in

Până la ce vârstă e normal ca un copil să creadă în Moș Crăciun? Iată ce spun psihologii

Este bine să încurajezi ficțiunea și să pui an de an în scenă magica sosire a cadourilor? Cum să gestionezi momentul în care copilul descoperă că bătrânelul îmbrăcat în roșu este numai o fantezie? Acestea sunt două dintre întrebările pe care și le pun mulți părinți în timp ce pregătesc cadourile cerute în faimoasa scrisoare trimisă la Polul Nord.

Imaginația la putere

Contrar a ceea ce se credea până de curând, până și copiii foarte mici sunt foarte capabili să distingă între imaginație și realitate. «Când copii ”se prefac” că există Moș Crăciun, exercită o capacitate crucială din punct de vedere evolutiv: aceea de a-și imagina modalități alternative ale realității», scrie Alison Gopnik, psiholog renumit care se ocupă de dezvoltarea cognitivă infantilă.

Este un exercițiu util pentru antrenarea capacităților de raționament contrafactual. Să îți stimulezi creierul să înțeleagă cum poate un bătrânel într-o singură noapte să împartă daruri în toată lumea sau să coboare cu burta lui imensă prin hornul casei, ar fi același tip de imaginație necesară pentru găsirea soluției la o problemă științifică.

Nu e tocmai o minciună

Majoritatea experților sunt de acord cu faptul că a crede în Moș Crăciun, la fel ca în multe alte creaturi fantastice, este o fază normală a dezvoltării cognitive. «Până la urmă, existența lui Moș Crăciun nu este o minciună prin sine, ci un fel de îndemn de a te alătura unei povești fantastice, de a fi creativ», susține Jaqueline Wooley, psiholog la universitatea din Texas.

Însă există și specialiști care susțin contrarul, de exemplu David Kyle Johnson, profesor de filosofie, care consideră povestea legată de Moș Crăciun ”o minciună inutilă” care amenință încrederea în adulți. După părerea sa, în plus, descoperirea adevărului ar putea provoca traume destul de grave.

Un pericol considerat însă inexistent de psihologul Carole Slotterback. După ce a intervievat sute de elevi, afirmă că a găsit un singur caz de traumă semnificativă cauzată de descoperirea inexistenței lui Moș Crăciun: unei fetițe, tatăl i-a spus la un moment dat că Moș Crăciun nu mai există fiindcă a făcut infarct și a murit.

Vârsta inocenței

Până la cinci ani, de obicei copiii cred necondiționat în Moș Crăciun. La șapte mulți se îndoiesc, la nouă nu mai crede aproape niciunul, aceasta fiind vârsta firească pentru a diferenția realitatea de imaginație.

Însă, contrar a ceea ce se tinde să se creadă, descoperirea nu se face brusc. Chiar și ceea ce pare un dramatic accident, de exemplu mama sau tata sunt surprinși pe timpul nopții în timp ce așază cadourile sub brad, de obicei este numai confirmarea unei suspiciuni anterioare. Cu toate acestea, este posibil ca nici măcar o dovadă atât de zdrobitoare să nu determine copilul să nu mai creadă în Moș.

Doi cercetători au studiat reacția a 52 de copii la descoperirea adevărului. Majoritatea au exprimat sentimente pozitive, iar ceilalți au trăit o dramă care oricum a fost de scurtă durată.

Tu crezi în Moș Crăciun?

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Îl urmărea cu mașina pe angajatorul care voia să o concedieze, româncă arestată de carabinieri la Piacenza

Povestea celui mai cunoscut colind de Crăciun, devenit patrimoniu UNESCO