in

Siegfried Mureşan, comentariu șoc după alegerile din Italia: «Salvini face ca Tăriceanu»

Europarlamentarul român Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European (PPE), a declarat, într-un interviu pentru „Adevărul“, că Matteo Salvini se comportă la fel ca Tăriceanu la alegerile din România în 2008: partidul său este pe locul trei, dar vrea să fie premier.

Alegerile parlamentare din Italia au fost câştigate, cu un procent de 37%, de o coaliţie de dreapta, formată din patru partide, strânsă în jurul fostului premier Silvio Berlusconi. Dar partidul condus de Berlusconi, „Forza Italia“, a obţinut un număr mai mic de voturi decât „Liga“, partid anti-european, condus de Matteo Salvini, care acum se visează premier.

Singura variantă, care ar aduce o majoritate la limită, ar fi ca Silvio Berlusconi, Matteo Renzi şi Matteo Salvini să se unească, deşi ideile politice îi despart total.

Formaţiunea populistă „Mişcarea 5 Stele“ a adunat 32% dintre voturi, cel mai mare număr de voturi pe care le-a primit un partid, nu o coaliţie. În campanie, liderii partidului au spus că nu se vor alia cu niciun alt partid pentru a forma Guvernul, însă, după alegeri, s-au răzgândit şi vor la putere. Cu cine? Forza Italia refuză o alianţă, PD refuză, de asemenea. Partidul Democrat, de stânga, condus de fostul premier Matteo Renzi, acum demisionar, înlocuit de un „regent”, Maurizio Martina, a scos mai puţin de 19%, o înfrângere usturătoare, dar care îi poate duce totuşi, printr-o conjunctură, la guvernare.

Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE, familie politică din care face parte şi partidul lui Berlusconi, vorbește despre viitorul Italiei, „o ţara care a învăţat să funcţioneze în ciuda  instabilităţii politice din ultimii 70 de ani“.

Ce înseamnă pentru Bruxelles, pentru viitorul UE, rezultatul alegerilor din Italia, o ţară unde lucrează sute de mii de români. Italia a ajuns din nou într-o fundătură politică.

«În Italia populismul a fost în creştere şi acum s-a atins punctul culminant, iar rezultatul este îngrijorător. Sunt două partide populiste acolo. „Mişcarea 5 Stele“, care a ieşit pe locul doi, după alianţa de centru-dreapta. În cadrul acestei alianţe de centru-dreapta, din care face parte şi „Forza Italia“, partidul lui Berlusconi, mai e şi un partid de extremă dreaptă, naţionalist, numit „Liga“. Mai demult se numea Liga Nordului, când milita pentru autonomia şi desprinderea Nordului Italiei de restul ţării. Pe scurt, aceste două partide populiste –  5 Stele şi Liga – au obţinut aproape 50% din voturile oamenilor. Sunt sigur că la următoarele alegeri vor obţine mai puţin, dar, deocamdată, este un rezultat îngrijorător: două partide populiste sunt aproape să facă majoritatea.», afirmă Mureșan.

Sunt greu de imaginat alianțe. «În campania electorală, au spus că nu vor face o alianţă, tocmai de aceea cred că este obligaţia partidelor responsabile, de centru-stânga, de centru-dreapta, să dovedească faptul că pot forma un Guvern. Cele două partide populiste au promis că nu vor guverna împreună, iar o promisiune trebuie respectată, indiferent de condiţii. Dar asta ar înseman să-i vedem la aceeaşi masă pe Renzi şi pe Berlusconi, stânga şi dreapta. Partidul Forza Italia, membru PPE, condus de Silvio Berlusconi, împreună cu partidul democrat condus de fostul premier Matteo Renzi trebuie să se aşeze la aceeaşi masă şi să spună că vor să dea ţării un guvern pro-european.

Numai că nici aşa n-ar avea majoritatea, abia trec de 35% împreună. E important să stabilească principiile unei potenţiale guvernări, după aceea să caute aliaţi în rândul partidelor mai mici, sau o eventuală susţinere parlamentară pentru un guvern minoritar, dar cu garanţii din partea partidelor de opoziţie că nu vor răsturna noul Guvern.»

Preşedintele Italiei are prerogative largi în desemnarea noului premier, mai explică Mureșan. «Italia nu s-a remarcat prin stabilitate parlamentară în ultimii 70 de ani. De la ultimele alegeri, Italia a avut trei premieri: Enrico Letta, aflat în Partidul Democrat, de centru-stânga,  dar care în tinereţe a fost în familia politică de centru-dreapta; Mateo Renzi, preşedintele Partidului Democrat, prietenul lui Victor Ponta, care a demisionat după trei ani de zile ca urmare a înfrângerii de la referendumul pentru modificarea legislaţiei electorale; Paolo Gentiloni, actualul premier, tot din partea democraţilor  (socialiştilor). În legislatura anterioară au fost doi premieri: Silvio Berlusconi şi tehnocratul Mario Monti. Singurul premier care a reuşit să guverneze o legislatură întreagă a fost Silvio Berlusconi în urmă cu 15 ani. Instabilitatea guvernamentală este la ordinea zilei în Italia, ţara a învăţat să funcţioneze în ciuda acestei instabilităţi.»

Europarlamentarul român nu crede că se va ajunge la anticipate. «Nu are niciun sens. Dacă se organizează din nou alegeri, rezultatul va fi acelaşi, oamenii au votat emoţional, nu raţional. Oamenilor nu li se pare acum că au făcut o greşeală majoră, nu există o stare de şoc în Italia, aşa cum a apărut în Marea Britanie după referendumul pentru Brexit. Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, va alege fie să solicite actualului Guvern condus de Gentiloni să rămână în funcţie pe o durată limitată, fie va căuta să încredinţeze mandatul unui alt premier pro-european, care poate încropi o majoritate în jurul partidului de dreapta (Berlusconi) şi a Partidului Democrat (Renzi / Martina), principalele partide pro-europene.»

Care din cele două partide populiste, „Liga“ şi „5 Stele“, ar fi totuşi un compromis rezonabil pentru a pune umărul la formarea unei majorităţi? Mureșan spune că Salvini se comportă ca Tăriceanu în 2008: de pe locul trei vrea să fie premier: «„Liga“ a fost parte a coaliţiei de centru-dreapta, dar oamenii au putut vota, în cadrul coaliţiei, fie „Liga“, fie „Forza Italia“. Silvio Berlusconi a avut în trecut un parteneriat cu „Liga“. Mereu când Berlusconi s-a aflat la guvernare a fost cu sprijinul parlamentar al „Ligii“, diferenţa acum e următoarea: „Liga“ e mai puternică. Iar liderul Ligii, Matteo Salvini, vrea să fie el premier. Liderul „Ligii“ spune că el este de facto liderul coaliţiie de centru-dreapta şi că momentan consideră că el poate fi premierul Italiei, deşi partidul său a ieşit pe locul trei în alegeri. La fel ca Tăriceanu în 2008, de pe locul trei el vrea să ajungă premier. Iar „Liga“ nu are cum să formeze o majoritate în Parlament, în timp ce „5 Stele“ e mai puternic decât Liga, deci n-ar avea de ce să voteze un premier dat de un partid mai mic. Îmbătat de rezultatul alegerilor, Salvini trebuie să revină cu picioarele pe pământ şi să se gândească dacă vrea să facă parte în termeni rezonabili dintr-un guvern de centru dreapta. »

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Viterbo, român de 36 de ani ucis într-un impact devastator cu un TIR

Ciocnire fatală la Foggia, român de 44 de ani, mort în urma unui accident de circulație