in

Raportul Oxfam la Forumul de la Davos: 1% dintre cei mai bogați dețin cât restul de 99% din populația lumii

Oxfam: 1% dintre cei mai bogați dețin cât restul de 99% din populația lumii. Datele italiene: 20% dintre cei mai bogați dețin peste 66% din patrimoniul național

Raportul Oxfam la Forumul Economic Mondial de la Davos, din Elveția, a fost programat anul acest între 23 și 26 ianuarie. Cu ocazia acestei reuniuni, la care participă crema finațelor mondiale și unii dintre cei mai bogați, puternici și influenți oameni din lume, ong-ului britanic Oxfam a prezentat un raport despre creșterea prăpastiei dintre bogați și săraci.

Primii sunt tot mai bogați, tot mai săraci ceilalți. O tendință caracteristică întregii lumi, inclusiv Italiei. Oxfam amintește că 1% dintre cei mai bogați din populația mondială continuă să posede cât restul de 99%. Și se îmbogățesc tot mai mult: 82% din creșterea bogăției nete înregistrată în lume între martie 2016 și martie 2017 a intrat în buzunarele acestor oameni putred de bogați. Nici măcar un cent, în schimb, nu a ajuns la jumătatea cea mai săracă a planetei, care numără 3,7 miliarde de persoane. Potrivit datelor existente, la fiecare două zile se înregistrează apariția unui nou miliardar.

”Să se recompenseze munca, nu bogăția”, este titlul raportului Oxfam, care utilizează datele elaborate de Credit Suisse ținând cont de informațiile apărute privind noii bogați din Rusia, China și India.

Italia nu face excepție. Bogăția este tot mai mult concentrată în puține mâini. La jumătatea lui 2017, 20% dintre cei mai bogați italieni dețineau peste 66% din bogăția națională netă, următorii 20% controlau 18%, lăsând procentului de 60% cei mai săraci numai 14,8% din bogăția națională.

În Italia – o alta dintre datele alarmante – cota de bogăție a celor 1% cei mai bogați dintre italieni o depășește de 240 de ori pe cea deținută în total de cei 20% cei mai săraci din populație.

Indicele Oxfam, în acest raport, este focalizat pe muncă, tot mai mult subretribuită și instabilă, plină de abuzuri și riscuri. În 2016 erau 40 de milioane de persoane sclave pe piața muncii, printre care 4 milioane de copii.

O altă mare diferență, pe care o relansează recenta alarmă ONU, este cea dintre bărbați și femei: în medie, femeile primesc salarii cu 23% mai mici.

Oxfam cere astfel instituțiilor naționale să-și pună ca obiectiv ca până în 2030 venitul total al celor 10% cei mai bogați să nu fie mai mare de venitul celor 40% cei mai săraci.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cultura unește: Cartea „Come fratelli”, lansată chiar în timpul protestelor, la Consulatul din Milano

Premieră la San Giuliano: O ROMÂNCĂ leghistă, șefă de comisie în Primărie