in

Votul obligatoriu, adoptat tacit de Senat: românii riscă amenzi de 250 de euro dacă nu merg la vot

În curând, românii ar putea fi obligaţi prin lege să meargă la urne. Legea cu privire la votul obligatoriu a fost adoptată deja de Senat şi va intra în dezbatere la Camera Deputaţilor. Dacă va fi adoptată, legea prevede pedepse pentru cei care nu vor vota: amenzi, tăierea unor indemnizaţii şi chiar scoaterea de pe listele electorale.

Iniţiativa aparţine deputaţilor Tudor Ciuhodaru (UNPR) şi Mircia Giurgiu (independent). Cei doi susţin că votul obligatoriu ar duce la un grad mai mare de legitimitate a aleşilor, fraudarea votului şi mita electorală devenind mai dificile.

Deoarece actuala  grevă parlamentară a blocat lucrările în plen ale Senatului, proiectul a fost adoptat în mod tacit. Guvernul actual a exprimat deja un punct de vedere negativ cu privire la iniţiativă, susţinând că, potrivit Constituţiei, exercitarea votului este un drept, nu o obligaţie.

Iată ce prevede proiectul care a trecut deja de Senat:

Alegătorul care se decide să nu voteze la un scrutin riscă o amendă de 1.000 de lei (circa 250 de euro). Dacă persistă în refuzul de a participa la procesul electoral va primi, pe lângă amendă, şi interdicţia de a beneficia de accesul la indemnizaţii, ajutoare sau facilităţi fiscale de la bugetul de stat. La a treia abatere, va fi şters din listele electorale.

Pentru cei care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului, proiectul celor doi dă posibilitatea votului pe liste electorale speciale, iar cei care nu au chef să-şi dea votul niciunuia dintre candidaţi vor putea să exercite un vot negativ, adică "împotriva" tuturor candidaţilor.

Categoria cea mai afectată de noua lege, dacă va fi adoptată, va fi cea a românilor de peste hotare. Iată un exemplu: românii care au domiciliul în Peninsulă, ar fi obligaţi să se deplaseze la cele câteva secţii electorale de pe teritoriul Italiei, de obicei deschise la consulatele României.

Sute de mii de români, însă, locuiesc în afara graniţelor ţării de ani de zile, dar nu şi-au schimbat reşedinţa. Ei sunt înscrişi, prin umrare, pe listele electorale din localităţile din România und eîşi au domiciliul. Pentru ei, situaţia ar fi şi mai dificilă. Noua lege i-ar obliga să se deplaseze în România, pentru a pune ştampila pe candidatul preferat.

Proiectul a fost adoptat în mod tacit de Senat, urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, forul decizional.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

FOTO Neculai Popa- românul care a interpretat rolul lui Iisus

Brînza a facut băi de mulțime la Bergamo, Perugia și Torino