in

Salina Turda, cel mai vizitat obiectiv turistic din ţară, a doua din Europa ca număr de vizitatori, în Top 5 căutări pe Google

Salina Turda a devenit, oficial, cel mai vizitat obiectiv turistic din România. Performanța este cu atât mai remarcabilă cu cât, în urmă cu un deceniu, aceasta nu exista decât ca un obiectiv turistic de importanță minoră.

Potrivit estimărilor conducerii salinei, în prima săptămână din decembrie, numărul vizitatorilor va depăși 600.000 de oameni care i-au trecut pragul de la începutul anului. În 2015, fosta mină de sare fusese vizitată de 548.000 de turiști. Astfel, Salina Turda a devenit cea de-a doua mină de sare din Europa ca număr de vizitatori, după cea de la Wieliczka, Polonia, și, totodată, este singurul loc subpământean din lume care poate fi vizualizat cu ajutorul aplicației StreetView.

Prin acelaşi sistem mai poate fi vizitată şi Marea Barieră de Corali, dar în acest caz este vorba de un loc subacvatic, nu de unul subpământean.

Salina Turda a intrat în Top 5 căutări pe Google. Publicația Business Insider a declarat obiectivul drept cel mai frumos loc subpământean din lume. Toate aceste lucruri au fost posibile după ce salina a fost reamenajată cu ajutorul fondurilor europene. În Salina Turda au fost investite aproximativ șase milioane de euro din fonduri nerambursabile, iar acest lucru a transformat radical înfățișarea obiectivului turistic.

Mulţi turiști străini

Salina Turda a cunoscut, în ultimii ani, o creștere constantă a numărului de turiști. Oamenii merg pentru a vedea puțurile săpate în sare vreme de sute de ani, dar și pentru a se bucura de atracțiile moderne, care le stau la dispoziție ca urmare a modernizării salinei, din anul 2009. Așa ar fi un lift panoramic, o roată care amintește de celebra Golden Eye din Londra, un lac subteran cu apă sărată pe care turiștii pot naviga cu ajutorul unor bărci, terenuri de sport sau un amfiteatru cu scaune încălzite.

Contează, de asemenea, și faptul că aerul din salină are importante proprietăți curative. Acesta este folosit pentru tratarea unor afecțiuni ale aparatului respirator. În interiorul salinei funcționează o bază modernă de tratament, care pune în valoare și proprietățile apei sărate. Toate acestea au dus la consolidarea brandului turistic al Salinei Turda, spune directoarea unității turistice, Simona Baciu.

„Față de anul trecut, când am depășit numărul-record de 500.000 de turiști, anul acesta se pare că vom ajunge la 600.000. Concret, până la începutul lunii noiembrie am înregistrat 575.000 de turiști, în timp ce în 2015 am avut 548.000 de turiști în tot anul. Un lucru care mi se pare important este faptul că 35 la sută dintre acești turiști provin din străinătate”, a spus Simona Baciu. Ea adaugă faptul că mulți dintre acești turiști ¬provin din țări precum Ungaria, Germania, Austria, dar și din Israel sau Marea Britanie.

Salina Turda a beneficiat și de o promovare intensă la nivel internațional. În vechea mină de sare au fost filmate scene din filme precum Batman. De asemenea, Salina Turda a fost promovată pe CNN, pe Weather Channel sau pe televiziunea de stat din Japonia, iar publicația Business Insider a declarat-o drept cel mai frumos loc din lume. De asemenea, cunoscutul ghid de călătorie Lonely Planet, care a declarat Transilvania drept destinația de excelență a anului 2016, a inclus Salina Turda printre recomandările sale. Faptul că Salina Turda a fost în top 5 căutări pe Google a reprezentat un imbold foarte important pentru promovarea turistică.

Planuri de viitor

Atractivitatea Salinei Turda ar putea spori și mai mult. Administrația salinei a decis săparea unui tunel lung de 50 de metri, care va asigura legătura dintre Mina Terezia, amenajată pentru turiști, și Mina Iosif, care este păstrată așa cum era în perioada interbelică. Și această mină va fi modernizată și deschisă vizitatorilor. După ce și acest plan va fi concretizat, conducerea salinei studiază posibilitatea de a înscrie vechea mină de sare în patrimoniul UNESCO.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Milano, restaurantul unde cina costă 1 euro

Renzi și-a „congelat” demisia după întâlnirea cu Mattarella: va rămâne până la aprobarea Bugetului