartierului, numai să nu studieze aici.

Școala, în centrul acestei alte polemici legată de străinii din Italia, este Institutul Fabio Filzi, unde sunt mai multe clase a cincea, tot atâtea a patra, și încet-încet tot mai puține până se ajunge la unica clasă întâi, și se află în cartierul Corvetto din Milano care a fost, după cum relatează mass-media, de mai multe ori motivul unor probleme de integrare și criminalitate.

Totuși, după cum scrie Ansa, primii care au protestat au fost câțiva părinți de origine sud-americană, comunitate cu o puternică apartenență lingvistică, care și-au auzit acasă copiii ”vorbind în arabă”.

«Au învățat-o de la colegii de clasă, care între ei comunică astfel pentru că magrebienii sunt etnia predominantă – explică un profesor la Ansa. Tații și mamele sunt îngrijorați și au amenințat că-i vor lua de aici».

O amenințare care din câte se pare a avut rezultatele ei dacă la Fabio Filzi astăzi, în fața a mai multe clase a cincea, a patra și tot mai departe scăzând, există numai o singură clasă întâi.

«Părinții italieni refuză să-și înscrie copiii aici – recunoaște directorul, Domenico Balbi, cunoscut cronicii pentru că utilizează o metodă educativă particulară la cealaltă școală pe care o coordonează, unde trimite elevii să sape grădina în loc să aplice suspendări – astfel că nu reușim să formăm un număr adecvat de clase întâi. Și cu toate că suntem un centru de excelență pentru autism, transmitem un mesaj de  școală-ghetou».

Potrivit unui studiu al Politehnicii din Milano, relatează Ansa, problema integrării școlare este alarmantă: «În ultimii 15 ani a explodat o adevărată ”segregare socială”, fenomen pe care Politehnica l-a studiat: școli în care includerea este dificilă, unde echilibrul dispare ca urmare a alegerii familiilor italiene de a ”fugi” de aceste școli».

Rezultatul, potrivit Politehnicii, «este segregarea socială și etnică în școala milaneză».

Cuvinte grele, care însă în Corvetto se simt în realitatea lor destul de clar.

Potrivit datelor prezentate, «elevii străini din Milano sunt astăzi 25% în școlile primare și 18% în cele secundare de gradul I, însă distribuția variază mult de la centru la periferii unde străinii ajung la 80%».

La Fabio Filzi, în clasa I A, «din 26 de copii, 22 sunt străini, de origine străină sau italieni cu un părinte străin”, confirmă direcțiunea.

Însă la Institutul ”Filzi” din cartierul Corvetto problemele nu sunt legate numai de compoziția claselor, ci de mai mult timp s-ar înregistra și episoade de bullying, vandalism și intimidare, în special din partea – după spusele părinților – unora care ”provin din tabăra de nomazi din apropiere”.

Institutul cuprinde școala elementară Fabio Filzi, de pe via Ravenna, Wolf Ferrari, de pe strada cu același nume, și școala secundară de gradul întâi Albe Steiner, de pe via Dei Guarneri. «Aici suntem sub asediu – povestește o mamă. Numai săptămâna trecută a venit un nomad la școală somând dascălii să spună care copil s-a certat cu al lui, astfel că acum micuțul de câteva zile nu mai vine fiindcă părinților le e teamă că i se poate întâmpla ceva». «Forțele de ordine? Prin aceste părți sunt foarte puțin active, mai ales că noi suntem numai imigranți – spune soțul ei cu amărăciune».

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cosenza, românca a așteptat ca bătrânul să adoarmă și l-a jefuit: 15.750 de euro și bijuterii de aur

În Italia, 71% dintre firme au angajați străini, 30% SUNT ROMÂNI