in

Comuna Ciocănești – Suceava, colecție unică de ouă încondeiate, locul unde artiștii populari au lăsat adevărate comori naționale

Comuna Ciocăneşti, din județul Suceava, este renumită pentru că, deși are doar puțin peste 1500 de locuitori, există peste 300 de case ornamentate cu motive naționale unice în lume și deține în muzeul satului unica colecţie în care sunt prezente ouă încondeiate din toată ţara. Ouăle de Ciocăneşti se disting de restul prin culoarea predominantă, negrul reprezentând eternitatea. Tot aici se desfășoară anual festivalul Ouălor Încondeiate.

În afara colecției extraordinare de ouă încondeiate, muzeul mai are o  secțiune cu fotografii vechi care ilustrează frânturi din istoria comunei.

În anii comunismului încondeierea ouălor la Ciocăneşti a intrat în declin, dar a fost reluată după 1990. Astăzi, ouăle încondeiate la Ciocăneşti se regăsesc în aproape toate ţările lumii. Pentru a fi sigure că tradiţia va dăinui, autorităţile locale au înfiinţat o şcoală de încondeiat ouă. La atelierul pot veni inclusiv turiştii aflați în zonă care doresc să înveţe acest meşteşug, vara fiind organizată şi o tabără pentru copii.

muzeografa Marilena Niculiţă

Din anul 2013, Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti are şi o colecţie cu o vechime cuprinsă între 50 şi 100 de ani, o colecţie foarte valoroasă cu peste 1.800 de ouă din toată Bucovina.

”Cel mai vechi ou din expoziţie are peste 100 de ani. Este un ou încondeiat la Coicăneşti cu ceară naturală de albine, scufundat în baia de culoare. Pe acest ou se regăsesc diverse simboluri, ceea ce demonstrează că nu a fost încondeiat la voia întâmplării. Atât pe acest ou cât şi pe multe alte ouă din expoziţie întâlnim linia verticală şi linia orizontală, care reprezintă viaţa, respectiv moartea, spicul de grâu semnifică bogăţia, linia dreaptă simbolizează destinul, linia în dinţi de ferăstrău reprezintă binele şi răul, linia dublă simbolizează eternitatea, pătratul reprezintă inteligenţa, rombul timpul, crucea cele patru anotimpuri, simbolul soarelui, steaua în 8 colţuri, cârja ciobanului. Foarte multe simboluri care se regăsesc pe ouăle încondeiate au legătură cu îndeletnicirea oamenilor din această zonă, creşterea animalelor“, ne-a spus muzeografa Marilena Niculiţă.

Cine pășește pragul muzeului va mai afla că în anul 1908, o tânără din comună a câștigat concursul de Miss Bucovina. O performanță deosebită pentru acele timpuri ținând cont de distanța și timpii pe care îi puteai parcurge din uitata așezare dintre munții Suhard și Rodnei și capitala Bucovinei, Cernăuți.

”Au fost peste 500 de candidate”, ne-a povestit cu mândrie Marilena Niculiță, muzeografa din Ciocănești.

”Concursurile de miss de atunci nu aveau mai nimic în comun cu cele de azi, doar frumusețea chipului și a costumului popular. Și pentru noi a fost ceva deosebit când am aflat despre Maria Tomoioagă. Avem două fotografii cu ea, una împreună cu soțul, în care putem vedea splendidul costum cu care s-a prezentat și frumusețea chipului femeii. Am mai găsit o fotografie cu Maria, dar făcută după mulți ani, împreună cu fiica.”, a mai completat muzeografa.

Comuna Ciocăneşti din judeţul Suceava, declarată ”Satul Cultural din România în 2014“ în urma concursului organizat de Asociaţia ”Cele mai Frumoase Sate din România“ este situată la hotarul județului Suceava cu Maramureș, înconjurată de Obcinele Bucovinei, Munții Suhard și Munții Rodnei, la întrarea în pasul Prislop.

Un loc deosebit de frumos, plin de tradiții, cu oameni care se simt ”ca într-o comunitate unită”, ne-a spus primarul Radu Ciocan. În comuna ascunsă printre munți mai există o casă muzeu ”Leontina Țăran”, iar în ultimii ani s-a organizat ”Festivalul Păstrăvului”.

primarul Radu Ciocan (stânga)

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Papa Francisc a botezat un migrant nigerian devenit erou după ce a prins un hoț

Nicolae Galea, 21 de ani, vrea să reprezinte Diaspora în Parlamentul Rep. Moldova: ”Iată ce pot face pentru voi!”