in

”Diaspora care citește”, recomandările LibroM: Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi – Nikolai Nosov

Publicată pentru prima dată în 1954, „Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi” se poate număra printre acele povestiri de pe vremea părinților sau bunicilor noștri care le mai spun ceva și copiilor din zilele noastre.

Această carte îi amuză și acum pe cei mici. Naratorul ne ține pe toți cu ochii lipiți de carte, povestind întâmplări din cele mai normale, dar totul cu foarte mult umor. Chiar dacă ilustrațiile lui A. Laptev, la prima vedere, poate nu par de actualitate pentru cei obișnuiți cu animații și culori, ele sunt foarte frumoase și amuzante, iar prin descrierea minuțioasă a personajelor, autorul îi îndeamnă pe cititori să își imagineze culorile ilustrațiilor (fiind în alb negru, mintea noastră le poate colora, imediat cum citim descrierile în detaliu)!

Reeditată în 2010 de către Editura Humanitas, cartea i-a emoționat mai ales pe adulții care își amintesc de entuziasmul cu care au citit-o în copilărie, retrăind fiecare moment.

Primul volum povestește despre Orașul Florilor, așezat pe malul Pârâului Castraveților și locuit de pitici, care sunt de două feluri: prichindei și prichinduțe.

În Oraşul Florilor, locuitorii săi prichindei au nume care spun totul despre talentele, ocupaţiile şi firile lor: Ştietot, Pilulă, Şurubel şi Piuliţă, Zahăr Zaharescu, Limonadă, Glonţişor, Acuarelă, Guzlă, Grăbilă, Dondănel, Tăcutul, Gogoaşă, Zăpăcilă, Posibil şi Probabil. Este clar că Habarnam nu ştie nimic!

Din plictiseală, Habarnam își dorește să învețe să facă ceva. Ba încearcă să devină cântăreț, ba pictor sau chiar poet, doar că prichindelul nu este tocmai cel mai harnic om de pe pământ, ba chiar ar vrea ca totul să se învețe repede, fără niciun efort. Mare îi este surpriza când descoperă că lucrurile nu stau chiar așa și că, pentru a fi priceput în ceva, trebuie să depună eforturi. Așa că decide să abandoneze arta și îl ajută pe Știetot să construiască un balon, cel cu care prichindeii vor zbura și descoperi alte lumi. Cu toate astea, el mai mult încurcă situația.

Copiii pot învăța multe din această carte, de la învățămintele morale pe care prichindeii și prichinduțele le trag despre traiul în comun și despre respectul pe care îl datorăm celorlalți, până la lecțiile de mecanică prin care învățăm cum funcționează mașinile cu apă gazoasă și cu sirop.

În timp ce trag concluzii despre viață, micuții se vor amuza pe cinste, mulțumită boacănelor prin care trec prichindeii, din pricina lui Habarnam, dar și limbajului foarte comic, accesibil, folosit de autor.

„Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi”  este una dintre puținele povești ale copilăriei. Ne duce cu gândul chiar la „Micul Prinț”: fără vârstă, vorbindu-le copiilor de azi cu aceeași intensitate cu care le vorbea celor de acum cincizeci de ani.

Din aceeași colecție fac parte și „Habarnam în orașul soarelui” și „Habarnam pe Lună”, pe care le găsiți tot la Editura Humanitas.

Recomand citirea acestor volume împreună cu părinții sau bunicii și vă invit pe toți, cu drag și încredere, în lumea lui Habarnam! Lectură plăcută împreună!

De asemenea, săptămâna viitoare vă aștept cu un autor român foarte îndrăgit!

Oana Leluțiu, LibroM

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un român a făcut miracole într-o biserică din Murano: ”Eu cred că biserica e specială” – VIDEO

Italia, ADIO certificatului de înmatriculare și certificatului de proprietate ale mașinii. Va exista un singur document: ”foglio unico”