in

Capri, faimoasă încă din antichitate, destinația celor bogați, magnet pentru celebrități

Denumită în antichitate Caprea, insula Capri a fost colonizată de greci încă din secolul al VII-lea î.Hr.. În cele două orașe importante ale insulei, Anacapri și Capri, există ruine care atestă prezența coloniilor grecești pe insulă. În anul 29 î.Hr. împăratul Octavian August a achiziționat insula de la orașul Napoli, în schimbul insulei Ischia, construindu-și aici un palat. Succesorul său, împaratul Tiberius, a petrecut aici 10 ani și a construit 12 vile în semn de recunoștinta față de cei 12 zei ai Olimpului.

Mai târziu, Capri a devenit destinația aristocrației italiene, britanice și franceze. Bourbonii secolului al XVIII-lea veneau aici la vânătoare de prepelițe, iar, un secol mai târziu, artiști, poeți și personalități economice (Krupp, Axel Munthe și alții) și-au găsit inspirația sau odihna pe plajele calcaroase ale insulei. Insula Capri are 6,7 kilometri lungime și aproximativ doi kilometri lățime, iar suprafața sa măsoară 10,4 kilometri pătrați. Elementul caracteristic al reliefului insulei îl constituie stâncile abrupte de calcar care se înalță din adâncurile mării. Monte Solaro este punctul situat la cea mai mare altitudine de pe insulă și măsoară 589 de metri înălțime. Clima este mediteraneană. Temperatura medie este de +10°C în februarie și de +28°C în august. Cantitatea medie multianuală de precipitații este de 850 mm.

Pe insulă nu există izvore sau râuri demne de menționat, iar irigarea este asigurată în principal de ploi. Precipitațiile sunt însă atât de abundente, încât cultivarea măslinilor, a viței de vie și a arborilor citrici este deosebit de profitabilă. Dacă doriţi să vizitaţi faimoasa insulă Capri, cel mai bine este să porniţi din Sorrento, acesta fiind portul cel mai apropiat de această populară destinaţie. O călătorie cu una dintre ambarcaţiunile cu aripi portante (aşa-numitele hydrofoil) durează 25 de minute.

O destinaţie populară în rândul persoanelor de vază încă din vreme romanilor, Capri este una dintre cele mai frumoase insule din Marea Mediterană. A constituit mereu un magnet pentru celebrităţi, insula fiind vizitată de-a lungul timpului atât de personalităţi artistice precum Claude Debussy, Thomas Mann, Pablo Neruda sau Somerset Maugham, cât şi de unele inedite ca Vladimir Lenin. Acesta, vizitându-l pe Maxim Gorky în 1908, a declarat uimit: „Capri te face să uiţi de tot şi de toate”.

Din port luaţi funicularul pentru a ajunge în principalul oraş, Capri, unde merită să vă opriţi pentru a bea un cappucino în celebra piaţă Umberto I. Dacă nu vă aflaţi în perioada de vârf a sezonului, când insula este suprapopulată, aveţi şansa să întâlniţi una din numeroasele celebrităţi ce deţin proprietăţi pe insulă. Capri merită explorată pe jos, nenumăratele poteci oferindu-vă şansa să observaţi pe îndelete peisajele superbe ale acestei insule, ruinele vilelor conducătorilor romani şi spectaculoasele formaţiuni naturale, evitând totodată grupurile mari de turişti.

Dacă preferaţi mai degrabă confortul, nu ezitaţi să luaţi un autobuz până în Anacapri, de unde puteţi urca pe muntele Solaro cu ajutorul telescaunului. Odată ajunşi sus, veţi descoperi că efortul a meritat. Peisajul ce poate fi observat din cel mai înalt punct al insulei este uluitor. La coborâre, nu rataţi Villa San Michele, construită la începutul secolului al XX-lea pe ruinele reşedinţei împăratului Tiberius. Astăzi, această vilă constituie un important obiectiv turistic, fiind renumită mai ales pentru grădinile împodobite cu opere de artă din Antichitate, ce oferă totodată o panoramă impresionantă asupra golfului.

Pentru a vizita toate obiectivele importante ce se găsesc pe insula Capri aveţi nevoie de două zile, fiind indicat să petreceţi o noapte pe insulă (mai ales că insula este părăsită seara de majoritatea turiştilor). A doua zi, nu ezitaţi să vizitaţi Grotta Azzurra, o celebră peşteră marină considerată de mulţi un simbol al insulei. Lumina soarelui se reflectă din nisipul aflat pe fundul peşterii, dându-i apei o intensă culoare albastră. Formaţiunea de stânci intitulate Faraglioni reprezintă un alt simbol celebru al insulei Capri. Una din cele trei stânci găzduieşte o specie de şopârlă de culoare albastră ce nu mai trăieşte nicăieri altundeva în lume.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

”La Gola del Furlo”, cea mai veche trecătoare de pe via Flaminia, istoria acestui loc fermecător începe din perioada etruscă

Castellabate, locuită încă din Paleolitic, localitatea devenită faimoasă după filmul ”Benvenuti al Sud”