Fără limită de ore pentru salarii de foame. Români și bulgari, exploatați în Germania

Împotriva șefului unei firme de construcții din Saarland au fost înaintate acuzații de trafic de ființe umane și exploatare a muncitorilor săi, majoritatea români și bulgari. Acesta a fost arestat.

Acuzațiile sunt extrem de grave: trafic de ființe umane cu scopul exploatării, fraudă deosebit de gravă și deturnare de fonduri, anunță platforma SR.de.Între 2013 și mijlocul anului 2016, acesta a fost directorul firmei de construcții. Majoritatea muncitorilor recrutați erau originari din România și Bulgaria.

Fără să cunoască vreo regulă după care funcționează sistemul și fără să vorbească o boabă de limba germană, lucrătorilor aflați în situații financiare precare li s-au promis salarii fixe de 450 de euro pe lună. Deseori, însă, lucrau fără vreo limită de ore prestate. Câștigau, astfel, mult mai puțin decât obține, în mod normal, un muncitor în construcții care lucrează pentru un tarif de 14 euro/oră.

Pe lângă asta, pe numele lor erau făcute dosare care erau depuse apoi la Jobcenter, cu scopul de a încasa ajutorul de chirie. Banii care le reveneau intrau însă tot în buzunarul angajatorului, care își caza aceiași muncitori în propriile sale locuințe, multe infestate cu paraziți.