in

Silicon Valley împotriva lui Trump. Zuckerberg, fondatorul Facebook: «SUA, o națiune de imigranți și trebuie să fim mândri de acest lucru»

Printre teoriile care circulă cel mai mult în ultimele zile este aceea potrivit căreia cu Donald Trump președinte, Steve Jobs – fiu de imigrant sirian – nu s-ar fi născut în Statele Unite și în consecință Apple nu ar mai fi fost niciodată Apple. Marck Zuckerberg, director executiv și fondator al Facebook Inc., s-a arătat «îngrijorat de impactul recentelor ordine prezidențiale»

Decretul antiimigrație – blocarea temporară a sosirilor din mai multe țări musulmane, așa-numitul „musulman ban” – promovat de noul președinte american a dezlănțuit polemici puternice.

Tocmai din Silicon Valley, bazin de talente și motor al țării, sosește o poziție compactă și univocă împotriva deciziilor lui Trump.

O poziție dictată și de cifre, dacă ne gândim că peste 60% dintre companiile tech au printre fondatori imigranți de prima sau a doua generație. Nu numai Steve Jobs și Apple. Sergey Brin, fondatorul Google, este fiul unui imigrant rus. Jan Koum, tânărul care a inventat WhatsApp, este din Ucraina. Și există zeci de exemple.

Directorul executiv al Airbnb, Rian Chesky, nu numai a condamnat opțiunea lui Trump, ci a mers mai departe, oferind cazare gratuită refugiaților care nu au fost admiși în Statele Unite.

Tim Cook, directorul executiv de la Apple, a scris într-un mail trimis angajaților săi publicat de site-ul Recode că Apple «nu ar exista fără imigrație». Adăugând: «Știu că mulți dintre voi sunt profund îngrijorați din cauza decretului emis ieri care limitează imigrația din multe țări în majoritate musulmane. Vă împărtășesc preocupările: nu este o politică pe care o susținem».

Travis Kalanick, director executiv la Uber și nou consilier al lui Trump, nu a dat înapoi: «Această interdicție va avea un impact asupra multor persoane inocente. Voi ridica problema vinerea viitoare la Washington pe timpul reuniunii grupului de consiliere a președintelui Trump».

Și directorul executiv al Google, Sundar Pichal, imigrant și el (s-a născut în India), și-a exprimat îngrijorarea într-o notă publicată de Bloomberg. Google, în plus, a informat că peste 100 dintre angajații săi sunt afectați de prevedere. «Este dureros să vezi cât costă pentru colegii noștri în termeni personali acest decret – a scris Pichai. Ne-am indicat întotdeauna în mod clar punctul nostru de vedere în materie de imigrație și vom  continua să o facem».

Marck Zuckerberg, director executiv și fondator al Facebook Inc., s-a arătat «îngrijorat de impactul recentelor ordine prezidențiale» și a amintit că Statele Unite sunt «o națiune de imigranți și trebuie să fim mândri de acest lucru». «Avem nevoie – a adăugat Zuckerberg – să păstrăm această țară la loc sigur, însă trebuie să facem acest lucru focalizându-ne pe persoane care reprezintă în mod efectiv o amenințare. Extinderea razei de acțiune a aplicării legii dincolo de persoanele care sunt cu adevărat o amenințare ar face toți americani mai puțin siguri deviind resurse, în timp ce milioane de persoane fără documente care nu reprezintă o amenințare ar trăi cu teama deportării».

Jack Dorsey, director executiv al Twitter, și-a încredințat propriile preocupări rețelei sociale, scriind că impactul decretului lui Trump «este răvășitor» și că «11% dintre imigranții sirieni din Statele Unite sunt întreprinzători».

Între timp, Trump își continuă cursa pentru închiderea granițelor pentru musulmani, după respingerea primului ordin de interdicție, mai întâi din partea unui judecător din Seattle și apoi a Curții Federale de Apel din San Francisco.

«Vom continua să luptăm pentru a lua toate măsurile necesare pentru a împiedica intrarea în țara noastră a unor teroriști și extremiști radicalizați și periculoși». Astfel s-a exprimat Donald Trump în mesajul de final de săptămână adresat familiilor americane. «Astăzi trebuie să înfăptuim cîțiva pași cu fermitate pentru a fi cerți că suntem în siguranță mâine», a adăugat chiriașul de la Casa Albă.

Și în acest sens, anunțul: «Un nou decret privind interdicția de intrare în SUA este posibil», a spus președintele american răspunzând jurnaliștilor la bordul avionului Air Force One care îl ducea în Florida.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Jafuri în serie la Messina, infractorii italieni se dădeau drept români

Domeniile în care se câștigă cel mai bine în România. Iată salariul mediu în ţările europene