in

”Am venit cu soțul în Italia, aici a devenit violent, mă bate. Mi-e frică de el! Ce să fac?”. Sfatul avocatului

Bună ziua, domnule avocat Dallara,

Problema mea se referă la fostul meu soț. Ne-am căsătorit foarte tineri în România, apoi am venit în Italia pentru a găsi de lucru. La început eu lucram ca îngrijitoare și el ca zidar. Din păcate, pentru el lucrurile nu au mers foarte bine, deoarece firma la care lucra s-a închis și el de unul singur a reușit să găsească numai mici lucrări. Și apoi a început să bea. Tot mai mult, până a devenit alcoolic. Eu am încercat să-i fiu aproape și să-l ajut, însă el a început chiar și să mă bată.

Astfel am plecat de acasă și acum mă pregătesc de divorț, chiar dacă el nu vrea. Însă problema cea mai mare este că a început să mă urmărească și să mă amenințe. Apare dintr-odată, când mă aștept mai puțin. Și începe să-mi zică de toate. Din acest motiv eu trăiesc în mod constant în teroare. În urmă cu câteva zile, era noapte și ploua, nu era nimeni în jur, m-a oprit cu forța și m-a forțat să intru în mașina lui: mai întâi a început să mă atingă, dar eu nu voiam, apoi a încercat să-mi dea jos și să-mi smulgă hainele.

Eu l-am zgâriat și l-am mușcat și am reușit să fug. Din fericire nu a reușit să mă violeze și, așadar, nu-l pot denunța. Și apoi nu am probe, ar fi cuvântul lui împotriva cuvântului meu. Eu acum am alături de mine un alt bărbat, tot român, și mi-e teamă că soțul meu îl va căuta și îi va face rău, fiindcă ar fi capabil. Din fericire nu avem copii, însă mi-e teamă pentru mine și pentru noul meu partener. Ce pot să fac? Vă mulțumesc foarte mult pentru sfaturile pe care mi le veți da.

Claudia.

Bună ziua, doamnă Claudia

Cazul pe care mi-l expuneți este din păcate destul de tipic: bărbatul părăsit de propria femeie nu se resemnează, mai întâi încearcă să o intimideze și apoi face și mai rău. În faptele care vi s-au întâmplat eu văd cel puțin două infracțiuni, aceea de acte persecutorii, sau stalking, și cel de viol.

Da, pentru că chiar dacă dvs. considerați în povestire că nu ați fost violată, în realitate, potrivit legii italiene, și doar atingerea unei persoane în manieră sexual orientată fără a exista consimțământ – și cu atât mai mult dacă acestui comportament i se alătură încercarea de a îndepărta și smulge hainele – configurează infracțiunea de viol. Și aceasta chiar fără, precum în acest caz, să se fi consumat un raport sexual.

Să vă explic mai bine: infracțiunea pe care a comis-o soțul împotriva dvs. nu e numai tentativă de viol, ci e chiar viol. Acestei infracțiuni trebuie să i se alăture cea de stalking. Pentru a înțelege gravitatea situației soțului dvs., rețineți că pedepsele sunt mult mai ridicate pentru aceste două infracțiuni (pentru care dvs. oricum va trebuie să depuneți o plângere la carabinieri sau la poliție): de la cinci la zece ani numai pentru viol.

Printre altele, în acest caz ar putea fi dispus arestul preventiv în așteptarea judecății. Însă dacă nu se va dispune această măsură preventivă, care este cea mai punitivă, ar putea fi dispusă o alta, mai exact îndepărtarea din casa familială în temeiul art. 282 bis c.p.p., potrivit căruia ”judecătorul, atunci când există necesități de protecție a siguranței părții vătămate sau a rudelor sale apropiate, poate în plus să interzică inculpatului să se apropie de locurile în mod obișnuit frecventate de partea vătămată, în special locul de muncă, domiciliul familiei de origine sau a rudelor apropiate, cu excepția cazului în care frecventarea este necesară din motive de muncă. În acest ultim caz judecătorul stabilește modalitățile și poate impune limitări”.

Uneori judecătorii preferă să aplice în acest tip de infracțiuni măsura preventivă mai puțin punitivă, pentru că deseori violul se bazează numai pe mărturia părții vătămate. Având în vedere că mărturia dvs. valorează mai mult de cât cea a soțului fiindcă dvs. sunteți partea vătămată și soțul este inculpatul, în cazul dvs. sunt însă și elemente de probă mai importante decât mărturia dvs., la care nu v-ați gândit: adică zgârieturile și mușcăturile de pe corpul soțului.

Dar poate mai e și altceva: verificați dacă hainele dvs. au suferit rupturi sau descusături, având în vedere că a încercat să vi le smulgă. Ați putea chiar sugera să fie examinate de poliția criminalistică: poate prezintă amprente sau chiar urme de sânge ale soțului, care ar demonstra în mod destul de clar violul. În orice caz, vă sfătuiesc că faceți plângere împotriva soțului cât mai curând și, dacă este posibil, să apelați și la un avocat de încredere care să vă ofere asistență.


Gabriele Dallara este avocat pledant în fața Curții de Casație cu cabinet în La Spezia și de mulți ani asistă cetățeni și asociații românești din întreaga Italie. A fost profesor cu contract de Drept Sanitar și Dreptul Muncii la Universitatea din Genova și de Drept Procesual Penal la Școala de Specializare pentru Profesiuni Juridice a Universității din Pisa. Pentru a primi răspuns la o chestiune juridică, puteți trimite întrebările Dvs. redacției ziarului Gazeta Românească.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ai lucrat minim 3 ani În Italia? Dacă te întorci în țară, ai dreptul la 15.000 lei ca primă de instalare

”Un pic de Românie” la Roma: expoziție de port popular, tradiții și meșteșugurile românești