in

Studiu european: rasismul, normalitate pe internet

Rasismul și ura au devenit un lucru tot mai obișnuit pe internet, potrivit unui studiu european publicat pe 22 iulie la Barcelona. Mișcările care incită la aceste comportamente profită de absența consecințelor pentru a-și transmite mesajele. Studiul efectuat în cinci țări europene – Italia, Franța, Spania, România, Regatul Unit – denunță ”pasivitatea platformelor sociale față de acest timp de discursuri a căror răspândire pare a fi în creștere, la fel ca partidele extremiste care le promovează. ”Internetul a reprezentat un salt calitativ pentru foarte multe lucruri aici fiind inclusă răspândirea discursurilor de ură”, a explicat pe timpul unei conferințe de presă Miguel Pajares.

Aceste antropolog este unul dintre cercetărorii care au realizat studiul comandat Universității din Barcelona în cadrul proiectului PRISM al Uniunii Europene, destinat combaterii acestui fenomen. ”Internetul a permis să se răspândească acest discurs, să devină normalitate și să-l acceptăm va inevitabil”, a adăugat antropologul.

Victimele nu depun plângere

Cercetătorii au intervievat 150 de utilizatori de rețele sociale, magistrați și polițiști, descoperind că în majoritatea cazurilor victimele nu denunță cuvintele ofensatoare. Potrivit Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, între 60 și 90% dintre victime nu depun plângere. Astfel, ”aceste idei se consolidează și problema se minimizează întrucât nu figurează în statisticile oficiale ale plângerilor”, avertizează antropologul Olga Jubany, directoare a studiului.

Printre motivele avansate de cercetători figurează lipsa de informare, în principal privind faptul că asemenea comportamente pot fi urmărite penal. Lipsa de încredere în mecanismele care permit prezentarea unei plângeri poliției sau administratorilor site-urile este de asemenea printre motivele invocate.

Fiecare țară are țapii săi ispășitori

Cercetătorii au informat administratorii Facebook privind o sută de comentarii rasiste găsite pe această rețea principală de socializare însă numai nouă au fost șterse, pe motiv că celelalte nu îndeplineau criteriile pentru a fi eliminate.

Printre aceste mesaje unele îndemnau la uciderea musulmanilor sau la trimiterea evreilor în taberele de concentrare. Fiecare țară are o populație țintă privilegiată: romii în România, arabii în Franța, imigranții în Regatul Unit, potrivit autorilor. ”Oamenii nu denunță deoarece acest lucru nu funcționează. Aceste mecanisme nu sunt eficace (…) mesajele rămân și continuă să-și promoveze ideologia”, s-a plâns Olga Jubany.

CITEȘTE ȘI:

Magazin românesc incendiat de polițiști francezi rasiști. Reacția fostului ministru al diasporei

Atac rasist la scoala din Ladispoli, directorul a fost bătut pentru că a luat apărarea unei fetițe românce

Român acuzat pentru comportament rasist: ”Brescieni bastarzi”

Inscripţii rasiste la Fonte Nuova: „Uciderea unui român nu este o infracţiune, ci un lucru bun”

“Interzis accesul ţiganilor”, afiş rasist la brutărie

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bandă cu opt români şi un sard, lovitură la bancomat în aeroport, prada de 160.000 de euro

Îngrijirea tenului la 30 de ani