Puglia, lucrători amenințați, exploatați și obligați să călătorească în portbagaj, condamnați doi caporali

Pe 8 iunie au fost emise condamnările pentru ”caporalii” arestați pe 12 aprilie 2016 de carabinierii din Francavilla Fontana. Este vorba de Chiara Vecchio, de 45 de ani, și de fiul acesteia Vito Antonio Caliandro, de 29, ambii din Villa Castelli. Investigațiile au stabilit că inculpații se ocupau de recrutarea și gestionarea de lucrători, exploatați prin amenințări și intimidări.

Femeia a fost condamnată la 4 ani de închisoare și la plata unei amenzi de 8.000 de euro, fiul la 2 ani și 8 luni și la plata unei amenzi de 6.000 de euro. Vor trebui și să despăgubească victima care s-a constituit parte civilă.Anchetele demonstraseră că cei doi condamnați s-au făcut în complicitate vinovați de infracțiunea de intermediere ilicită și exploatare a muncii. Pentru o a treia inculpată, de naționalitate română, procesul se va desfășura separat.

Investigațiile au fost demarate în 2015 și s-au efectuat prin intermediul unor supravegheri și înregistrări video de-a lungul traseelor și la locurile de muncă, a unor activități tehnice, de asemenea a unor controale și inspecții asupra vehiculelor utilizate pentru transportarea lucrătorilor.

Investigațiile au stabilit că inculpații se ocupau de recrutarea și gestionarea forței de muncă agricolă, exploatată prin amenințări și intimidări, profitând, printre altele, de starea de nevoie a lucrătorilor.

A fost documentată efectuarea de prestații de muncă, cu durata medie de 14 ore zilnic, defășurate cu precădere la ferma din localitatea Noicattaro, provincia Bari, cu încălcărea sistematică a prevederilor privind orarul de muncă și odihnă săptămânală și cu retribuții în mod evident disproporționate față de cantitatea și calitatea muncii efectiv prestate;

S-a dovedit supunerea lucrătorilor la condiții de muncă, metode de supraveghere și cazare deosebit de degradante. S-a constatat, în mai multe ocazii, că transportarea lucrătorilor – de la Villa Castelli la Noicattaro și invers (cca. 170 de km) avea loc cu vehicule cu o capacitate în mod clar inferioară numărului de persoane transportate, unele dintre acestea fiind obligate să călătorească în interiorul portbagajelor.

Femeia a fost condamnată la 4 ani de închisoare și la plata unei amenzi de 8.000 de euro, fiul la 2 ani și 8 luni și la plata unei amenzi de 6.000 de euro. Vor trebui și să despăgubească victima care s-a constituit parte civilă.