Advertisement

FOTO Geniu la numai doi ani: românul care este la fel de inteligent ca Einstein

Un copil canadian de origine română abia a ieşit din scutece şi se pregăteşte să intre în Mensa, societatea persoanelor cu un coeficient de inteligenţă ridicat. Anthony Popa Urria, în vârstă de doi ani şi nouă luni, are un coeficient de inteligenţă de 154, comparabil cu al lui Albert Einstein.

Micuţul trăieşte în Canada, însă are origini româneşti. La vârsta lui vorbeşte engleză, franceză şi ceva română. Poate recita alfabetul invers, deja citeşte, ştie să şi scrie câteva cuvinte, poate număra până la 1.000 şi ştie toate planetele din sistemul solar. De asemenea, poate rezolva un puzzle de 70 de piese şi cunoaşte capitalele majorităţilor ţărilor de pe glob. În prezent, cea mai mare problemă pentru micul “Eistein” şi părinţii săi este educaţia. Mama sa speră să îl poată înscrie la şcoală cu cel puţin doi ani înainte de vârsta legală.

Semne de inteligenţă de la patru luni

Copilul este crescut de bunica sa, Felicia, care spune că micuţul Anthony Popa dădea semne de inteligenţă încă de la patru luni. ”Era foarte alert şi curios. Cerceta absolut orice”, povesteşte aceasta. Inteligenţa bebeluşului a început, însă, să devină evidentă la şase luni, când, deşi încă nu vorbea, recunoştea literele alfabetului. “Bunica îi arăta cartonaşe şi îi zicea: arată litera C. Îi ieşea cu fiecare literă”, povesteşte mama copilului, Laura, o masternandă în economie. La început credea că e vorba doar de o memorie bună, nu de înţelegerea conceptului de alfabet, până când l-a văzut jucându-se cu nişte cuburi care aveau litere desenate pe ele.

IQ-ul copilului este de 154

Anthony Popa a recunoscut litera M arătând către un W întors sau litera L, întorcând un cub cu cifra 7. Abia atunci părinţii lui Anthony Popa au decis să-i testeze coeficientul de inteligenţă, mergând la un specialist Mensa, din Londra, psihologul Joan Freeman. Acesta a stabilit că IQ-ul copilului este de 154. Ulterior a venit şi invitaţia Mensa Canada către micuţul Anthony Popa. “Ne-am gândit că au citit greşit data lui de naştere”, povesteşte Laura, mama copilului. În Canada doar 10 copii sub 10 ani sunt înscrişi în Mensa. Cel mai tânăr, după Anthony Popa, are 5 ani. Coeficientul de inteligenţă mediu al unui adult se situează în jurul valorii de 100. În Mensa sunt acceptaţi, de regulă, persoanele al căror coeficient de inteligenţă depăşeşte 148.