in

Regizorul Cristi Puiu, invitat de onoare la Festivalul de Film de la Trieste

Cineastul român va fi prezent pentru prima dată la Festivalul de Film de la Trieste, deși primul său mare succes – filmul ”Moartea domnului Lăzărescu” – a câștigat ediția a 16-a în 2006. Unsprezece ani mai târziu va sosi la Trieste ca autor ”consacrat” și își va prezenta noul film, ”Sieranevada”, primit în mod triumfal la Festivalul de la Cannes (unde a fost unul dintre ”câștigătorii morali” ai concursului) și care lunile următoare va rula în Italia.

Filmul introduce spectatorul într-un apartament din București unde – la trei zile de la atentatul asupra redacției revistei Charlie Hebdo și patruzeci de la moartea tatălui – Lary, neurolog în culmea carierei, își petrece duminica cu întreaga familie, reunită pentru comemorarea defunctului. Însă nu totul decurge cum era prevăzut: în urma unor discuții, neînțelegeri, comploturi, Lary va fi constrâns să-și înfrunte propriile temeri și să-și reconsidere locul în cadrul familiei. Și să spună adevărurile sale. Un film care, ca întotdeauna în cinematografia lui Cristi Puiu, observă de îndeaproape intimitatea domestică – și conflictele sale – pentru a descrie o întreagă țară, dacă nu chiar un continent.

Înființat în ajunul căderii Zidului Berlinului (ediția ”zero” este datată 1987), Festivalul de Film de la Trieste – condus de Fabrizio Grosoli și Nicoletta Romeo – este primul și cel mai important eveniment italian dedicat cinematografiei central-estice, care continuă să fie de aproape treizeci de ani un observator privilegiat privind cinematografia și autorii deseori puțin cunoscuți – sau chiar necunoscuți – publicului italian și, mai în general, celui ”occidental”. Mai mult decât un festival este o punte care face legătura între latitudinile cinematografiei europene, descoperind în avans nume și tendințe sortite să se impună în panorama internațională.

Cea de-a 28-a ediție a festivalul se va desfășura în perioada 20-29 ianuarie 2017 .

CITEȘTE ȘI:

Alexandra Dinu, rol principal într-un film inspirat din lumea fotbalului. Va juca alături de Pierce Brosnan şi Dave Bautista

Vă amintiți de adorabilul copil Giosuè din celebrul film ”La vita è bella”? Iată cum arată și ce face acum

20 de filme în avanpremiera unei vacanţe în Italia

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Acuzaţie gravă la adresa noului ministru al Românilor de Pretutindeni: a minţit în fața comisiilor parlamentare

Teodor Meleșcanu, demis de cozile de diaspora, se întoarce la MAE și vrea ca România să devină o mare putere militară