in

Scoatem Italia din criză! Firmele străinilor produc 94 de miliarde

Numărul firmelor străine din Italia a crescut, în timp ce cel al celor italiene s-a diminuat: în 2014 diferența dintre cele înscrise și cel care și-au încetat activitatea este pozitivă pentru primele și negativă pentru celelalte. Este una dintre descoperirile din ultimul studiu al Fundației Moressa cu titlul”Lumea întreprinzătorilor străini din Italia” și bazat pe elaborările de date ale Infocamere.

În particular, firmele cu conducere străină, închise și deschise anul trecut au înregistrat un activ de aproape 24.000 de înregistrări la Camerele de Comerț, în timp ce cele italiene un pasiv de 35.000. Diferența dintre firmele închise și deschise este clar în favoarea imigranților.

La conducere sunt, în analiza pe sectoare, activitățile privind serviciile (aproape 16.000 în plus în rândul firmelor conduse sau controlate de subiecți născuți în străinătate), dar aici obțin un rezultat bun și italienii, cu o diferență pozitivă de aproape 76.000 de unități.

În schimb pentru italieni sunt negative toate diferențele în celelalte sectoare de activitate, în timp ce al doilea sector ca importanță rezultă comerțul (circa 8.000 diferența pozitivă pentru firmele străine și – 41.000 pentru cele italiene).

La nivel teritorial, regiunea Lazio iese în evidență pentru dezvoltarea firmelor străine (+5.890), urmată de Lombardia și de Campania.

Studiul Fundației Moressa analizează și tendința componentei de afaceri străine din ultimii patru ani, care astăzi reprezintă aproape 9% din totalul firmelor operante în Italia: 525.000 din peste 6 milioane. O prezență care s-a amplificat în timp: +15,6% față de 2011, deci deja pe timpul perioadei de criză. La colț diametral opus se află evoluția ”demografică” a firmelor italiene, care în aceeași perioadă s-au contractat cu 2,5%.

În mare majoritate această jumătate de milion de întreprinderi au conducere exclusiv străină (sau cel mult deschise împreună cu conaționali), un alt semnal al slabei interacțiuni cu rezidenții italieni. Cât despre sectoarele către care se focalizează în principal spiritul de afaceri al născuților în străinătate, pe primul loc se află comerțul (188.000), urmat de construcții și servicii.

Dar cât contribuie aceste firme străine la bogăția produsă în Italia? Potrivit studiului Fundației Moressa, contribuția este cuantificabilă la 94 de miliarde de euro, cifră care echivalează cu 6,5% din produsul intern brut din 2013.

Aproape jumătate (41 de miliarde de euro) derivă din sectorul serviciilor, în timp ce comerțul și industria producătoare concurează cu 18 și respectiv 17 miliarde. În schimb, sectorul construcțiilor se contradistinge prin cea mai înaltă cotă de valoare adăugată sectorială (16%) produsă de firme străine.

«În concluzie – observă studiul Fundației Moressa – afacerile sunt unul dintre mediile în care se manifestă cel mai mult contribuția imigrației la sistemul național și aceste date fotografiază o realitate în creștere în toate regiunile și în toate sectoarele care, dacă este în mod adecvat valorizată, ar putea să deschidă noi oportunități de dezvoltare în termeni de ocupare, naștere a unor noi servicii, relații comerciale cu țările de origine și antreprenoriat».

5 milioane de străini în Italia, românii sunt cei mai mulți

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Verona, s-a îmbătat și s-a urcat pe macara

Există și consulate care funcționează așa cum trebuie: O zi la consulatul din Catania