in

Ion Cherciu: „Plec din Italia şi candidez în ţară”

Ion Cherciu, un român stabilit în Italia de mai mulţi ani cu familia, a decis să se întoarcă în ţară, pentru a candida la alegerile locale din comuna lui natală. Am vorbit cu el înainte să plece la aeroport şi ne-a povestit de ce a decis să candideze pentru funcţia de primar în comuna sa natală, Vizantea- Livezi, din judeţul Vrancea.

Ion Cherciu este ofiţer în rezervă din 2000. A venit în Italia în urmă cu mai mulţi ani, dar sufletul i-a rămas în România. În 2008, a încercat să se întoarcă în ţară, să-şi găsească un loc de muncă. A terminat un curs de topografie la o facultate de profil din Galaţi, dar şi-a dat seama că situaţia în ţară e grea şi i-ar fi foarte greu, dacă nu imposibil, să-şi găsească de lucru, chair dacă avea o specializare utilă.

S-a reîntors, cu părere de rău, în Peninsulă. Aici locuieşte cu familia, la Roma. Lucrează ca şofer, fiind angajat al unei cooperative care se ocupă cu transportul de alimente din portul Civitavecchia. Este şi membru activ al Asociaţiei Românilor din Italia.

Contractul său de muncă prevede două luni libere pe an, pe care şi le petrece în România, acasă. Acasă înseamnă o comună din judeţul Vrancea: Vizantea Livezi. Nu a uitat niciodată de unde a plecat. De fiecare dată când se duce acasă, îşi dă seama câte ar trebui de făcut, nu doar în sat, ci şi la nivel naţional.

Când a aflat că vor fi alegerile locale şi convins că ar fi mai bun decât cei care şi-au depus candidatura pentru a deveni primari, a hotărât să-şi încerce norocul.

"Motivul pentru care candidez este unul patriotic"

Şi-a luat un concediu şi a cumpărat un bilet dus cu destinaţia România. “Nu am rămas străin de locul unde m-am născut. Aş putea spune că motivul pentru care candidez este unul patriotic. Vreau să-mi salvez comuna de la anonimat”, ne spune Ion Cherciu, care a plecat în ţară pentru a-şi strânge cele 200 de semnături necesare pentru depunerea candidaturii.

“Sunt membru PNL, dar voi candida ca independent.” Ion Cherciu spune că rezultatul alegerilor poate fi influenţat de candidatul de la PDL, care “are mulţi bani pentru campanie”.

Campanie din bani economisiţi în Italia

Candidatul din Italia va folosi în campania sa electorală resurse proprii: “mai precis economiile făcute de mine, muncind în Italia”. Deşi consideră că mulţi alegători “săteni în – fometaţi, ar putea fi cumpăraţi”, este convins că va fi sprijinit de rude şi prieteni, fiind o persoana cunoscută în comună.

Şi-a pregătit o staţie de amplificare şi le va vorbi sătenilor despre “dorinţa de schimbare şi altruism”. Îl va ajuta o echipă formată din trei prieteni, “dintre care doi tineri”.

Obiective

Dacă va fi ales primar, primul obiectiv va fi exploatarea resurselor naturale ale comunii: “Sunt izvoare cu proprietăţi terapeutice, este posibilitatea de a cultiva, cu bani europeni, o plantaţie de fructe de pădure, acum abandonată. Un alt obiectiv este cel a de pune pe picioare reţeaua apei potabile, un lucru care se promite de mai bine de 20 de ani, dar nu se face”.

Ion Cherciu este convins că va fi susţinut de intelectualii din comună, de cadrele didactice, în primul rând. Singura problemă este evaluarea electoratului. Din cei 4000 de concetăţeni, mulţi sunt plecaţi în străinătate şi nu vor veni să voteze. “Poate mai mult de o mie sunt plecaţi, deşi nu se cunosc cifrele exacte. Au rămas mai mult bătrânii şi tinerii”.

Oricum, Ion Cherciu a luat o decizie: dacă va câştiga alegerile, se va întoarce cu familia acasă, în comuna natală şi se va apuca de treabă. Dacă nu, va continua să lucreze în Italia, fără a renunţa la speranţa că România se va redresa.

C.N.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Inginer de 84 de ani agresat sexual şi ucis la Genova, arestaţi doi fraţi români

Am creat Republica Moldova, acum trebuie să-i creăm pe moldoveni