in

5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre alcoolism

„Ia mai toarnă-un păhărel/ Să ne-neveselim niţel”. Bine cunoscutele versuri stau la baza oricărei petreceri, chiar şi atunci când nu sunt auzite, doar răsună în mintea petrecăreţului. Dar e nevoie de alcool ca să ne înveselim? Azi un pahar, mâine două şi aşa se poate ajunge la alcoolism sau dependenţă de alcool.

1- Femeile: maxim două pahare de alcool pe zi

Medicii spun că, în cazul femeilor, dacă se depăşesc două pahare de alcool pe zi trebuie ridicat un semn de întrebare, în timp ce bărbaţii nu au voie să depăşească trei pahare pe zi. Alcoolicii sunt bărbaţi şi femei care şi-au pierdut capacitatea de a controla băutul, urmată de stadiul de negare.

2- Alcoolismul nu selectează oamenii. În aceeaşi măsură îi afectează pe cei tineri şi pe cei bătrâni, pe cei bogaţi şi pe cei săraci, pe oameni de diferite rase şi religii.

3- De ce beau oamenii?

Majoritatea oamenilor învaţă să bea alcool de la părinţi sau de la rudele apropiate. Observă efectele consumului, faptul că e ceva plăcut şi că asta fac „oamenii mari”. Ei încep să bea pentru a intra în societatea adulţilor. Odată ce au învăţat să bea alcool, oamenii beau dintr-un singur motiv: îşi doresc efectul produs de drogul alcool.

4- Riscurile asupra sănătăţii

Medicii spun că, alături de bolile cardiovasculare şi cancer, este una dintre cele trei mari probleme de sănătate, în întreaga lume. O problemă cu alcoolul nu e identificată prin „cât de mult bea persoana”, ci, mai degrabă, prin „ce efecte are alcoolul asupra persoanei care îl bea”. Aceasta este întrebarea de bază, din care derivă: Băutul afectează sănătatea fizică a individului? Dar sănătatea mentală? Care sunt efectele băutului asupra sănătăţii emoţionale? Dar asupra vieţii de familie şi a relaţiilor cu cei dragi? Cum afectează băutul viaţa profesională şi socială?

5- Alcoolismul este o afecţiune cronică, asemănătoare diabetului, bolilor cardio-vasculare, T.B.C.-ului sau altor boli similare. Pentru diabetic, urmarea indicaţiilor medicului şi orientarea spre un stil de viaţă sănătos îi permit pacientului afectat să se „recupereze” atât timp cât îşi menţine programul de recuperare recomandat. Dar diabeticul, la fel ca şi alcoolicul, nu este niciodată „vindecat”. Dacă vor relua consumul de dulciuri / alcool vor avea aceleaşi probleme.

Pentru alcoolic, „vindecarea” înseamnă bunăvoinţa de a lucra un program de recuperare simplu, zilnic.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Castelul Gradara, veritabilă capitală a Evului Mediu

Trei secrete pentru a găti cei mai buni ”mucenici”, iată rețeta