in ,

Îngrijitoare, menajere, bone. Categoriile de încadrare contractuală a lucrătorilor domestici din Italia

Contractul colectiv național privind munca domestică clasifică personalul în 4 categorii principale, pe baza activităților efectuate și a calificărilor.

Pentru fiecare categorie există 2 niveluri, care diferă atât prin sarcinile de muncă, cât și prin salarizare. Iată care sunt cele 4 categorii:

Categoria A

Nivel A – Colaboratori familiali generici, care nu se ocupă de asistența persoanelor, fără experiență profesională sau cu experiență profesională (acumulată chiar și la angajatori diferiți) ce nu depășește 12 luni, de asemenea lucrătorii care, având experiența necesară, își desfășoară cu competență propriile sarcini de muncă la nivel executiv și sub directul control al angajatorului.

  1. Colaborator familial cu mai puțin de 12 luni de experiență profesională, care nu se ocupă de asistența persoanelor. Desfășoară activități aferente colaboratorilor familiali, la nivel de inserare în muncă și în fază de primă formare. La împlinirea a 12 luni de vechime acest lucrător va fi încadrat la nivelul B cu calificare de colaborator generic multifuncțional;
  2. Însărcinat cu curățenia. Efectuează în mod exclusiv activități de curățenie în casă;
  3. Însărcinat cu spălarea rufelor. Efectuează activități legate de spălare;
  4. Ajutor în bucătărie. Efectuează activități de ajutare a bucătarului;
  5. Îngrijitor animale domestice. Efectuează activități de îngrijire a animalelor domestice;
  6. Însărcinat cu curățarea și îngrijirea zonelor verzi;
  7. Muncitor comun. Efectuează activități manuale, care necesită efort, de curățenie și întreținere.

Nivelul A Super (AS)

  1. Însoțitor. Efectuează în mod exclusiv activități de însoțire a persoanelor nedependente, fără a efectua nicio activitate de muncă;
  2. Baby-sitter (bonă). Efectuează ocazional activități de supraveghere a copiilor cu ocazia absenței membrilor familiei, cu excluderea oricărei activități de îngrijire.

Categoria B

Nivel B – Colaboratori familiali care, având experiența necesară, desfășoară cu competență specifică propriile sarcini de muncă, chiar și la nivel executiv.

  1. Colaborator generic multifuncțional. Efectuează activități legate de desfășurarea normală a vieții familiale, chiar împreună cu membrii familiei: curățenie în casă, pregătire a mâncării, spălare, îngrijire a animalelor domestice etc;
  2. Paznic locuință privată. Efectuează activități de supraveghere a locuinței angajatorului și a anexelor aferente, de asemenea, dacă i se furnizează cazare pe proprietate, desfășoară activități de pază;
  3. Călcător haine;
  4. Însărcinat cu servirea mesei;
  5. Grădinar. Îngrijește zonele verzi și efectuează activități aferente de întreținere;
  6. Muncitor calificat. Efectuează activități manuale în cadrul unor intervenții, chiar și complexe, de întreținere;
  7. Șofer. Conduce vehicule pentru transportarea de persoane sau obiecte familiale, efectuând și activități de întreținere și curățenie a mașinii;
  8. Camerist. Aranjează camerele și servește micul dejun chiar și pentru persoanele oaspete ale angajatorului. Efectuează activitățile obișnuite prevăzute pentru lucrătorul generic multifuncțional.

Nivel B Super (BS)

  1. Asistent persoane nedependente. Efectuează activități de asistență a persoanelor (bătrâni sau copii) nedependenți, fiind incluse activitățile conexe de preparare a mâncării și de curățenie în casa asistaților.

Categoria C

 Nivel C – Colaboratori familiali care, având cunoștințe specifice de bază, atât teoretice cât și practice, legate de efectuarea sarcinilor atribuite, operează cu autonomie și responsabilitate totală.

  1. Bucătar. Efectuează activități de preparare a mâncării și alte sarcini legate de bucătărie, de asemenea se ocupă de aprovizionarea cu materii prime.

Nivel C Super (CS) 

  1. Asistent persoane dependente (fără formare). Efectuează activități de asistență a persoanelor dependente/infirme, fiind incluse activitățile legate de prepararea mâncării și de curățenie în casa asistaților.

Categoria D 

Nivel D – Colaboratori familiali care, îndeplinind cerințele profesionale necesare, acoperă locuri de muncă caracterizate de responsabilitate, autonomie decizională și/sau coordonare.

  1. Administrator bunuri de familie. Efectuează activități legate de administrarea patrimoniului familial;
  2. Majordom. Efectuează activități legate de gestionarea și coordonarea tuturor aspectelor aferente vieții familiale;
  3. Guvernantă. Coordonează activitățile de aranjare a camerelor, de călcat rufe, spălat rufe, îngrijire a garderobei etc;
  4. Bucătar-șef. Gestionează și coordonează activitățile legate de prepararea mâncărurilor și, în general, cele aferente bucătăriei și cămării;
  5. Grădinar-șef. Gestionează și coordonează activitățile legate de îngrijirea zonelor verzi și intervențiile de întreținere;
  6. Educator. Efectuează activități de instrucție și/sau educare a componenților familiei.

Nivelul D Super (DS)

  1. Asistent persoane dependente/infirme (cu formare). Desfășoară activități de asistență a persoanelor dependente/infirme, fiind incluse, dacă sunt solicitate, activitățile legate de pregătirea mâncării și curățenia în casa în care trăiesc asistații;
  2. Director de casă. Administrează și coordonează toate activitățile legate de casă.

 Muncă nocturnă

Un lucrător poate fi angajat și pentru a efectua, cu discontinuitate, prestații de asistență nocturnă în favoarea unor subiecți nedependenți. În acest caz nu este necesar personal infirmieristic și orarul de muncă pentru acest tip de prestație trebuie să fie cuprins între orele 20.00 și 8.00. Angajatorul are obligația de a asigura cina și mic-dejunul.

În cazul în care se solicită numai prezența nocturnă, fără efectuarea de prestații asistențiale, orarul de muncă trebuie să fie cuprins între 21.00 și 8.00.

În ambele cazuri trebuie garantată o cazare adecvată pentru odihna nocturnă a lucrătorului.

Important: lucrătorul însărcinat cu efectuarea unor activități multiple are dreptul la încadrarea în nivelul care corespunde sarcinilor de muncă principale.

În atenția îngrijitoarelor, menajerelor și bonelor! Salariul minim pe care trebuie să-l încaseze în 2017

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Monsano, ciocnire fatală între o motoretă și un WV Polo, un român de 53 de ani și-a pierdut viața

”Curcubeul prieteniei”- Ziua Internațională a copilului, sărbătorită la Roma