in

Vedetele politicii italiene: cine a fost ales, cine pleacă acasă

Colegiile uninominale dau Parlamentului italian o treime din parlamentari. Candidatul cu cele mai multe voturi din colegiu câștigă. Care dintre așa-numiții „big” ai politicii, vedetele partidelor ultracunoscute, intră în Parlament și care pleacă acasă?

Maria Elena Boschi (foto 2), fost ministru în guvernul Renzi, implicată în scandalul băncilor falimentare, a fost aleasă în colegiul „blindat” de la Bolzano. În schimb miniștrii Marco Minniti și Dario Fraceschini nu au fost aleși la Pesaro și Ferrara, colegiile uninominale unde au candidat trimiși de PD.

Câștigă locuri în Parlament ministrul sănătății, Beatrice Lorenzin, la Modena, cu propria sa listă, și ministrul Economiei, Pier Carlo Padoan la Siena. Rămâne în Parlament și ministrul muncii, Graziano Delrio, ales la Reggio Emilial la fel și ministrul Justiției, Andrea Orlando, perdant în colegiul său, dar intrat pe listele proporționale în Emilia.

Matteo Renzi (foto 3 stg.)a câștigat la Firenze, cu 44%, Luigi Di Maio (foto 3 dr.)la Acerra cu 63% (unde l-a învins pe Vittorio Sgarbi). La Roma a câștigat înncolegiul său Paolo Gentiloni, actualul prim ministru, cu 41%. Giorgia Meloni, liderul Fratelli d’Italia, a câștigat la Latina cu 46%.

Picat la examen Pier Luigi Bersani la Verona, unde a obținut 4%, la fel și liderul partidului Liberi e Uguali (LEU), Pietro Grasso, la Palermo (3,9%). Înfrângere maximă și pentru Massimo D’Alema la Nardò, în Puglia (3,9%), unde a candidat pe listele LEU. Prăbușire și pentru Laura Boldrini, fosta președintă a Camerei, candidata LEU, cu 4,55% la Roma.

Emma Bonino (foto 4) este prima în colegiul său Roma 1 cu 38,91 %, iar Marianna Madia la Roma 2 (circa 38%).

Majoritatea vip-urilor din centru dreapta candidați în Lombardia rămân în Parlament: Ignazio La Russa, Paolo Romani, Mariastella Gelmini, Giuseppina Versace, Stefania Craxi, Michela Vittoria Brambilla, Laura Ravetto.

În Friuli Venezia Giulia nu au fost aleși Debora Serracchiani și nici Riccardo Illy (Trieste).

Foarte multe figuri noi vor veni în Parlament, în special pe locurile câștigate de M5S.

UPDATE: Cei mai mulți dintre politicienii cunoscuți care au fost învinși în colegii au reușit totuși să intre în Parlament, fiind candidați și pe listele proporționale. Astfel, au intrat în Parlament Minniti, Franceschini, Boldrini, Grasso, Bersani, Seracchiani, etc. Până la urmă, nimeni nu pleacă acasă.


Corina Constantinescu, singurul român candidat la Parlamentul italian: «Vom cere dreptul constituțional de a ne exprima în propria limbă în Italia»

Începe cearta pentru putere în Italia. Di Maio: «Noi facem guvernul». Salvini: «Ba noi»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alegeri în Italia, M5S primul partid, rezultat foarte bun Lega, majoritate incertă

Reggio Emilia, ”La banda dei salami”: șase români au furat tone de salam, cârnați și șuncă, în valoare de 20.000 de euro