in ,

Un român din diaspora promovează pe cont propriu frumusețile României: ”Dacă noi nu o iubim, cum ar putea să o iubească alții?”

«Am lansat un spațiu virtual în limba germană, care își propune să informeze și să ajute oamenii din Germania, Elveția sau Austria să aleagă România ca următoarea lor destinație de concediu. L-am numit chiar www.ziel-rumaenien.de, pentru a fi cât mai relevantă misiunea pe care ne-am asumat-o. „Ziel“ inseamna „obiectivul”, „in drum spre” sau „catre”.

Suntem o echipă tânără și motivată, ce își dorește să promoveze valorile, frumusețea și peisajele României peste hotare, deoarece cu toții știm foarte bine că imaginea României nu este una tocmai pozitivă. Avem o țară extraordinar de frumoasă, cu multe locuri nemaiîntalnite în Europa, dar din păcate ne implicăm prea puțin pentru promovarea frumoaselor puncte turistice românești. Dorim ca portalul nostru să vină în întâmpinarea nevoilor străinilor din țările vorbitoare de limba germană, să îi informăm, să îi ajutam și să îi convingem că România este o țară ce merită vizitată.

Dorința noastră este de a contribui la creșterea vizitatorilor străini și la promovarea ramurei turistice a României. Țara noastră are foarte multe atuuri, însă depinde doar de noi, românii, cum știm să le scoatem în evidență, să le valorificăm și să le facem cunoscute si pe alte meleaguri.»

Sunt cuvintele administratorului portalului www.ziel-rumaenien.de, Dan Voinea, cel care a avut o inițiativă unică: își dedică resurse și timp promovării României în spațiul de limba germană, îm timp ce, ironia sorții, Ministerul turismului a închis toate birourile de promovare turistică în străinătate.

Vă rog să îmi spuneți, pentru început, câteva detalii despre dvs. De unde veniți din România? Când și unde ați ajuns în Germania? Ce făceați înainte de a pleca și ce ați reușit să faceți în Germania?

«Numele meu este Dan Voinea și sunt născut în frumosul oraș Timișora. Am 27 de ani și trăiesc de 14 ani în Nord-Vestul Germaniei. Am facut școala generală aici, după care am absolvit liceul, cu specializare în IT, în Germania. În momentul de față lucrez în aviația militară, cadru militar activ, unde îmi desfășor activitatea în specialitatea dobândită după absolvirea liceului.

Pe lângă această activitate, mai am și altă ocupație. Sunt traducator română – germană / germană – română la diferite instituții. Oricând am posibilitatea, încerc să îi ajut pe conaționalii mei, deși uneori am fost dezamăgit, dar încerc să văd partea pozitivă a lucrurilor. »

Ați lansat un portal pentru promovarea turismului românesc în rândul vorbitorilor de limba germană, în Germania, Austria și Elveția. Cum ați ajuns la această idee? Cu ce echipă și cu ce resurse ați pornit la drum?

«Am lansat acest portal, deoarece îmi doresc sa promovez țara noastră frumoasă într-un mod în care nu s-a mai făcut până acum, pentru a putea evidenția toate locurile frumoase, interesante și pline de istorie care se pot găsi în România și pentru a putea schimba percepția europenilor despre această țară.

Din păcate, România nu este suficient promovată ca zonă turistică, deși dispunem de un relief extrem de diversificat. Ne putem bucura de frumusețea Mării Negre; putem savura liniștea și sălbăticia Deltei Dunării, care este un loc unic în acest colț de lume; putem admira și explora Munții Carpați și multe alte regiuni extraordinar de frumoase, unde datinile și obiceiurile străvechi au supraviețuit în timp, rămânând intacte și fermecătoare.

Cum am decis mai exact să lansez acest portal? La o cafenea lângă masa la care eu stăteam, erau doi tați care vorbeau despre ce vor face copiii lor dupa absolvirea liceului și în ce excursie vor merge cu clasa după aflarea notelor. Din cauza atentatelor din Egipt, Turcia și Maroc, prețurile pentru Spania și Italia erau foarte mari și din această cauză, unul dintre bărbați căuta o alternativă nu prea scumpă, dar care să fie o experiență plăcută pentru copii.

Alegerea lui, până la urmă, a fost litoralul românesc. Celălalt bărbat părea foarte intrigat de alegerea făcuta de prietenul său și l-a întrebat ce anume l-a determinat să ia această decizie. Partenerul său de conversație a început sa îi explice de ce a ales România și totodată a subliniat faptul că nu prea există un site care să cuprindă mai multe informații legate de zonele turistice din România, fiind obligat de fiecare dată când dorea să afle mai multe detalii despre o anumită zonă, să caute pe mai multe site-uri.

Eu, ajuns acasă, m-am așezat în fața computerului și am început să caut cum este România promovată în limba germană. Surprins de rezultatul foarte slab, mi-a venit idea de a construi un site care să ajute oamenii vorbitori de limba germană să vadă România cu alți ochi. România înseamnă mult mai mult decât ,,legenda lui Dracula”, și merită descoperită în întregime.»

Recent, ministrul turismului, Mircea Dobre, a închis toate birourile de promovare turistică a României în străinătate. Faceți ceea ce statul român a renunțat să mai facă?

«Decizia domnului Dobre nu am inteles-o nici până acum, dar acest pas trebuie respectat. Este păcat că noi, românii, nu vrem să ne promovăm țara, atât de mult cât ar trebui, sau chiar dacă ne dorim acest lucru, ne lipsesc resursele și sprijinul. Eu am impresia că tot alte nații ne promovează obiectivele noastre turistice, tocmai pentru faptul că au descoperit un mic colț de Rai din Europa. Ei pot vedea potențialul turistic al acestei țări și de aceea doresc să își împărtășească experiențele cu prietenii sau familiile lor.

Norocul nostru este că sunt multe site-uri private sau organizatii, care din aceleași motive își investesc banii și timpul propriu pentru a atrage turiștii de peste mări și țări. Eu sper ca într-o bună zi, această decizie să fie reevaluată și poate astfel vom avea norocul ca aceste birouri să existe din nou și să se ocupe cu adevarat de promovarea acestei țări.»

«Dacă noi nu o iubim, cum ar putea să o iubească alții?»

Turismul românesc ține doar de promovare? Nu ar fi nevoie și de autostrăzi, de infrastructură în general?

«Nu tine doar de promovare, dar este un pas foarte important. Bineînțeles că este nevoie de o infrastructură mult îmbunătățită, dar eu am observat din propria experiență că străinii sunt de foarte multe ori bucuroși să meargă din sat în sat pe drumuri naționale rudimentare, dar frumoase unde pot întâlni oameni amabili și ospitalieri.

Cu sigurantă nu ar strica mai multe autostrăzi, mai multe parcări în orașele mari sau un transport în comun mai bun, dar ar trebui să ne gândim cât de mult ar putea crește economia țării, prin promovarea acesteia ca obiectiv turistic. Așa am putea să rezolvăm și problema infrastructurii deficitare de care ne lovim astăzi. Primii care trebuie să își amintească cât este de frumoasă această tară și ce potențial are suntem noi. Dacă noi nu o iubim, cum ar putea să o iubească alții?»

Prețurile, de multe ori sunt, mai mari în România decât în alte țări, la servicii de același rang. Cum putem explica acest lucru unor turiști străini?

«Și mie îmi este greu să explic acest fenomen, dar trebuie subliniat faptul, că prețurile din România sunt încă sub orașele mari din Europa de Vest. Pentru turistul străin, România încă mai este o țară cu prețuri acceptabile.»

Când ați lansat website-ul și ce feedback ați avut până acum?

«Pagina am lansat-o in 15 ianuarie 2017, după ce am lucrat foarte mult timp la ea. Am avut nevoie de acest timp, deoarece am incheiat diferite colaborări cu fotografi, bloggeri și oameni care doresc să ajute la promovarea României. Pe această cale doresc să le mulțumesc tuturor care au pus umărul la acest site și mă ajută să îmi ating scopul.

Feedback-ul a fost, până acum, unul la care nu m-am așteptat. Primim multe mesaje prin care întreaga echipă este felicitată și oamenii ne urează success în continuare. Am creat și diferite trasee interesante pentru cei interesați și am un sentiment de împlinire pentru că am avut această inițiativă de a crea acest colțișor românesc prezentat în limba germană.

Deocamdata pot spune că încă suntem la început, deoarece avem multe obiective turistice de prezentat, dar sper că pe viitor să avem multe articole și să ajutăm în continuare oamenii care sunt sau vor deveni doritori să viziteze România.»

Care sunt obiectivele pe care le promovați? Dracula, mânăstirile din Moldova, Delta Dunării, Casa Poporului?

«Bineînțeles că nu are voie să lipsească Dracula, Casa Poporului, Delta Dunării sau mânăstirile din Moldova, dar România are mult mai multe de oferit și din acest motiv doresc să fie cât mai multe obiective reprezentative prezentate pe site.»

Pentru o săptămână, care ar fi traseul ideal pe care l-ați propune unui turist străin?

«Există multe trasee frumoase, care merită vizitate. Acest traseu propus de mine este unul ce include aproape toate punctele forte, din punct de vedere turistic, ale țării. Orașe frumoase, Marea Neagră, Delta Dunării, munții, zonele unde se pot efectua tratamente balneoclimaterice, multă istorie și cultură.

București – Constanța – Histria – Sulina – Murighiol – Galați – Piatra Neamț – Cheile Bicazului – Băile Tușnad – Brașov – Bran – Moeciu – Curtea de Argeș – București.»

Unde mergeți anul acesta în vacanță?

«Anul acesta am fost deja în România, Oman și Emiratele Arabe Unite în vacanță, dar în plan mai este o mica excursie prin România. La sfarșitul acestui an, voi merge în America de Sud unde voi vizita mai multe țări într-o perioadă de 5 săptămâni.»

Sorin Cehan


http://www.ziel-rumaenien.de/

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia sau Vestul Sălbatic?

Siluetă ca la 20 de ani? Consumi pepene verde și, într-o săptămână, pierzi din greutate fără efort