Torino, escrocherie de proporții la Cassa Edile, doi sindicaliști și zeci de zidari italieni și români puși sub acuzare

Doi sindicaliști și zeci de zidari puși sub acuzare pentru că cereau rambursări pentru tratamente stomatologice inexistente, 55 de anchetați în total, daune de zeci de mii de euro. Anchetă de proporții a procuraturii din Torino, care a descoperit o înșelătorie în dauna Cassa Edile ce a durat cel puțin trei ani, de la finele lui 2011 la finele lui 2014.

Mecanismul a fost întrerupt datorită controalelor pe care le-a efectuat Cassa Edile asupra unor plăți, descoperind astfel că diferite facturi aferente unor lucrări stomatologice erau pe numele unor cabinete care nu au recunoscut documentația și au negat că au avut în tratament acei pacienți. Având în vedere rezultatul controalelor, Cassa Edile a prezentat o serie de denunțuri care au dus la demararea anchetei.Investigațiile au permis identificarea a trei persoane care se presupune că au pus la cale înșelătoria și pe care procurorii le acuză de asociere în scopul comiterii de infracțiuni. Ar fi vorba de un lucrător în construcții, Ruggiero Maffione, de 42 de ani, care ar fi falsificat material facturile, și de doi sindicaliști de la Filca-Cisl. Unul este delegatul Giovanni Acotto, de 58 de ani, care ar fi avut sarcina de a prezenta cererile la Cassa Edile. Celălalt este Giuseppe Gallo, de 62 de ani, în acea perioadă ”numărul 2” al secretariatului provincial al Filca. Potrivit procurorilor, ar fi organizat înșelătoria.

Ceilalți 52 de anchetați implicați în escrocheria rambursărilor sunt muncitori în construcții – în principal italieni și români, dar sunt și doi marocani, un moldovean, un albanez și un senegalez – atrași de posibilitatea de a face un ban în plus, fără însă a ține cont de riscurile penale ale acelui comportament. Mulți, odată convocați la procuratură pentru interogatorii, și-au arătat intenția de a despăgubi Cassa Edile pentru a-și ușura situația procesuală. Este vorba de sume de circa o mie de euro pentru fiecare dintre inculpați. 

Însă este ușor de imaginat că prostul obicei al cererilor de rambursare pentru tratamente inexistente este mult mai extins de cât a constatat magistratura având în vedere că, după demararea anchetei, Cassa Edile a putut să observe o economisire notabilă în privința cheltuielilor stomatologice. Probabil în rândul lucrătorilor de pe șantiere se știa despre posibilitatea de a încasa câteva sute de euro, utilizând Cassa Edile pe post de bancomat, dacă se adresau «persoanelor potrivite» care i-ar fi ajutat să formuleze o cerere.