in

Toscana, vremurile se schimbă: explozie de îngrijitoare italiene, dispuse să facă așa-numitele ”munci umilitoare”

Potrivit datelor ACLI, numărul asistentelor domestice italiene a crescut cu 25% în trei ani. Semn că vremurile se schimbă, complice fiind criza economică.

Crește numărul îngrijitoarelor italiene la Firenze și în Toscana. Semn că vremurile se schimbă, complice fiind criza economică. Tot mai multe femei (și uneori bărbați) italiene sunt dispuse să facă așa-numitele ”munci umilitoare”, acelea care până acum câțiva ani erau efectuate numai de străini, în timp ce astăzi se înregistrează o creștere a italienilor.

Creșterea numărului de îngrijitoare italiene evoluează oricum în același ritm cu creșterea numărului îngrijitoarelor în general, o profesie tot mai căutată într-o țară care îmbătrânește. Tabloul asistenței domestice din Toscana este ilustrat de statisticile bazei de date ACLI Toscana realizate în urma unui studiu efectuat privind cererile adresate patronatului din Toscana.

În Toscana, îngrijitoarele italiene, activate prin intermediul Patronatului ACLI, erau 305 în 2015, au devenit 350 în 2016 și 396 în 2017. O creștere de circa 25% în numai trei ani, care face ca italiencele să fie cele mai numeroase îngrijitoare după românce. Și numărul acestora din urmă continuă să crească, chiar dacă numai cu puțin, de la 771 în 2015 la 788 în 2017. În schimb se diminuează îngrijitoarele poloneze, de la 144 la 129 în aceeași perioadă de timp, și cele ucrainene, pe al treilea loc, care înregistrează o scădere bruscă de la 303 la 273. În schimb crește numărul asistentelor domestice filipineze, de la 188 la 2010, și georgiene, de la 171 la 190.

În ce privește provincia Firenze, și în acest caz se înregistrează tendința de creștere a numărului de îngrijitoare italiene, plus 25% în cei trei ani analizați. Crește și numărul filipinezelor, se dublează cel al georgienelor. Crește și numărul româncelor și peruvienelor. În ansamblu, cererile depuse la patronatul ACLI pentru un loc de muncă de îngrijitoare s-au dublat.

”Munca de îngrijire era o tradiție în Italia de acum șaizeci de ani, astăzi este redescoperită de concetățenele noastre în urma schimbării endemice a societății, tot mai îmbătrânită”. Acestea sunt cuvintele lui Giacomo Martelli, președinte ACLI Toscana, care adaugă: ”Și pierderea locului de muncă și șomajul determină mulți italieni să redescopere cele care în mod obișnuit sunt numite munci umilitoare”.

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Scandal după remarca șocantă a președintei unei regiuni din Italia: «Violul este mai inacceptabil dacă este comis de un refugiat»

Torino, evaziune fiscală de milioane, 79 de șoferi ”delocalizați” la societăți românești